Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας HVA στην οποία η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε την αγροτική ανάπτυξη της Θεσσαλίας μετά τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην εκδήλωση για την παράδοση στην κυκλοφορία του νότιου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Ε65, σχολίασε το σχέδιο των Ολλανδών, ζητώντας να μη γίνει η Θεσσαλία Καμπότζη!
Κάθετα αντίθετη η Περιφέρεια στο μοντέλο της γεωργικής ανάπτυξης που παρουσίασαν οι Ολλανδοί, με τον Περιφερειάρχη να δηλώνει: «Είναι το μοντέλο της Αφρικής. Εμείς δεν το δεχόμαστε. Τι σημαίνει αυτό; Πάει μια εταιρεία και κάνει συμβάσεις με τους αγρότες και τους μετατρέπει από μικροπαραγωγούς σε υπαλλήλους της να κάνουν συμβολαιακή γεωργία». Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη σε βιοποικιλοτητα στον πλανήτη, αλλά «αντί να πάει να καταθέσει αυτά τα φυτά», φέρνει μια εταιρεία, η οποία προτείνει μια οριζόντια επιλογή διαφορετικών καλλιεργειών.
Και συνέχισε: «Υπάρχουν δυνατότητες παρέμβασης. Πρέπει να έχουμε μια δική μας αναπτυξιακή προοπτική. Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο που θα αναπτύξει τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλίας και τα προϊόντα της που είναι μοναδικά, όχι να γίνει ένας τόπος όπως είναι η Μοζαμβίκη και η Καμπότζη που καλλιεργούν προϊόντα μαζικά. Το να εφαρμόσεις ένα τέτοιο μοντέλο είναι θέμα πολιτικής».
Μεταξύ άλλων οι Ολλανδοί πρότειναν την εγκατάλειψη της βαμβακοκαλλιέργειας, με τον κ. Κουρέτα να αναφέρει πως στηρίχθηκαν σε ξεπερασμένα στοιχεία.
«Αν υπολογίσει κανείς ότι έχει μειωθεί κατά 500 χιλιάδες στρέμματα η καλλιεργήσιμη γη σε βαμβάκι και τώρα είναι 700.000 στρέμματα, το έλλειμμα δεν είναι 460 εκ. κυβικά μέτρα νερό, αλλά πολύ λιγότερο. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να φύγει το βαμβάκι επειδή υπάρχει το έλλειμμα. Ας κάνουν το φράγμα της Σκοπιάς και του Μουζακίου»