Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Η "σκοτεινή ιστορία" του Φρέντι Μπελέρη που έχει (σχεδόν) ξεχαστεί: Όταν συνελήφθη στα σύνορα με καλάσνικοφ

 
Το όνομα του Φρέντι Μπελέρη, του αδίκως φυλακισμένου εκλεγμένου Δημάρχου της Χειμάρας, είναι το δυνατό χαρτί στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, αφού εκτιμάται ότι θα συγκρατήσει τις διαρροές προς τα δεξιά. Την ίδια στιγμή όμως πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν την υποψία μήπως το όνομα του Μπελέρη "διώξει" τις ψήφους των κεντρώων, λόγω του παρελθόντος του φυλακισμένου από την κυβέρνηση Ράμα Βορειοηπειρώτη.

Ποιο είναι αυτό το παρελθόν που όλοι φαίνεται να έχουν ξεχάσει;

Ο Φρέντι Μπελέρης ήταν ένας από τους επτά άνδρες που συνελήφθησαν τη νύχτα της 18ης-19η Μαρτίου 1995 από Ελληνες συνοριοφύλακες κοντά στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, επειδή στο πορτμπαγκάζ των δύο αυτοκινήτων τους, μετέφεραν εννιά αυτόματα πολεμικά όπλα Καλάσνικοφ, 2 πιστόλια, ξιφολόγχες, ασύρματους, φόρμες παραλλαγής και κουκούλες.

Η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις στον τύπο της περιοχής, που όχι αδίκως είδε πίσω από την υπόθεση τη δράση μιας ομάδας παρακρατικών Βορειοηπειρωτών που ενδεχομένως ήθελαν να "απελευθερώσουν" με τη βία τις πατρογονικές τους εστίες. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση σήμανε συναγερμό στις ελληνικές αρχές, αφού άγνωστοι ένα χρόνο πριν είχαν εισέλθει από την Ελλάδα στην Αλβανία και είχαν δολοφονήσει 2 Αλβανούς στρατιώτες.

Στο βιβλίο του ο γνωστός και βραβευμένος δημοσιογράφος της "Καθημερινής" Σταύρος Τζίμας- κυκλοφόρησε το 2010 με πρόλογο του Αλέξη Παπαχελά ("Στον αστερισμό του εθνικισμού")- έγραφε ότι μετά τη σύλληψη της ομάδας θεωρήθηκε ότι υπήρχε κίνδυνος να επαναληφθεί αυτό που είχε γίνει τον Απρίλιο του 1994, με την επίθεση της οργάνωσης ΜΑΒΗ σε φυλάκιο στην Επισκοπή και τη δολοφονία δύο Αλβανών στρατιωτικών. Αυτή η επίθεση έγινε αφορμή για ένα πραγματικό πογκρόμ των αλβανικών αρχών εναντίον της ελληνικής μειονότητας, με ελέγχους, συλλήψεις και φυλακίσεις.

Σύμφωνα με τον Τζίμα, "δεν υπήρξαν αμφιβολίες ότι οι συλληφθέντες [του 1995] σχεδίαζαν να επιτεθούν εναντίον στρατιωτικού στόχου, που ήταν το στρατόπεδο Λόγγου, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι ήταν η ίδια ομάδα περίπου, ή τουλάχιστον κάποια από τα μέλη της, που είχαν χτυπήσει στην Ανω Επισκοπή".

Ετσι είχαν παρουσιάσει τότε την υπόθεση Τα Νέα. Εκαναν λόγο για σύλληψη προβοκατόρων:

Η "σκοτεινή ιστορία" του Φρέντι Μπελέρη που έχει (σχεδόν) ξεχαστεί: Όταν συνελήφθη στα σύνορα με καλάσνικοφ

Η υπόθεση κουκουλώθηκε

Τελικά όμως για να μην εξελιχθεί η υπόθεση σε κρίση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις επελέγη να πέσει στα μαλακά… Οι κατηγορίες κατά των επτά μετατράπηκαν από κακουργήματα σε πλημμελήματα, αποφασίστηκε η αποφυλάκισή τους και τελικά, "στην κατ’ έφεση δίκη που έγινε στον Κορυδαλλό, στις 19.5.1999, το Εφετείο Αθηνών στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και κεκλεισμένων των θυρών για λόγους "εθνικής ασφάλειας” με την υπ. αριθμ. 752/99 απόφασή του μείωσε τις ποινές στους 18-20 μήνες και έτσι έκλεισε οριστικά η πολύκροτη υπόθεση".

Δεν είναι τυχαίο, ότι πριν από καιρό η Χρυσή Αυγή μας θύμισε ότι την πρώτη φορά που βγήκε να μιλήσει για πολιτική και τη Βόρεια Ηπειρο ο κ. Μπελέρης ήταν στην εκπομπή του πρώην αρχηγού της φασιστικής οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου, ενώ τον Φρέντι Μπελέρη είχε υιοθετήσει στο παρελθόν και το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny