Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Απολογούμενος ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ για τους υπουργούς του – Ημίμετρα και φιέστες δεν διασώζουν την κυβέρνηση

 
Eίναι σίγουρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) θα βρεθεί απολογούμενος.

Έχει ανοικτά μέτωπα στα οποία η κυβέρνηση έχει αποτύχει και δεν θα «διασωθεί» ούτε με ημίμετρα για την στέγαση και τους ελεύθερους επαγγελματίες ούτε όμως, και με την φιέστα για το Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Αλλαγές που δεν ενθουσιάζουν από τον Χατζηδάκη

Κυρίως, όμως, θα πρέπει να απολογηθεί για βασικούς υπουργούς του, αρνητικούς πρωταγωνιστές και την καλοκαιρινή περίοδο, που άνοιξαν μέτωπο με την κοινωνία. Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, έχουμε ξαναγράψει, είναι ένας από αυτούς καθώς αποτελεί ένα πρόσωπο που δημιούργησε φθορά για τη ΝΔ από το ξεκίνημα της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης με ένα νομοσχέδιο που δυσαρέστησε τους πάντες. Και τώρα φυσικά προσπαθεί να το μαζέψει με «σημειακές αλλαγές» όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος όμως, είναι αλλαγές ανεπαίσθητες που δεν μπορούν να αλλάξουν την δυσαρέσκεια των ελεύθερων επαγγελματιών. Επίσης, για 50 εκατ. ευρώ που είναι ο φόρος για το ελαιόλαδο δεν μηδενίζει τον ΦΠΑ στο συγκεκριμένο προϊόν, όπως του έχουν προτείνει άλλοι υπουργοί και κυρίως ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Αν διατηρηθούν οι τιμές του λαδιού φέτος που υπάρχει εκτεταμένη ξηρασία, ενδεχομένως να μην αυξηθεί ο πληθωρισμός καθώς το λάδι θεωρείται βασικό προιόν για το νοικοκυριό και για την εστίαση.

Ατολμία Σκυλακάκη για να φύγουμε από το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Όμως, δεν είναι ο μοναδικός αρνητικός πρωταγωνιστής στην κυβέρνηση. Είναι και ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης του οποίου τού ξέφυγαν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο καλοκαίρι με συνέπεια όσοι γύρισαν από τις καλοκαιρινές διακοπές τους -όσοι πήγαν- να δουν φουσκωμένους τους λογαριασμούς τους. Το μέτρο της επιβολής φορολογίας στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος και στο πετρέλαιο ήταν μία λύση που έφερε δυσαρέσκεια και από την μεριά μεγάλων επιχειρηματικών κέντρων και πλέον καθίσταται ερωτηματικό για την ίδια την κυβέρνηση αν θα πρέπει να φύγει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας όπως έκαναν και άλλες χώρες.

Απών ο Στυλιανίδης την καλοκαιρινή περίοδο για τα εισιτήρια

Τρίτος αρνητικός παράγοντας είναι ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης ο οποίος δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Ήταν ένα μεγάλο βάρος για τους πολίτες το οποίο μεγάλο μέρος δεν μπόρεσε να επωμιστεί και προτίμησε διακοπές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα ελληνικά νησιά παραμένουν απροσπέλαστα από τους μικρομεσαίους και ακόμα και οι τουρίστες ήταν φειδωλοί αυτή τη καλοκαιρινή περίοδο προτιμώντας άλλους προορισμούς και σίγουρα καταναλώνοντας λιγότερα χρήματα. Αν και θα μπορούσε το Μέγαρο Μαξίμου να παρέβει με μία έκτακτη φορολόγηση στους πλοιοκτήτες εν τούτοις, η κυβέρνηση έδειξε και πάλι ανοχή εις βάρος των πολιτών και των νησιωτών.

Κουράζουν οι βεντέτες του Άδωνι

Επίσης, ενόχληση έχει προκαλέσει η στάση του Άδωνι Γεωργιάδη για τα θέματα υγείας. Ενώ είναι ένας χώρος με χρόνια προβλήματα, το άνοιγμα βεντέτας με το συγκρότημα Μαρινάκη και τον σταθμό Mega δεν εξυπηρετεί το αφήγημα του Μαξίμου που ζητάει «χαμηλά την μπάλα» στα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny