Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Ανίκανοι και διεφθαρμένοι...

 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ: «Πολιτική είναι η τέχνη τού να αποτρέπεις τους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτό που τους αφορά» (Πολ Βαλερί)...

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ: «Δυστυχώς οι πολιτικοί μας είναι είτε ανίκανοι είτε διεφθαρμένοι. Ενίοτε καταφέρνουν να είναι και τα δύο, και μάλιστα την ίδια μέρα» (Γούντι Αλεν).

Τα δύο αυτά λήμματα προέρχονται από το «Λεξικό του Απόλυτου Κυνισμού», το Ρολάν Ζακάρ (εκδόσεις Ποταμός) και εν πολλοίς καταγράφουν την πραγματικότητα: το πρώτο πιο σοβαρά και το δεύτερο χιουμοριστικά.

Ο Γάλλος ποιητής και φιλόσοφος Πολ Βαλερί στον δικό του ορισμό μάς λέει ότι η πολιτική αποτελεί αναμφίβολα μια τέχνη, αλλά την τέχνη εκείνη που δημεύει τις πρωτοβουλίες των πολιτών, που τους αλλοτριώνει και που τους κάνει, με τη βοήθεια των σύγχρονων ΜΜΕ, να μην ασχολούνται με τις δημόσιες υποθέσεις, δηλαδή αυτές ακριβώς που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας.

Στον δικό του ορισμό για τους πολιτικούς, ο τεράστιος Γούντι Αλεν μάς λέει ότι οι περισσότεροι από τους πολιτικούς μας είναι ανίκανοι. Τόσο ανίκανοι που στην καθημερινότητα δεν θα μπορούσαν να σταθούν σε καμία δουλειά. Και προσθέτει ότι είναι επίσης διεφθαρμένοι, εξαιτίας της ώσμωσής τους με επιχειρηματικά συμφέροντα, λόμπι και κάθε είδους αθέμιτη επιρροή. «Ενίοτε την ίδια μέρα!».


Το πόσο πραγματικοί είναι αυτοί οι ορισμοί το βλέπουμε καθημερινά με την άθλια αυτή κυβέρνηση. Οι μισοί από το υπουργικό συμβούλιο δεν θα έκαναν ούτε για «να κολλάνε χαρτόσημα στις αιτήσεις έξω από τη δημαρχία», όπως έλεγε ο μακαρίτης ο παππούς μου. Ωστόσο, τα μεγάλα συμφέροντα έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν όλους αυτούς σαν τους «καταλληλότερους». Εμείς πότε θα ξυπνήσουμε;


Τάσος Τσακίρογλου


Efsyn.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny