H τελευταία ελπίδα του «τοξικού» πλέον Macron να μην καταρρεύσεις τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές είναι να τρομοκρατήσει τη μεσαία τάξη της χώρας του (γιατί τα υπόλοιπα κοινωνικά στρώματα τα έχει χάσει όπως έδειξαν τα στοιχεία για την εκλογική συμπεριφορά στις Ευρωεκλογές) ότι θα πάθει ό,τι συνέβη στην Ελλάδα με την υπερήφανη «διαπραγμάτευση Τσίπρα»…Με μια σειρά από δημοσιεύματα σε σημαντικά οικονομικά ΜΜΕ υποτίθεται ότι ανησυχούν ότι η Γαλλία μπορεί να αντιμετωπίσει οικονομική κρίση εάν το πολιτικό κέντρο καταρρεύσει στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, τις οποίες προκήρυξε ο Γάλλος πρόεδρος γιατί έχασε σημαντικό μέρος της πολιτικής του νομιμοποίησης, και οι πατριωτικές δυνάμεις να αναλάβουν επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Πρόεδρος Emmanuel Macron προκήρυξε πρόωρες εκλογές μετά την ήττα του κόμματός του από την Ακροδεξιά στις Ευρωεκλογές τις 9ης Ιουνίου 2024, μια κίνηση που - υποτίθεται - προκάλεσε πίεση στις γαλλικές μετοχές και κρατικά ομόλογα.
Ο Εθνικός Συναγερμός, το κόμμα της Marine Le Pen, είναι έτοιμος να γίνει η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στο κοινοβούλιο, ανατρέποντας το κεντρώο μπλοκ του Macron.
To αφήγημα της καθεστωτικής ελίτ είναι έτοιμο: Διατείνονται ότι το εκλογικό αποτέλεσμα και η επικείμενη πολιτική αλλαγή θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη τη μείωση του τεράστιου δημόσιου χρέους της Γαλλίας, ίσο με το 110,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο τέλος του περασμένου έτους, και θα μπορούσε ακόμη και ωθήσει ανοδικά.
Ένα πολύ διχασμένο κοινοβούλιο θα δυσκολευόταν επίσης να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα - το χάσμα μεταξύ των κρατικών δαπανών και φορολογικών εσόδων - το οποίο έφτασε το 5,5% του ΑΕΠ πέρυσι - ενώ σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας το ανώτατο όριο είναι 3% για το έλλειμμα και 60% για το χρέος.
«Εάν η Le Pen βάλει τα ηνία στο κοινοβούλιο και συνεχίσει σημαντικά μέρη της δαπανηρής δημοσιονομικής και προστατευτικής ατζέντας, της πολιτικής ''Η Γαλλία πρώτα'' ', το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια οικονομική κρίση τύπου... Liz Truss», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Berenberg σε σημείωμα την Παρασκευή (14/6), προσθέτοντας ότι, τώρα, αυτό ήταν «ένας σοβαρός επικείμενος κίνδυνος, όχι μια πρόβλεψη».
Η βρετανική λίρα και τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετώπισαν sell off απότομα τον Σεπτέμβριο του 2022, αφού ο πρώην πρωθυπουργός Liz Truss δημοσιοποίησε σχέδια για αύξηση του δανεισμού για προχωρήσει η πολιτική της για φορολογικές περικοπές.
Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων εκτινάχθηκαν στα ύψη καθώς οι επενδυτές ζήτησαν πολύ υψηλότερα ασφάλιστρα για την κατοχή βρετανικού του χρέους.
Η Liz Truss παραιτήθηκε αμέσως μετά, και έγινε ο πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στη βρετανική ιστορία - κάτι τέτοιο υπολογίζουν ότι θα συμβεί με τη Le Pen και θεωρούν βέβαιη τη φθορά της μέχρι τις εκλογές για την προεδρία του 2027.
Η υπόβάθμιση από την S&P - Λεφτά... δεν υπάρχουν
Ο κίνδυνος να συμβεί κάτι παρόμοιο στη Γαλλία είναι υπαρκτός, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Bruno Le Maire.
Ερωτηθείς την Παρασκευή (14/6) στο franceinfo, γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, εάν η πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε από την απόφαση του Macron nα προκηρύξει πρόωρες εκλογές θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική κρίση, ο Le Maire απάντησε θετικά.
Σημείωσε ότι η Γαλλία πρέπει τώρα να πληρώσει υψηλότερο επιτόκιο από την Πορτογαλία - μια από τις χώρες πέραν της Ελλάδας που διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους πριν από περισσότερο από μια δεκαετία - για να δανεισθεί...
«Αυτό εξαρτάται από τα σχέδια (των κομμάτων) που βρίσκονται στο τραπέζι, αν μπορούμε, ναι ή όχι, να χρηματοδοτήσουμε αυτό το χρέος», είπε ο Le Maire.
Οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας παρακολουθούν ήδη στενά τη Γαλλία, μια από τις τρεις πιο υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ (Ελλάδα και Ιταλία είναι οι αλλες δύο).
Τον Μάιο, η S&P υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε AA-, επικαλούμενη την «επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης (της)», αν και εξακολουθούσε να πιστεύει ότι η Γαλλία έχει σημαντική ικανότητα να αποπληρώσει τα χρέη της.
Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι αναμένει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ το 2027, πολύ πάνω από το 2,9% που έχει στόχο η σημερινή κυβέρνηση.
Οι αγορές έχουν ήδη δώσει σήματα για την προοπτική αυξησης του πολιτικού ρίσκου.
Η απόδοση, ή το επιτόκιο που αναζητούν οι επενδυτές, των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γαλλίας διαμορφώθηκε στο 3,17% το απόγευμα της Παρασκευής (14/6) έναντι 3,15% για το πορτογαλικό 10ετλες.
Σε μια άλλη ένδειξη ανησυχίας, το ασφάλιστρο κινδύνου που απαιτούν για να κατέχουν γαλλικά κρατικά ομόλογα αντί για τα εξαιρετικά ασφαλή γερμανικά Bunds με αξιολόγηση AAA αυξήθηκε την Πέμπτη (13/6) στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017.
Το spread διευρύνθηκε ακόμη περισσότερο την Παρασκευή (14/6).
Τα χρηματιστήρια δεν έχουν ξεφύγει από την πίεση.
Την Παρασκευή 14/6 ο δείκτης αναφοράς της Γαλλίας των 40 κορυφαίων μετοχών υποχώρησε πολύ περισσότερο από παρόμοιους γερμανικούς και πανευρωπαϊκούς δείκτες.
Το ευρώ έχει υποχωρήσει και αυτή την εβδομάδα.
Μια δημοσκόπηση της Elabe για το BFMTV του CNN και τη La Tribune Dimanche έδειξε την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 ότι το κεντρώο μπλοκ του Macron έχει ισχυρές πιθανότητες να καταταγεί τρίτο στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 30 Ιουνίου, πολύ πίσω από το μια συμμαχία αριστερών κομμάτων.
Ο Εθνικός Συναγερμός υποσχέθηκε να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να μειώσει τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα.
Ο Le Maire δήλωσε την Παρασκευή 14 Ιουνίου ότι η απάντηση των αγορών σε τέτοια μέτρα θα ήταν: «Λυπάμαι, αλλά δεν έχετε τα μέσα να αντέξετε οικονομικά αυτά τα έξοδα».
Ομοίως, μιλώντας σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο την Πέμπτη (13/6) , ο Frank Gill, ειδικός στις αξιολογήσεις ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων στην S&P Global Ratings, δήλωσε ότι οι πολιτικές που υποστηρίζονται από τον Εθνικό Συναγερμό «θα μπορούσαν να επιβαρύνουν περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά» και «θα πλήξουν την αξιολόγηση του δημοσίου χρέους» της Γαλλίας.
Και ο Moody's ανέφερε σε σημείωμά του τη Δευτέρα (10/6) ότι οι πρόωρες εκλογές αύξησαν τους κινδύνους για τη δημοσιονομική εξυγίανση στη Γαλλία, ένας πολιτικός κίνδυνος που απελεί το πιστωτικό προφίλ της χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «θα είχε τα μέσα για να αποτρέψει οποιαδήποτε πραγματική κρίση» στη Γαλλία η αγορά κρατικών ομολόγων, ανέφερε η ανάλυση της Berenberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Αλλά «όπως η σειρά των γεγονότων στην παλαιότερη κρίση του ευρώ, η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει τα μέσα της —ή να ανακοινώσει ότι θα μπορούσε να το κάνει— μόνο εάν και όταν η εν λόγω χώρα επιστρέψει σε πιο υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές».
Δηλαδή αγορες και ΕΚΤ θα «απαγορεύουν» προληπτικά οποιαδήποτε πολιτική αλλαγή και υπόσχονται «συμμόρφωση» της νέας κυβέρνησης με όποιο κόστος.
Αυτά μας θυμίζουν πολλά από την ελληνική περιπέτεια...
www.bankingnews.gr