Συνεχίζεται εδώ και τρία χρόνια η κυβερνητική προσπάθεια συσκότισης ως προς τη δημοσίευση της λίστας των διάφορων δώρων που έχουν λάβει όλα τα μέλη της κυβέρνησης και ενώ αυτή συνεχίζει να παίζει καθυστερήσεις, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ύστερα από προσφυγή που δέχθηκε, αναγκάστηκε πριν από λίγες μέρες να εκδώσει απόφαση που υποχρεώνει την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία εντός του Απριλίου. Ας πάρουμε την υπόθεση από την αρχή...
Βάσει του ν. 4829/2021 προβλέπεται η δημοσίευση λίστας με όλα τα δώρα που έχουν λάβει τα μέλη της κυβέρνησης κατά το προηγούμενο έτος, καθώς και τα ονόματα των δωρητών, στο σάιτ της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Η λίστα δεν έχει δημοσιευτεί και το Vouliwatch πήρε την πρωτοβουλία και ζήτησε εγγράφως από τον Ιούλιο του 2023 τα στοιχεία του έτους 2022 με βάση το δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία. Επί μήνες δεν υπήρξε καμία απάντηση.
Η προσφυγή
Στις 19 Φεβρουαρίου 2024 η ΜΚΟ υπέβαλε νέο αίτημα κατάθεσης εγγράφων, προς τη Γ.Γ. του πρωθυπουργού και τον τότε επικεφαλής αυτής, υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Ι. Μπρατάκο, ζητώντας να χορηγηθεί ο τηρούμενος κατάλογος των δώρων που προσφέρθηκαν προς τα μέλη της κυβέρνησης και τους/τις υφυπουργούς κατά το έτος 2023. Επιπλέον, ελλείψει της οποιασδήποτε απάντησης στο προηγούμενο αίτημά τους, ζήτησαν εκ νέου τη χορήγηση του καταλόγου των δώρων για το έτος 2022.
Στις 10 Απριλίου, στην εκπνοή της προθεσμίας, η ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Διαφάνειας απάντησε τελικά στην προσφυγή του Vouliwatch μεταφέροντας την... «υπόσχεση» της Γ.Γ. για δημοσίευση της λίστας δώρων εντός Απριλίου. Σε ανακοίνωσή του το Vouliwatch κάνει λόγο για μια σημαντική δικαίωση, με αστερίσκους όμως και ερωτηματικά, υπογραμμίζοντας:
«Γιατί η απόφαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας μοιάζει λίγο με πύρρειο νίκη:
1. Αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι η διοίκηση, εν προκειμένω η Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, αφού αγνόησε επιδεικτικά τα αλλεπάλληλα αιτήματά μας σχετικά με τη νόμιμη υποχρέωσή της για δημοσίευση της λίστας με τα δώρα που λαμβάνουν τα μέλη της Κυβέρνησης και οι Υπουργοί, έπρεπε να λάβει ειδοποίηση από την ανεξάρτητη αρχή για να μπει στον κόπο να απαντήσει. Ακόμα περισσότερο που, αντί να προβεί αμεσότατα στη χορήγηση των σχετικών καταλόγων και την ανάρτησή τους, ανέφερε ότι ΘΑ τους δημοσιεύσει κάποια στιγμή εντός του μήνα.
2. Δεν θεωρούμε ότι είναι τυχαίο ότι το έγγραφο των απόψεων της Γενικής Γραμματείας που επικαλείται η ΕΑΔ στην απόφασή της έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλλου (ή φαίνεται να εκδόθηκε) την ίδια ημέρα με την απόφαση της ΕΑΔ, η οποία ήταν και η τελευταία ημέρα της νόμιμης προθεσμίας για την απάντηση επί της προσφυγής μας.
3. Το γεγονός ότι, σχεδόν έναν μήνα μετά την προσφυγή μας, η οποία, σημειώνουμε, είχε υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία -άρα είχε λάβει γνώση ότι προτιθέμεθα να ασκήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για ικανοποίηση του αιτήματός μας- οι κατάλογοι δεν ήταν έτοιμοι προς ανάρτηση, αποκαλύπτει ξανά την επιδεικτική αδιαφορία/παραδειγματική αμέλεια της Γενικής Γραμματείας για τη συγκεκριμένη δέσμευση. Με λίγα λόγια, αναδεικνύεται ότι δεν αποτελεί επ’ ουδενί προτεραιότητά της η τήρηση της νομοθεσίας που προωθεί τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Τουναντίον, πρέπει να εμφανιστεί η δαμόκλειος σπάθη της προσφυγής στις ανεξάρτητες αρχές -και περαιτέρω στη Δικαιοσύνη- για να υποσχεθεί ότι θα συμμορφωθεί».
Μένει να φανεί αν έστω και την ύστατη ώρα, τρία χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, η Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού θα συμμορφωθεί.
Κώστας Ζαφειρόπουλος
efsyn.gr