Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Αυτογκόλ Σπύρου Γεωργιάδη για το ΕΣΥ: Χωρίς γιατρό τα περιφερειακά ιατρεία τα Σαββατοκύριακα


Αυτογκόλ… και μάλιστα σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την κυβέρνηση, έβαλε ο υπουργός Υγείας, 
Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επιβεβαίωσε -χωρίς να το θέλει, βέβαια- τις τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ, αν και -όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του- δεν ευθύνεται ο ίδιος.

Αφορμή ήταν ο θάνατος, από ανακοπή, τουρίστριας στο χωριό Ανάβρα του νομού Μαγνησίας, ενώ το αγροτικό ιατρείο ήταν κλειστό διότι δεν υπήρχε γιατρός. Με ατάκες του τύπου «στα περιφερειακά ιατρεία Κυριακή δεν υπάρχει γιατρός από την ίδρυση του ΕΣΥ», «σε κανένα περιφερειακό ιατρείο δεν υπάρχει γιατρός Σαββατοκύριακο», «κανένα κράτος δεν μπορεί να έχει παντού γιατρούς», ο κ. Γεωργιάδης αποποιήθηκε ευθυνών και πέταξε το μπαλάκι στους γιατρούς δεν καλύπτουν τις κενές θέσεις. «Έχει προκηρυχθεί η θέση για να έχει μόνιμο γιατρό. Τις καθημερινές έχει γιατρό. Δεν υπάρχει μόνιμος. Η θέση προκηρύσσεται, αλλά δεν πληρώνεται» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Ο θάνατος της τουρίστριας

Αναφερόμενος στις τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ, ο αντιδήμαρχος Αλμυρού, Γιάννης Τσαντούρης, ανέφερε μιλώντας στο Open: «Θα σταθώ σε ένα ορεινό χωριό, αρκετά απομακρυσμένο και του δίνεται η δυνατότητα από το ίδιο το κράτος να έχει αγροτικό γιατρό. Με δική τους πρωτοβουλία (ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αλμυρού, ο διευθυντής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δεν γνωρίζω ποιος) παίρνουν τον γιατρό και τον μεταφέρουν στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού».
«Με ένα κλειστό ιατρείο δεν μπορείς να κάνεις πολλά, δυστυχώς η γυναίκα κατέληξε, ήταν τουρίστρια από τον Αλμυρό. Πρέπει να δοθεί λύση […]» κατέληξε ο αντιδήμαρχος.
Οι δηλώσεις προκάλεσαν την παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος υποστήριξε με περίσσιο... θάρρος. «Για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις, κυρίως στην κοινή γνώμη, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η συγκεκριμένη ατυχήσασα κυρία, η οποία έπαθε ανακοπή και πέθανε στην ταβέρνα, είχε αμέσως φροντίδα. Η νοσηλεύτρια του περιφερειακού ιατρείου τις έδωσε τις πρώτες βοήθειες και της έκανε ΚΑΡΠΑ» είπε.
Και συνέχισε: «Η μέρα ήταν Κυριακή. Όπως ξέρει ο κ. αντιδήμαρχος στα περιφερειακά ιατρεία Κυριακή δεν υπάρχει γιατρός από την ίδρυση του ΕΣΥ, το 1983. Σε κανένα περιφερειακό ιατρείο δεν υπάρχει γιατρός Σαββατοκύριακο. Δεν έγινε κάτι διαφορετικό, ούτε η κυρία έφυγε λόγω της ελλείψεως γιατρού. Το ασθενοφόρο έφτασε σε 20 λεπτά από τον Δομοκό. Μη δημιουργούμε την εντύπωση ότι μία τουρίστρια πέθανε γιατί δεν υπήρχε γιατρός στο ιατρείο γιατί αυτή είναι μια λανθασμένη εντύπωση. Κανένα κράτος δεν μπορεί να έχει παντού γιατρούς. Έχει προκηρυχθεί η θέση για να έχει μόνιμο γιατρό. Τις καθημερινές έχει γιατρό. Δεν υπάρχει μόνιμος. Η θέση προκηρύσσεται, αλλά δεν πληρώνεται».

Τα άλλα περιστατικά

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε εμφανιζόμενος και στον Σκάι, όπου αναφέρθηκε και σε άλλα περιστατικά, στα οποία -όπως είπε- αδίκως στοχοποιείται το ΕΣΥ.
«Η έγκυος στην Πρέβεζα είχε συνεχή παρακολούθηση και δεδομένου ότι δεν υπάρχει μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών στην περιοχή, αναγκάστηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο της Λάρισας με ασθενοφόρο, συνοδεία ειδικευμένης γυναικολόγου και όχι αγροτικής γιατρού, όπως γράφτηκε ψευδώς. Τι έκανε λάθος το ΕΣΥ εδώ; Ότι δεν είχε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών στην Πρέβεζα; Υπάρχει χώρα, που έχει τέτοια μονάδα σε κάθε πόλη;», είπε. «Το περιστατικό δεν είναι προς ψόγον του ΕΣΥ, αλλά προς έπαινο. Ας μην το παρουσιάζουν ότι το ΕΣΥ την πήγε από την Πρέβεζα στη Λάρισα», τόνισε.
Για το περιστατικό στη Σάμο, τέλος, είπε: «Καταρχάς η γιατρός δεν έπαθε εγκεφαλικό. Η γιατρός, ευτυχώς, το τονίζω, είναι καλά στην υγεία της, μίλησα και ο ίδιος μαζί της. Θα γυρίσει σε 15 μέρες στη δουλειά της. Έκανε πολλές εφημερίες, όπως κάνουν πολλοί γιατροί στα περιφερειακά νοσοκομεία, οι περισσότερες από αυτές όμως ήταν “on call”. Δεν ήταν στο νοσοκομείο, ήταν στο σπίτι της. Δεν δικαιολογείται δηλαδή να γράφεται ότι έπαθε εγκεφαλικό από τις εφημερίες. Ήταν όμως πιεσμένη; Ναι. Ζήτησα και έλαβα την παραίτηση της διοικήτριας και έχω διορίσει προσωρινό Διοικητή, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ».

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ

Λίγη ώρα αργότερα, σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά κατά του Άδωνι Γεωργιάδη με αφορμή τις δηλώσεις του.
Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρει ότι: «"Ένα κράτος δε μπορεί να έχει παντού γιατρούς", δήλωσε με κυνισμό ο Υπουργός διάλυσης της Υγείας με αφορμή τον θάνατο μιας γυναίκας, παραδεχόμενος ότι δε προτίθεται να κάνει τίποτα προκειμένου οι κάτοικοι των ορεινών, των νησιωτικών, των απομακρυσμένων περιοχών να έχουν ισότιμη μεταχείριση στην υγεία.
Προφανώς για τον Άδωνι Γεωργιάδη οι θάνατοι λίγα μέτρα από περιφερειακά ιατρεία, οι διακομιδές στα νοσοκομεία στις καρότσες αγροτικών, οι εξαντλητικές εφημερίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι μια κανονικότητα με την οποία όχι μόνο έχει συμφιλιωθεί αλλά την υπερασπίζεται κιόλας.
Η δραστική αλλαγή πολιτικής για το ΕΣΥ αποδεικνύεται καθημερινά πως είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου».

www.bankingnews.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny