Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Το ΕΚΑΒ στην τύχη του...

 
Άλυτος παραμένει ο γρίφος και με τις εφημερίες. Από την εποχή ήδη που υπουργός Υγείας ήταν ο Βασίλης Κικίλιας η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει αλλαγές στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να διανέμονται με πιο ορθολογικό τρόπο τα περιστατικά... 

Ομως όλοι οι υπουργοί που έκατσαν στην καρέκλα της οδού Αριστοτέλους, αν και είχαν εντοπίσει και ανακοινώσει το πρόβλημα… κόλλησαν στην αντιμετώπισή του.

Αντίστοιχα και σήμερα ο Αδ. Γεωργιάδης δεν έχει τολμήσει να αγγίξει το ευαίσθητο αυτό θέμα, περιμένοντας να περάσουν πρώτα οι ευρωεκλογές. Ακόμη και η επιτροπή που είχε συστήσει ο τέως υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έμεινε στα χαρτιά, αφού ποτέ δεν ολοκλήρωσε το πόρισμά της ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές στις εφημερίες που πνίγουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Παρά το γεγονός ότι γιατροί και εργαζόμενοι αλλά και κάποιοι κομματικά διορισμένοι διοικητές ζητούν μετ’ επιτάσεως να αλλάξει ο τρόπος που εφημερεύουν, ο Αδ. Γεωργιάδης σφυρίζει αδιάφορα. Ετσι αφήνει τον χρόνο να κυλά χωρίς ούτε ψήγμα αλλαγής για τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει αλλάξει καν τις ομάδες των νοσοκομείων που συνεφημερεύουν, για να ενισχυθούν τα μεγάλα νοσοκομεία από μικρότερα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ούτε για έμφραγμα στα κέντρα υγείας

Στο μεταξύ, κι ενώ το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, τα κέντρα υγείας ανά τη χώρα θυμίζουν άδεια κτίρια, αφού δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες ούτε στο λεκανοπέδιο Αττικής ούτε στα νησιά που πλημμυρίζουν από κόσμο. Ενδεικτικό είναι ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που καλύπτουν τόσο την Αττική όσο και τη νησιωτική χώρα, ζητά με επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ακόμη και τον βασικό εξοπλισμό αλλά και καρδιολόγους, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν εμφράγματα μέσα στα κέντρα υγείας, κάτι που σήμερα δεν είναι εφικτό.

Οι εργαζόμενοι της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας επισημαίνουν στην επιστολή τους τη «σοβαρότατη έλλειψη ιατρικού καρδιολογικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠε όσο και το ελλιπές φάσμα των προβλεπόμενων διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται».

Σχετικά με τις αναγκαίες και σωτήριες εξετάσεις για τη ζωή των ασθενών εξηγούν: «Ζητάμε την κάλυψη του τμήματος υποδοχής –ΤΕΠ– με επείγουσες εξετάσεις όπως CK, CK-MB, – σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, τρανσαμινάσες, γGT, LDΗ, αμυλάση, TBIL, DBIL, Cα, Ρ. Οι προαναφερόμενες εξετάσεις πρέπει να διενεργούνται προκειμένου να γίνεται ασφαλής διάγνωση, ώστε να μην κινδυνεύουν οι χρήστες υγείας ή να αναγκάζονται να πάνε στα νοσοκομεία ή να προστρέχουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και να επιβαρύνονται οικονομικά».

Μάλιστα οι εργαζόμενοι προειδοποιούν: «Οπως καθίσταται προφανές υπάρχουν ελλείψεις τόσο σε επείγουσες εξετάσεις όσο και σε ιατρικό προσωπικό οι οποίες εν δυνάμει είναι απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή».

Η φωνή αγωνίας των εργαζομένων στα κέντρα υγείας των υγειονομικών περιφερειών δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, η οποία αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα ειδικά στα νησιά, όπου μετακινείται ο πληθυσμός τούς καλοκαιρινούς μήνες.

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την υποχρεωτική μετακίνηση ιατρικού προσωπικού από την Αττική προς τα νησιά, ώστε το πρόβλημα να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας υποχρεώνει γιατρούς να εγκαταλείπουν τον τόπο κατοικίας τους στην Αττική και να μετακινούνται προς τα νησιά ώστε να καλύψουν βασικές ιατρικές ανάγκες των κατοίκων. Ομως και στο ίδιο το λεκανοπέδιο της Αττικής τα μεγάλα κέντρα υγείας που εκτελούν χρέη και μονάδων επειγόντων περιστατικών διαθέτουν ελλιπές προσωπικό, με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τους ασθενείς.

Η ανικανότητα αντιμετώπισης των σοβαρών δυσκολιών ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ) βρίσκονται υπό αξιολόγηση, ενώ είναι και άγνωστο εάν θα συνεχίσουν να εργάζονται στο ΕΣΥ. Αλλωστε είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την επιλογή νέων στελεχών στο σύστημα, που στηρίζεται στον περιβόητο νόμο Κεραμέως. Ετσι πολλοί εξ αυτών έχουν παγώσει διάφορες διαδικασίες και περιορίζονται στην απλή διαχείριση περιστατικών και στην αντιμετώπιση κρίσεων μόνο όταν προβληθεί το θέμα από τα ΜΜΕ.

Το ΕΚΑΒ στην τύχη του, υπάρχει… ο στρατός

Από την άλλη, χωρίς ενίσχυση παραμένει και το ΕΚΑΒ. Παρά τις πανηγυρικές εξαγγελίες περί προσλήψεων εργαζομένων ώστε να κινηθούν ασθενοφόρα που είναι με χειρόφρενο, μέχρι σήμερα ο φορέας έχει αφεθεί στην τύχη του.

Η κυβέρνηση μπορεί να μη θέλει να δει για άλλη μια φορά ασθενείς να μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών, αλλά δεν έχει μεριμνήσει λίγο πριν από το καλοκαίρι να στελεχώσει το ΕΚΑΒ με το απαραίτητο προσωπικό. Γι’ αυτό αναμένεται κι αυτό το καλοκαίρι να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί αξιοποίησης του στρατού ώστε να κινηθούν ασθενοφόρα, ειδικά στις άγονες και απομακρυσμένες περιοχές.

Εξάλλου το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για το ΕΚΑΒ έμεινε στο συρτάρι, όπως και οι πολυθρύλητες αλλαγές. Σε αυτήν τη φάση και μετά τις ευρωεκλογές αναμένεται να προκηρυχθεί η θέση του προέδρου του ΕΚΑΒ μέσω ΑΣΕΠ με τον νόμο Κεραμέως.

Κώστας Παναγιώτου
DOCUMENTO

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny