Σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, η νεότερη γενιά εμφανίζεται περισσότερο «αντιμεταναστευτική» από τις παλαιότερες, σύμφωνα με την ανάλυση του Guardian.
Η ανάλυση της πανευρωπαϊκής δημοσκόπησης αποκαλύπτει ότι σε χώρες κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, η γενιά Z ή οι Millennials έχουν πιο αρνητικές στάσεις για τη μετανάστευση από τη γενιά X ή τους baby boomers.
Συνολικά, σε όλη την Ευρώπη, οι baby boomers εξακολουθούν να είναι η γενιά που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εκφράσει αντιμεταναστευτικό λόγο, αλλά σε ορισμένα κράτη οι millennials -όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1980 και 1997- και η gen Z -μετά το 1997- έχουν εξίσου αρνητικές ή πιο αρνητικές στάσεις για τη μετανάστευση. Στη Σλοβενία, οι millennials είναι οι πιο έντονα πολέμιοι μεταξύ όλων των γενεών, συμπεριλαμβανομένων των baby boomers.
Οι millennials στη Γαλλία είναι επίσης κατά της μετανάστευσης, με τους μισούς (50%) αυτής της γενιάς να λένε στους δημοσκόπους ότι τρέφουν αρνητικά αισθήματα, καταγράφοντας μεγαλύτερο ποσοστό από τη Gen X και τη Gen Ζ. Στην Ουγγαρία, η πλειοψηφία όλων των γενεών έχει αρνητικά συναισθήματα για τη μετανάστευση, αλλά η Gen Z καταγράφει πιο αρνητικά ποσοστά από τους millennials.
Η Gen Z είναι επίσης πιο αρνητική για τη μετανάστευση από τους millennials στη Φινλανδία, την Κύπρο και τη Μάλτα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου.
Αυτό το μοτίβο αυξανόμενου αντιμεταναστευτικού συναισθήματος μεταξύ των νέων έρχεται σε αξιοσημείωτη αντίθεση με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., τα οποία καταγράφουν μείωση των ξενοφοβικών τάσεων.
Στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, το ποσοστό των ερωτηθέντων που λένε ότι αισθάνονται αρνητικά για τη μετανάστευση μειώνεται σταθερά μεταξύ των γενεών. Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου υποδηλώνουν ότι η στάση απέναντι στη μετανάστευση έχει σκληρύνει μεταξύ των νεότερων ερωτηθέντων τα τέσσερα τελευταία χρόνια, αντανακλώντας μια συνολική αύξηση του αντιμεταναστευτικού ρεύματος σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Τα ευρήματα έρχονται λίγο πριν από την πιθανή αύξηση της εκλογικής δυναμικής των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές - στην Ολλανδία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Γαλλία - στις οποίες οι νέοι στήριξαν -σε μεγάλο ποσοστό- ξενοφοβικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.
Η ανάλυση του Guardian βασίζεται σε δεδομένα δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται από το Ευρωβαρόμετρο και πρόκειται για έρευνες κοινής γνώμης μεταξύ των χωρών που διεξάγονται τακτικά για λογαριασμό των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. από το 1974.