Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Μια σύγκριση… δείχνει το πόσο ακραία φούσκα είναι η Optima bank – Η Τράπεζα Κύπρου δείχνει τον δρόμο… της σωστής αποτίμησης

 
Στις 13 Σεπτεμβρίου 2024 η Τράπεζα Κύπρου θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την είσοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο… αρχές 2025.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι να δούμε πόσο ρεαλιστικά είναι αποτιμημένη η τράπεζα Κύπρου και να την συγκρίνουμε την Optima Bank με στόχο να αποδείξουμε το προφανές ότι η Optima bank έχει πει πολλά παραμύθια στο επενδυτικό κοινό… αλλά ο χρόνος τελειώνει και η αλήθεια θα αποκρυσταλλωθεί.
Η τράπεζα Κύπρου έχει 25,4 δισεκ. ενεργητικό, περίπου 2,38 δισεκ. κεφάλαια επιτυγχάνει κέρδη σε ετήσια βάση 550 εκατ ευρώ και έχει χρηματιστηριακή αξία 2 δισεκ. ευρώ.
Θα υποθέσουμε ότι θα μπει στο ελληνικό χρηματιστήριο με αξία 2 δισεκ. ευρώ ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων είναι 23,7%.
Με όρους λοιπόν P/BV δηλαδή 2 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία προς 2,38 δισεκ. κεφάλαια = 0,84…
Πραγματικά ρεαλιστικό…

Γιατί είναι ακραία φούσκα η Optima Bank

Η σύγκριση της Optima Bank με την τράπεζα Κύπρου καταλήγει σε συγκλονιστικά αποτελέσματα.
Η Optima bank μια τράπεζα με 550 εκατ κεφάλαια και ετήσια κέρδη 140 εκατ και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 26,7% εμφανίζει P/BV δηλαδή 891 εκατ χρηματιστηριακή αξία προς 550 εκατ κεφάλαια = 1,62….
Δηλαδή έχουμε δύο τράπεζες με παραπλήσια απόδοση ιδίων κεφαλαίων και η μεν Κύπρου αποτιμάται 0,84 και η Optima bank διπλάσια στο 1,62.
Είναι προφανές τι συμβαίνει… η Optima bank ήταν και παραμένει μια ακραία φούσκα.
Η Optima bank αξίζει μόνο για επιθετικές πωλήσεις…

Συμπέρασμα:

Η τράπεζα Κύπρου είναι ορθά αποτιμημένη και ίσως οριακά υποτιμημένη και βρίσκεται σχεδόν κοντά στην Eurobank με P/BV 0,92...
Η περίπτωση της Optima bank αποτελεί πραγματικά φαινόμενο ακραίας χρηματιστηριακής διαστρέβλωσης, είναι μια ακραία φούσκα... και ενέχει τεράστιο κίνδυνο για τους επενδυτές...
Όποιος την αγοράζει παίζει ρώσικη ρουλέτα... 

www.bankingnews.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny