Ο κύκλος των σκανδάλων δεν έχει κλείσει...
Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής και η κυβερνητική κρίση που εκδηλώθηκε με την αποπομπή των δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε φάση αποδρομής.
«Το μόνο που θα σώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η φυγή σε ευρωπαϊκό αξίωμα»Το κορυφαίο ζήτημα των Τεμπών και η πεποίθηση της συγκάλυψής του συμπύκνωσαν τη διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια από την ακρίβεια, την ανασφάλεια, την αποσάθρωση της Υγείας και της Παιδείας, την απαξίωση της δημοκρατίας και των ελευθεριών. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση έχει απολέσει σημαντικό μέρος από τα λαϊκά της ερείσματα, όπως αποτυπώνεται και στις μετρήσεις.
«Απόλαυσαν πρωτοφανή υποστήριξη και προβολή»
Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει χάσει και ένα τμήμα τουλάχιστον από τα ισχυρά συμφέροντα που τη στήριζαν και βρίσκεται σε πανικό. Από την περασμένη Κυριακή κατέφυγε στο αφήγημα της συνωμοσίας των οικονομικών και εκδοτικών συμφερόντων με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας. Ενώ, όμως, διέρρεε τη δήθεν συνωμοσία δείχνοντας το συγκρότημα Μαρινάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστελνε τον υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο στη βεγγέρα του Βαγγέλη Μαρινάκη την περασμένη Κυριακή, με σκοπό να τον κατευνάσουν και να σταματήσουν οι αποκαλύψεις από το δημοσιογραφικό του συγκρότημα και γενικότερα για να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις.
Την απάντηση στις θεωρείς συνωμοσίας έδωσε ο εκδότης του Βήματος Αντώνης Καρακούσης, ο οποίος με ένα προσωπικό tweet κατήγγειλε τους υπουργούς ως «αχάριστους και αμετροεπείς, χωρίς αίσθηση του μέτρου», εξηγώντας: «Επί πέντε χρόνια απόλαυσαν πρωτοφανή υποστήριξη και προβολή και στην πρώτη κριτική εξεγέρθηκαν...». Μέσα σε λιγότερες από 50 λέξεις ο κ. Καρακούσης έδωσε την αιτία της παρατεταμένης κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν είναι άλλη από την πρωτοφανή στήριξη από τα συστημικά ΜΜΕ. Το ερώτημα στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι αν η αντιπαράθεση θα έχει συνέχεια.
Η κήρυξη πολέμου, όμως, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που εμμέσως πλην σαφώς κατήγγειλε τον Βαγγέλη Μαρινάκη ότι θέλει να συγκυβερνά και τον κάλεσε να φτιάξει κόμμα και να κατέβει στην πολιτική δείχνει ότι δύσκολα θα σταματήσει.
Ο κύκλος των σκανδάλων δεν έχει κλείσει
Το ζήτημα των Τεμπών, όμως, δεν έχει κλείσει, οι εκτιμήσεις τόσο από πολιτικούς όσο και από δικαστικούς κύκλους είναι ότι αποκαλύψεις και νέα στοιχεία θα έλθουν το φως της δημοσιότητας. Το αίτημα της παραπομπής του Κώστα Καραμανλή σε Προανακριτική Επιτροπή θα επανέλθει και ακόμη κι αν η κυβέρνηση επιμείνει στη γραμμή της προστασίας του, η υπόθεση θα συνεχίσει να σωρεύει κόστος. Συμπληρωματικά στην αποδόμηση της κυβέρνησης λειτουργεί το άλλο μεγάλο σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων πολιτών του εξωτερικού. Η αποκάλυψη ότι η διαρροή των στοιχείων έγινε τον Ιανουάριο του 2024 από την Πειραιώς αφήνει εκτεθειμένους την υπουργό Εσωτερικών και την κομματική ηγεσία της Ν.Δ., πρώην και νυν.
Την ώρα που η κυβέρνηση χάνει τα λαϊκά της ερείσματα και έρχεται αντιμέτωπη με ένα τμήμα των συμφερόντων που τη στήριζαν, έχει να αντιμετωπίσει και την εσωτερική δυσαρέσκεια από έναν αριθμό βουλευτών της αλλά και την αποξένωση της συντηρητικής κομματικής βάσης που δεν της έχει συγχωρήσει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, θέμα που συντηρεί η Εκκλησία.
Κεντροαριστερές αναζητήσεις
Καθώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει όπλα για την ανακοπή, πολύ περισσότερο για την αναστροφή της πτωτικής πορείας, το κομβικό ερώτημα είναι το ποσοστό που θα αποσπάσει η κυβέρνηση στις ευρωεκλογές. Υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων το 30% φαίνεται μακρινό. Μεγαλύτερη πτώση ενδεχομένως να ανοίξει τον χορό της αμφισβήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από το εσωτερικό του κόμματός του.
Ισως το μόνο που συγκρατεί την κατάρρευση της Ν.Δ. είναι η εντύπωση έλλειψης πολιτικής δύναμης που να μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση. Ωστόσο, η λογική των πολιτικών γεγονότων ωθεί στη σύμπλευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το πείραμα της συνεργασίας απέδωσε πρώτα στις περιφερειακές εκλογές με την εκλογή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του δημάρχου Αθηναίων.
Τώρα απέδωσε στο κοινοβουλευτικό πεδίο με την κοινή πρόταση μομφής. Ενώ όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως ο βασικός φορέας της Κεντροαριστεράς διαθέτει την πολιτική αυτοπεποίθηση και είναι ανοιχτός στην προοπτική αυτή ενισχύοντας κοινές πρωτοβουλίες, η δυναμική ανακόπτεται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που έχει συμπεριφορά μικρού κόμματος και προσπαθεί να κατοχυρώσει το οικόπεδό του. Ενώ δεν έχει ξεχαστεί ότι τορπίλισε την απλή αναλογική συμβάλλοντας στο 41%, εξακολουθεί να υιοθετεί πολιτικές που διαιωνίζουν την κυριαρχία του πρωθυπουργού. Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, πάντως, υπάρχουν έντονες φωνές αμφισβήτησης του κ. Ανδρουλάκη και εισηγήσεις για κοινή δράση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς σε όλα τα επίπεδα από τη βάση μέχρι την κορυφή.
ΑΥΓΗ