Σε πονοκέφαλο για το μέγαρο Μαξίμου έχουν εξελιχθεί τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής εξαιτίας της ασαφούς στρατηγικής του, καθώς επιβεβαιώνεται πως τα αντιμετωπίζει με βάση μικροκομματικές σκοπιμότητες (Βλ. Τα ντοκουμέντα της υπεκφυγής)...
Σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σήμερα στη Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία δημιουργείται ένα κλίμα αμφισβήτησης, μετά την εκλογική επικράτηση του εθνικιστικού VMRO, λέγοντας ότι παρότι ο ίδιος δεν συμφωνεί, θα την τηρήσει ξεχνώντας ότι ο ίδιος κατηγορούσε την κυβέρνηση Τσίπρα ότι αντάλλαξε «το Σκοπιανό με τις συντάξεις».
Μιλώντας στον Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα το κόμμα να αλλάξει στάση αναφορικά με όσα έλεγε πριν κερδίσει. «Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα αποτελέσουν και την επίσημη θέση της νέας κυβέρνησης μετεκλογικά» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως δήλωσε, παρακολουθεί «με προβληματισμό κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και θα περιμένω με πολύ ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτηση του καθώς φαίνεται εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δω με ποιον τρόπο θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του».
Στις επικρίσεις για το ταξίδι του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στην Αθήνα ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα ισχυριζόμενος ότι το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από ό,τι θα έπρεπε.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο χρόνος της επίσκεψης δεν είναι ο κατάλληλος αλλά δεν «πρέπει να του δίνουμε μεγάλη σημασία» συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να εμποδίσει έναν ηγέτη να κάνει μια ιδιωτική επίσκεψη και να μιλήσει στους ομοεθνείς του.
Παράλληλα, επιχείρησε ουσιαστικά να εμφανιστεί καθησυχαστικός ενόψει της επικείμενης, αχρείαστης, συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο την ερχόμενη Δευτέρα. Ισχυρίστηκε πως οι σχέσεις της Ελλάδας με την γείτονα φαίνεται ότι έχουν μπει σε πιο ήρεμα νερά αλλά αναγνώρισε ότι «πάντα θα υπάρχουν εστίες εντάσεων». «Υπάρχουν κέρδη από το καλό κλίμα. Δεν έχουμε παραβάσεις και παραβιάσεις για τόσο καιρό, για πρώτη φορά μετά το 1974» είπε.
«Δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή με το δάχτυλο στη σκανδάλη» είπε τονίζοντας ότι η χώρα μας δεν θα υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές στα ελληνοτουρκικά και ότι σήμερα είναι πολύ πιο θωρακισμένη απ' ό,τι στο παρελθόν, τόσο σε επίπεδο αμυντικό με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όσο και σε πολιτικό με τη δημιουργία ισχυρών συμμαχιών.
Σε ό,τι αφορά την προκλητική απόφαση της Άγκυρας για την υλοποίηση της μετατροπής του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Μονής της Χώρας σε τζαμί ο πρωθυπουργός σημείωσε πως επρόκειτο για παλαιότερη απόφαση. Ωστόσο, στη συνέχεια αναγκάστηκε να πει πως ζητήσει τη διερεύνηση από τους αρμόδιους οργανισμούς με σκοπό την απόσυρση της απόφασης.
Παρά την αμφιλεγόμενη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «μπορούμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες» είπε. Και έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα της visa λέγοντας ότι «αντί για παράνομους μετανάστες, τώρα από την Τουρκία έχουμε νόμιμους τουρίστες».