Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa τόνισε ότι «επιθυμεί μια νέα ελληνική περηφάνια και να ξαναγίνουν, οι Έλληνες, περήφανοι για το μέλλον, όχι μόνον για το αρχαίο παρελθόν».
Ερωτηθείς για τη σύντομη στρατιωτική του θητεία, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: «Ήταν μια σημαντική ευκαιρία για να μιλήσω με τους νέους, κάτι που συνήθως δεν καταφέρνω να κάνω. Συνήθως με πλησιάζουν οι πιο μεγάλοι σε ηλικία, οι οποίοι διαμαρτύρονται και με ενθαρρύνουν. Εγώ δεν είμαι του συστήματος, δεν είμαι βουλευτής. Έχω μηδενική πολιτική εμπειρία. Για τον λόγο αυτό θεωρώ πως έχω επιτυχία. Είμαι αυτός που είμαι και δεν θα αλλάξω. Για τον λόγο αυτό ενθάρρυνα τα παιδιά με τα οποία συνυπηρέτησα, τη γενιά μετά από τη δική μου, τους εικοσάρηδες, να κάνουν μεγάλα όνειρα, να πιστεύουν στο ταλέντο τους. Ακόμη και αν δεν πάνε στο πανεπιστήμιο, να μάθουν αγγλικά. Έχουν την λογική αυτή του “είναι η Ελλάδα, αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, τι να κάνουμε, έτσι είναι η ζωή”. Αλλά αυτό είναι απαράδεκτο».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «οι νέοι, στην Ελλάδα, αξίζουν ένα σύστημα αποτελεσματικό, που να τους προσφέρει μια καλή βάση». «Η επαφή μαζί τους μου προσέφερε ηθική πυξίδα. Ασχέτως από το ποιος μου επιτίθεται ή με εκτιμά, εγώ έχω μια αποστολή», υπογραμμίζει.
Προτεραιότητα, κατά την άποψή του, «είναι οι φόροι», διότι «η χώρα χρειάζεται ένα νέο, απλουστευμένο φορολογικό σύστημα» και «πρέπει να μειωθούν οι φόροι για τα πιο χαμηλά εισοδήματα, να αυξηθεί η φορολόγηση των μερισμάτων των επιχειρήσεων άνω των 220.000 ευρώ, με κλιμακωτή φορολόγηση και για τις επιχειρήσεις». Παράλληλα, ο κ. Κασσελάκης δηλώνει ότι «οι αλλαγές αυτές, μαζί με νέες συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες αποδεκατίστηκαν, θα δημιουργήσουν ένα υγιέστερο περιβάλλον».
«Η φιλοσοφία μας, στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτή τής συλλογικότητας. Θέλουμε αλληλεγγύη, μια κοινή σκέψη, ενότητα», τονίζει.
Με αναφορά στην Ιταλία, ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει ότι «η Ελλάδα, παρά το ότι έχει φυσικές ομορφιές και θησαυρούς της τέχνης σαν την Ιταλία, δεν έχει ισχυρή μια βιομηχανία η οποία να λειτουργεί ως βάση» και ότι το σύνθημά του είναι «big government for big problems».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν είναι αρκετό να ρυθμιστεί η χρυσή βίζα και τα Airbnb, όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία. Δεν αρκεί σε μια πόλη τεσσάρων εκατομμυρίων πολιτών και σε μια χώρα με δέκα εκατομμύρια κατοίκους».
Παράλληλα, προτείνει αποκέντρωση του τουρισμού και των επενδύσεων, στήριξη, μέσω κεφαλαίων, των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών, «να μπορέσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι επιστήμονες και τα ταλέντα που έφυγαν στο εξωτερικό» και σπίτια με οικονομική αρωγή για ερευνητές και επιχειρήσεις εκτός Αθηνών. «Δεν είναι όλα Μύκονος και τουρισμός, κι εγώ αγαπώ τη Μύκονο. Ο τουρισμός μπορεί να είναι η πρώτη μας βιομηχανία, αλλά διάρκειας δώδεκα μηνών τον χρόνο και σε όλη την χώρα», δηλώνει ο Στ. Κασσελάκης στην εφημερίδα του Τορίνο.
«Η Νέα Δημοκρατία ασχολείται μόνον με εμένα, τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν μου επιτίθενται με κουτσομπολιά για τις διακοπές μου και άλλα παρεμφερή. Αλλά εγώ δημιουργώ ένα κίνημα ανθρώπων σαν και εμένα, που θέλει να πετύχει στην επιστήμη, στην κοινωνία, στο επιχειρείν, που δεν ανήκει στο κατεστημένο. Και θα κάνω πέρα όλη εκείνη την ιθύνουσα τάξη ενός συστήματος με εμπλοκή συμφερόντων, που δεν γνωρίζει άλλη καριέρα εκτός από την εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει πρώτο κόμμα», τονίζει ο πρόεδρός του ενώ προβλέπει «έκρηξη ποσοστών» στις ευρωεκλογές.
Ερωτηθείς σχετικά «με τα λάθη του Αλέξη Τσίπρα», απάντησε ότι «για το 2015 θα μπορούσε να μιλήσει ώρες, αλλά είναι αντικείμενο των ιστορικών» και προσέθεσε: «Ο Αλέξης είναι ένας καλός άνθρωπος. Έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να δώσει φωνή στην αγωνία των ανθρώπων, έσωσε πολλούς ανθρώπους που κινδύνευαν να πεθάνουν της πείνας, έδωσε υγειονομική περίθαλψη σε 2,5 εκατομμύρια πολίτες που ήταν χωρίς κάλυψη. Μπορούμε να πούμε ό,τι θέλουμε για την αφέλεια, αλλά ο ελληνικός λαός ήταν απελπισμένος. Εμείς αφήσαμε 37 δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία, η ΝΔ μηδέν».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, ερωτηθείς για το «τι περιθώριο ελιγμών μένει στην Αριστερά, την στιγμή που ο Μητσοτάκης προχωρεί σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και ο ίδιος είναι ένας πρώην Αμερικανός τραπεζίτης», απάντησε:
«Τον ισότιμο γάμο τον θέλησα εγώ, πρέπει να γίνει σαφές. Η δημόσια υγεία κατακερματίζεται, οι μισθοί είναι ανεπαρκείς. Αν ήμουν υπουργός τού Μητσοτάκη θα είχα δημοτικότητα 70%. Αλλά εκείνος είναι ο “yes man” της Αμερικής και δεν κερδίζει τίποτα προς συμφέρον της Ελλάδας. Με φοβάται διότι είμαι ένας αουτσάιντερ. Ξέρει ότι μπορώ να τον κερδίσω στις κάλπες».
Κασσελάκης στην «La Stampa»
«Αλλάζω τον ΣΥΡΙΖΑ για τους νέους, ως αριστερός πρώην τραπεζίτης θα σαρώσω συντηρητικούς και διεφθαρμένους»
Ο νέος ηγέτης μετά τον Τσίπρα: “Θα εκπλήξω τους Ευρωπαίους. Κολεκτιβισμός και φόροι μερισμάτων, υπάρχουν πολλά πέρα από τις παραλίες.
Του ανταποκριτή μας στην Αθήνα:
“Θέλω τη νέα ελληνική υπερηφάνεια. Να είναι οι Έλληνες και πάλι περήφανοι για το μέλλον, όχι μόνο για το παρελθόν της αρχαιότητας”. Στα 36α γενέθλιά του, ο Στέφανος Κασελάκης επιστρέφει από την υποχρεωτική 20ήμερη στράτευση, βγάζει το καμουφλάζ του και μας υποδέχεται στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με ένα μπλε μπλουζάκι με τους μυς σε κοινή θέα και ένα στενό τζιν, με τον σύζυγό του Τάιλερ ΜακΜπεθ και τον αχώριστο σκύλο του (“την κόρη μου”), τη Φαρλή, στη ρυμούλκηση. Είναι ο νέος αρχηγός της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εποχή του Αλέξη Τσίπρα. Γιος εφοπλιστή και οδοντιάτρου, έζησε 20 χρόνια στις ΗΠΑ, ήταν τραπεζίτης στην Goldman Sachs και ίδρυσε τη ναυτιλιακή εταιρεία Swiftbulk που τον έκανε πλούσιο (“είχα επίσης επιχειρήσεις στη Σικελία, στην Παρτάνα”, μας λέει), την οποία πούλησε πέρυσι πριν μπει στην πολιτική. Με νοοτροπία “ναι, μπορείς” στη σκιά του Παρθενώνα, θέλει να αναγεννήσει το κόμμα και να σαρώσει τους επιχειρηματικά σκεπτόμενους βουλευτές αλλά και τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, “έναν ανέμπνευστο διαχειριστή”.
Κύριε Κασελάκη, τι μάθατε από αυτή τη σύντομη στρατιωτική θητεία;
“Ήταν μια σημαντική ευκαιρία να μιλήσω σε νέους ανθρώπους, κάτι που συνήθως δεν έχω την ευκαιρία να κάνω. Συνήθως, με πλησιάζουν μεγαλύτεροι άνθρωποι, οι οποίοι παραπονιούνται, οι οποίοι με ενθαρρύνουν. Δεν προέρχομαι από το σύστημα, δεν είμαι βουλευτής, έχω μηδενική πολιτική εμπειρία, γι’ αυτό πιστεύω ότι είμαι επιτυχημένος. Είμαι αυτό που είμαι και δεν πρόκειται να αλλάξω. Γι’ αυτό ενθάρρυνα τους συναδέλφους μου, τη γενιά μετά τη δική μου, στα είκοσί τους χρόνια, να κάνουν μεγάλα όνειρα, να πιστεύουν στα ταλέντα τους, ακόμα κι αν δεν πάνε στο πανεπιστήμιο, να σπουδάσουν αγγλικά. Έχουν τη νοοτροπία “εδώ είναι Ελλάδα, αν πάει στραβά, υπομονή, c’est la vie”. Αυτό όμως δεν είναι αποδεκτό”.
Τι θα χρειάζονταν, κατά την άποψή σας;
“Έχω δει τους νέους στις ΗΠΑ και τους βλέπω, εμάς τους Έλληνες δεν μας λείπει τίποτα. Οι νέοι στη χώρα μου αξίζουν ένα σύστημα που να λειτουργεί και να τους δίνει ένα καλό σημείο εκκίνησης. Η αντιπαράθεση μαζί τους μου έδωσε μια ηθική πυξίδα: ανεξάρτητα από το ποιος μου επιτίθεται ή με εκτιμά, έχω μια αποστολή”.
Μπορεί να είστε πιο συγκεκριμένο; Από πού ξεκινάτε;
“Από τους φόρους. Χρειαζόμαστε ένα νέο, απλουστευμένο φορολογικό σύστημα: πρέπει να επιβραβεύσουμε την εργασία μειώνοντας τους φόρους για τα χαμηλότερα εισοδήματα, πρέπει να αυξήσουμε τους φόρους στα μερίσματα των εταιρειών άνω των 220.000 ευρώ. Προοδευτική φορολόγηση και στις επιχειρήσεις. Πιστεύω ότι αυτές οι αλλαγές, σε συνδυασμό με νέες συλλογικές διαπραγματεύσεις (που έχουν αποδεκατιστεί), θα δημιουργήσουν ένα πιο υγιές περιβάλλον. Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται για να φορολογούνται ή να φοροδιαφεύγουν. Οι άνθρωποι είναι εγωιστές. Η φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ μας είναι κολεκτιβιστική. Θέλουμε αλληλεγγύη, κοινή σκέψη, ενότητα. Ζούμε σε ένα άκρως χρηματοκεντρικό σύστημα, η δημιουργία αυτού του επιπέδου κουλτούρας είναι δύσκολη. Αλλά άλλες χώρες της ΕΕ δείχνουν ότι είναι εφικτό, με την κατάλληλη θεσμική υποδομή”.
Για παράδειγμα;
“Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, η Ολλανδία. Ακόμη και η Γαλλία. Είμαι μεγάλος οπαδός της σύγχρονης Ευρώπης. Ας μην ξεχνάμε ότι, σε αντίθεση με την Ιταλία, που μοιράζεται μαζί μας τον θησαυρό της ομορφιάς και της φύσης, δεν έχουμε ισχυρή βιομηχανική βάση. Το σύνθημά μου είναι “μεγάλη κυβέρνηση για μεγάλα προβλήματα”. Η ρύθμιση της Golden Visa και της AirB&B, όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι αρκετή σε μια πόλη 4 εκατομμυρίων κατοίκων σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων”.
Επομένως, ποιες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται;
‘Στο μεταξύ να αποκεντρώσουμε τον τουρισμό και τις επενδύσεις’.
Σταματήστε τη Golden Visa;
“Όχι, αλλά θα επικεντρώσω την εισροή κεφαλαίων σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές. Η Visa είναι ένας χρήσιμος και τακτικός ελιγμός. Θέλω να δημιουργήσω πανεπιστήμια ταλέντων σε όλη την Ελλάδα, να κάνω ένα πρόγραμμα για να επιστρέψει το μισό εκατομμύριο brain drain της γενιάς μου, σπίτια και επιδοτήσεις για ερευνητές και επιχειρήσεις εκτός Αθηνών: μπορούμε να έχουμε clusters βιοτεχνολογίας και αγροτουρισμού συγκεντρωμένα σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι όλα Μύκονος και παραλίες, και αγαπώ τη Μύκονο. Ο τουρισμός μπορεί να είναι η πρώτη βιομηχανία, αλλά 12 μήνες και να απλωθεί. Με όλα τα θέατρα και τον πολιτισμό που έχουμε… και πολλή αρχαιολογία που πρέπει ακόμη να ανακαλύψουμε”.
Με ποια χρήματα, χωρίς να τα δώσουμε όλα στον ιδιωτικό τομέα;
“Μεγάλες επενδύσεις για να αλλάξουμε τη φύση της οικονομίας. Η Νέα Δημοκρατία έχει εμμονή μαζί μου, τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει μου επιτίθενται αναφέροντας κουτσομπολιά για τις διακοπές μου και άλλα παρόμοια, αλλά εγώ συγκροτώ ένα κίνημα ανθρώπων σαν εμένα, που θέλουν να πετύχουν στην επιστήμη, στην κοινωνία, στις επιχειρήσεις, που δεν ανήκουν στους μηχανισμούς, και θα σαρώσω όλη αυτή την άρχουσα τάξη ενός συστήματος διαπλεκόμενου με συμφέροντα, που δεν έχουν άλλη καριέρα από την εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και πάλι το πρώτο κόμμα”.
Ποιος είναι ο χρονικός σας στόχος;
“Ήδη για τους Ευρωπαίους θα δείτε την έκρηξη. Τα νέα δεδομένα φέρνουν νέα αντίληψη. Και εγώ θα είμαι πρωθυπουργός”.
Ποια λάθη έχει κάνει ο Τσίπρας;
‘ Λέτε για το 2015; Θα μπορούσα να μιλήσω ώρες, αλλά αυτό είναι θέμα των ιστορικών. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο Αλέξης είναι ένας καλός άνθρωπος. Έκανε ό,τι μπορούσε για να δώσει φωνή στην αγωνία του λαού. Έσωσε πολλούς από την πείνα. Το ίδιο ισχύει και για την ασφάλιση υγείας: έδωσε βοήθεια σε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους που βγήκαν στην επιφάνεια. Μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε για αφέλεια, αλλά ο ελληνικός λαός ήταν απελπισμένος. Αφήσαμε 37 δισεκατομμύρια στο ταμείο, η ΝΔ μηδέν ευρώ”.
Εσείς είστε ένας πρώην Αμερικανός τραπεζίτης, ο Μητσοτάκης κάνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Συγγνώμη, αλλά ποιος χώρος έχει μείνει για την αριστερά;
“Εγώ ήθελα τους γάμους ισότητας, ας το ξεκαθαρίσουμε. Η υγεία καταρρέει, οι μισθοί δεν επαρκούν. Αν ήμουν υπουργός του Μητσοτάκη θα είχα το 70% της συναίνεσης. Αντ’ αυτού, είναι ο “yes man” της Αμερικής που δεν κερδίζει τίποτα για την Ελλάδα. Με φοβάται γιατί είμαι ένας ξένος. Ξέρει ότι μπορώ να τον νικήσω στην κάλπη”.
Μπορείτε να δείτε την αρχική δημοσίευση: La Stampa – “Cambio Syriza per i giovani, da ex banchiere di sinistra spazzerò conservatori e corrotti”