Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Ο Γεραπετρίτης «άδειασε» την Ντόρα Μπακογιάννη...


 «Η Ελλάδα εκφράζεται από την κυβέρνηση», δήλωσε ξεκάθαρα ο υπουργός Εξωτερικών. 

Για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίρνει σαφείς αποστάσεις από την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ήταν η βασική εισηγήτρια της Έκθεσης για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: μιας Έκθεσης που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στη Σερβία, αλλά ακόμα και στην Κύπρο, με αναλυτές να εκτιμούν πως ενδέχεται να ανοίξει την «κερκόπορτα» για τα Κατεχόμενα...

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης προσήλθε στη Βουλή, προκειμένου να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Νέας Αριστεράς Σίας Αναγνωστοπούλου, για τη στρατηγική της κυβέρνησης στα Δυτικά Βαλκάνια. Στο πλαίσιο αυτό, τοποθετήθηκε και για τη στάση της Αθήνας στο θέμα της ένταξης του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. 

«Πιστεύετε ότι αυτή η διπλή πολιτική, η εισήγηση της κυρίας Μπακογιάννη και η υπερψήφιση της ένταξης του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η υπερψήφιση από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να πληροί το Κόσσοβο τις προϋποθέσεις της διεθνούς συμφωνίας των Βρυξελλών, είναι για το καλό της περιοχής; Για το συμφέρον της χώρα μας;», ήταν το πρώτο ερώτημα που έθεσε η κυρία Αναγνωστοπούλου στον υπουργό Εξωτερικών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η Κύπρος ψήφισε κατά και «έχει πολύ σημαντικό έρεισμα» που ψήφισε κατά.

«Ειδικά, σε ό,τι αφορά το Κόσσοβο, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει απολύτως σταθερή», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως  «η Ελλάδα εξαρχής τήρησε μια στάση η οποία ήταν ιδιαιτέρως συνεπής. Όπως ακριβώς απείχαμε από τη διαδικασία εκείνη με την οποία η αίτηση του Κοσσόβου, για την ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, παραπέμφθηκε από την Επιτροπή υπουργών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, για γνωμοδότηση, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα ψηφίσουμε και όταν θα έρθει η ώρα στην επιτροπή υπουργών. Θυμίζω ότι ουσιαστικά λόγω του συστήματος, επί τη βάση της πλειοψηφίας που απαιτείται, για να γίνει πλήρες μέλος, η αποχή αυτή στην πραγματικότητα λογίζεται ως άρνηση».

«Ξέρετε πολύ καλά ότι η απάντησή σας για το Κόσσοβο δεν μπορεί να πείσει κανέναν», σχολίασε η Σία Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε αναφερόμενη ξεκάθαρα στη στάση της Ντ. Μπακογιάννη: «Έχουμε δηλαδή μια διπλή πολιτική; Έχουμε την κυρία Μπακογιάννη, ως εισηγήτρια, και τρεις βουλευτές της ΝΔ, που υπερψηφίζουν την ένταξη, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις της Συμφωνίας των Βρυξελλών, του 2013. Ανοίγει ένα κακό προηγούμενο, ενώ η χώρα μας είναι παραδοσιακά και σταθερά, και καλώς κάνει, υπέρ της τήρησης των διεθνών συμφωνιών. Ανοίγει ένα κακό προηγούμενο και σε σχέση με τις απαλλοτριώσεις, έχουμε και το θέμα των περιουσιακών στην Αλβανία, αλλά έχουμε και το θέμα της Κύπρου. Κάτι λένε οι Κύπριοι, πρέπει να το ακούσουμε πάρα πολύ σοβαρά. Γιατί ναι μεν είναι διαφορετική περίπτωση η μια από την άλλη, νομικά και από άποψη διεθνούς δικαίου, αλλά το ξέρετε καλύτερα από μένα, ότι σε καταστάσεις τέτοιες, όταν καταπατώνται διεθνείς συμφωνίες, ακόμα και με ανίσχυρα επιχειρήματα, μπορεί να δημιουργήσουν δυναμική. Εσείς θα καταψηφίσετε ή θα πείτε ”παρών” ή θα απέχετε από την ψηφοφορία. Η Ελλάδα όμως έχει ήδη δώσει στίγμα, γιατί η Ελλάδα πρωταγωνίστησε και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για το Κόσσοβο».


Ο κ. Γεραπετρίτης, αφού είπε πως «βρισκόμαστε σε διαρκή συνεννόηση με την Κύπρο για τα μείζονα ζητήματα εθνικής πολιτικής», υποστήριξε ότι για το θέμα που αφορά στο Κόσσοβο, η ελληνική στάση είναι διαρκής και καθαρή: «Είπαμε εξαρχής ότι εμείς δεν θεωρούμε ότι θα μπορέσει, υπό τις παρούσες συνθήκες, το Κόσσοβο να ενταχθεί στους διεθνείς οργανισμούς. Υπάρχει ειδική μνεία στις Συμφωνίες της Αχρίδας, μεταξύ ακριβώς Σερβίας και Κοσσόβου, που αναφέρεται στο ζήτημα της ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς. Εγώ όμως δεν θα αναφερθώ σε αυτό. Θα αναφερθώ στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην ένταξη του Κοσσόβου, μολονότι με το Κόσσοβο εμείς διατηρούμε τις αναγκαίες διμερείς σχέσεις, έτσι ώστε να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας».


Και πρόσθεσε «αδειάζοντας» την κ. Μπακογιάννη: «Το τι έπραξε ο κάθε βουλευτής, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι ένα θέμα και κοινοβουλευτικής ανεξαρτησίας. Η Ελλάδα όμως εκφράζεται από την κυβέρνησή της και η κυβέρνηση αυτή είναι απολύτως συνεπής, ήδη από τη στιγμή της υποβολής τής αίτησης από το Κόσσοβο έως και την τελική κρίση του Συμβουλίου υπουργών, όποτε αυτή λάβει χώρα».

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny