Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024
Αποκαλύψεις Orban: Το ΝΑΤΟ στήνει τρεις τεράστιες βάσεις για όπλα στην Ουκρανία - Το ρίσκο… τρόμου
Στην αποκάλυψη ότι το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να δημιουργήσει στο έδαφος του τρεις τεράστιες βάσεις προκειμένου να προμηθεύει με όπλα την Ουκρανία στον πόλεμο της με τη Ρωσία προχώρησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban.Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Kossuth ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία, δημιουργώντας την λεγόμενη «ουκρανική αποστολή του ΝΑΤΟ».
«Αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ θα συντονίσει τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία.
Θα δημιουργήσουν τρεις μεγάλες βάσεις από όπου θα μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία» υποστήριξε ο Orban.
Ρίσκο … τρόμου
Σε αυτό το σημείο ο Orban εξέφρασε την ανησυχία του για την κίνηση αυτή αναφέροντας πως εάν αυτές οι βάσεις εγκατασταθούν σε κράτη που συνορεύουν με την Ουκρανία, όπως για παράδειγμα η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, τότε αυτοί «θα γίνονταν στρατιωτικοί στόχοι».
«Πώς αντιδρούν οι χώρες της περιοχής - Πολωνία, Ρουμανία - στην ουκρανική σύγκρουση;
Προχωρούν, νομίζοντας ότι, αφού είναι πιο κοντά στην πρώτη γραμμή, μπορούν να προσφέρουν τη μεγαλύτερη βοήθεια στους Ουκρανούς, και πάνε να πολεμήσουν.
Οι Σλοβάκοι διατυπώνουν επιφυλάξεις, οι Ούγγροι λένε ευθέως ότι αφού είναι κοντά στην εμπόλεμη ζώνη πρέπει να λάβουν μέτρα για την ασφάλειά τους» τόνισε ο Orban, υποστηρίζοντας πως η Ουγγαρία δεν θέλει να συμμετάσχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, η οποία περιλαμβάνει τον συντονισμό των προμηθειών όπλων και την εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού για τον ουκρανικό στρατό.
Τεράστια πίεση
«Αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί», είπε ο Orban, υπενθυμίζοντας ότι έλαβε εγγυήσεις από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenber ότι η Ουγγαρία δεν θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις της συμμαχίας εκτός της επικράτειάς της.
«Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε υπό τεράστια πίεση από τα 31 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να περάσουμε από θέση ειρήνης σε θέση πολέμου.
To πρόβλημα είναι ότι 31 από τις 32 χώρες του ΝΑΤΟ θέλουν να νικήσουν τους Ρώσους και τα αντιμαχόμενα μέρη - Ουκρανία και Ρωσία - δεν θέλουν να υποχωρήσουν το ένα στο άλλο, πιστεύοντας ότι αυτή η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί στο πεδίο της μάχης .
Η θέση της Ουγγαρίας είναι ότι αυτό είναι ένα λάθος, ακόμα κι αν 31 άνθρωποι πουν ότι είμαστε μόνοι, θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι αυτός ο πόλεμος δεν έχει νόημα και δεν έχει λύση στο πεδίο της μάχης», τόνισε ο Orban.
Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που τα F-16 που θα δοθούν στην Ουκρανία, απογειώνονται από ΝΑΤΟικά αεροδρόμια προκειμένου να επιτεθούν κατά ρωσικών στόχων, τότε και αυτά τα αεροδρόμια – και όχι μόνο τα μαχητικά αεροσκάφη – θα αποτελούν νόμιμο στόχο για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
Υπό αυτά τα δεδομένα, καθίσταται προφανές πως αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας και ενός παγκόσμιου πολέμου.
Εκτός η Ουγγαρία
Σύμφωνα με τον Orban, η Ουγγαρία που βρίσκεται κοντά στην περιοχή αυτή, ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλεια της, αν και δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε αυτές τις ενέργειες.
Πράγματι ο Orban κατάφερε να αποσπάσει τη δέσμευση από το ΝΑΤΟ ότι δεν πρόκειται να στείλει ούτε όπλα ούτε στρατιώτες – εκπαιδευτές στην Ουκρανία, ότι δεν θα συνεισφέρει με χρήματα την Ουκρανία και ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί το ουγγρικό έδαφος για συμμετοχή σε αυτόν τον πόλεμο με αντάλλαγμα ότι δεν θα αντιταχθεί στις όποιες σχετικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ, το οποίο θέλει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στο συντονισμό των παραδόσεων όπλων και της εκπαίδευσης των δυνάμεων της Ουκρανίας..
Δεν μπορούσε να σταματήσει το ΝΑΤΟ
Όπως αναφέρεται, αν και ορισμένοι παρατηρητές που αντιμετωπίζουν ευνοϊκά τη στάση του Orban, μπορεί να απογοητευτούν από αυτήν την εξέλιξη, επισημαίνεται πως θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς πόσο μη ρεαλιστικό θα ήταν, να καταφέρει ο Orban να σταματήσει τα σχέδια του ΝΑΤΟ.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός αντιμετωπίζεται με όρους λατρείας ανάμεσα στους Δυτικούς, οι οποίοι αντιτίθενται στον πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία, καθώς ο Orban από την αρχή επισήμανε το πόσο ανεύθυνη και επικίνδυνη είναι αυτή η πολιτική.
Παρόλο αυτά, είναι μόνος ενώ ηγείται μιας σχετικά μικρής χώρας, της οποίας ο ρόλος σε αυτόν τον πόλεμο επισκιάζεται πρωτίστως από την Πολωνία και τη Ρουμανία.
Συνεπώς, ήταν αδύνατο για αυτόν να επηρεάσει τις αποφάσεις και το μόνο, στο οποίο μπορούσε να ελπίζει, ήταν ότι θα λάμβανε δημόσιες εγγυήσεις ότι η Ουγγαρία δεν θα παρασυρόταν σε αυτές τις ενέργειες.
Και τις έλαβε από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος ήθελε με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσει τη φήμη της Συμμαχίας.
Το ΝΑΤΟ ήθελε να αποφύγει συγκρίσεις… με το Σύμφωνο της Βαρσοβίας
Από τη σκοπιά του ΝΑΤΟ και έχοντας κατά νου την αδυναμία της Ουγγαρίας να σταματήσει μια συμβατική επέμβαση στην Ουκρανία καθώς και να αποτρέψει άλλους να χρηματοδοτήσουν τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ήταν πολύ λογικό να αφήσει την Ουγγαρία μόνη της παρά να την αποτρέψει … μέσα από απειλές εκφοβισμού
Άλλωστε η δημόσια πίεση στην Ουγγαρία να στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία και να αφήσει άλλους να περάσουν από το έδαφός της, ανεξάρτητα από το πόσο αντιδημοφιλείς πολιτικές θα ήταν στο εσωτερικό της χώρας, θα προκαλούσε αρνητικές συγκρίσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Επιπλέον, οι Ούγγροι θα μπορούσαν να επαναστατήσουν βίαια εναντίον των …κατακτητών τους στο ΝΑΤΟ και να παρεμποδίσουν τις υλικοτεχνικές διαδρομές, δημιουργώντας έτσι πολλά περισσότερα προβλήματα ασφάλειας, επιμελητείας αλλά… και εικόνας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έγινε σεβαστή η επιλογή της απόφαση της Ουγγαρίας να παραμείνει εκτός του πλαισίου αυτών των δραστηριοτήτων, κάτι που είναι ρεαλιστικό και που επίσης προσδίδει ψευδή αξιοπιστία στους ισχυρισμούς ότι το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία δημοκρατιών και όχι φιλελεύθερων δικτατοριών.
Το σχέδιο του Orban
Ο Orban ήξερε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να σταματήσει αυτό που επρόκειτο να έρθει όσον αφορά τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.
Για αυτό ήθελε μόνο να λάβει δημόσιες εγγυήσεις ότι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του θα διασφαλίζονταν σε αυτό το σενάριο.
Άλλωστε σε δηλώσεις του ο Orban είπε ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις στην Ουγγαρία ότι αυτή δεν θα χρειαστεί να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός του εδάφους της.
Η προηγούμενη διαμάχη του με την ΕΕ για την Ουκρανία αφορούσε κυρίως τη δημόσια εγγύηση ότι τα δεσμευμένα κεφάλαια που προορίζονταν για την Ουγγαρία, δεν θα ανακατευθύνονταν προς την Ουκρανία ενώ η αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ αφορούσε κυρίως τη δημόσια εγγύηση ότι τα ουγγρικά στρατεύματά και το ουγγρικό έδαφος δεν θα χρησιμοποιηθούν για παρέμβαση στην Ουκρανία.
Τα πήρε και τα δύο
Έτσι ο Orban κατάφερε να πάρει και από τους δύο – ΕΕ και ΝΑΤΟ – αυτό που ήθελε, ενώ έκανε την ΕΕ να συμφωνήσει σε έναν μηχανισμό επαλήθευσης για μη αποστολή θανατηφόρας βοήθειας προς την Ουκρανία και από το ΝΑΤΟ να συμφωνήσει ότι η Ουγγαρία δεν θα χρηματοδοτήσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Και οι δύο ήταν επιφανειακές παραχωρήσεις, δεδομένου ότι ο μηχανισμός της ΕΕ δεν προβλέπει δικαίωμα βέτο για τη διακοπή της συνεχιζόμενης παροχής αυτής της βοήθειας εάν η διαφθορά ξεφύγει περαιτέρω από τον έλεγχο, ενώ το ΝΑΤΟ δεν έχει μηχανισμούς για να αναγκάσει την Ουγγαρία να χρηματοδοτήσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ούτως ή άλλως.
Και οι δύο αυτές πτυχές προστέθηκαν στις αντίστοιχες συμφωνίες, προκειμένου ΕΕ και ΝΑΤΟ να φαίνονται πιο δημοκρατικά από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.
Η ΕΕ έχει νομικά μέσα για να υπερνικήσει την Ουγγαρία, όπως και το ΝΑΤΟ διαθέτει τα αναγκαία μέσα επιβολής, ωστόσο κανείς από ΕΕ ή ΝΑΤΟ δεν ήθελε να καταφύγει σε αυτά, αφού ήταν πιο εύκολο να δώσουν στην Ουγγαρία αυτό που ήθελε.
Ομοίως, ήταν ευκολότερο για την Ουγγαρία να συμφωνήσει παρά να αντισταθεί Δον-Κιχωτικά σε αυτές τις συμφωνίες, οι οποίες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε καταστροφή αν τολμούσε να το κάνει.
Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να υποστηρίζουν κάποιοι υποστηρικτές του – όπως π.χ. ότι φοβήθηκε μια αντίστοιχη απόπειρα δολοφονίας με αυτή του Robert Fico στη Σλοβακία και για αυτό έφτασε σε αυτήν τη συμφωνία - ο Orban πήρε όσα ήθελε.
www.bankingnews.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.