Συνέχισε να καλύπτει τον Καραμανλή...
Με τη μονταζιέρα των Τεμπών στο χέρι έμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ομιλία του στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας η οποία μπορεί να απορρίφθηκε όπως άλλωστε αναμενόταν, ωστόσο είχε σαν αποτέλεσμα να βγει βαριά τραυματισμένος από τη διαδικασία.
Έχασε δύο υπουργούς, τους στενότατους συνεργάτες του Γιάννη Μπρατάκο και Σταύρο Παπασταύρου, έδειξε ότι θα πάει μέχρι τέλους με τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ θύμισε τον πατέρα του λίγο πριν την πτώση του από την εξουσία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε να καλύπτει τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αρνούμενος να δεσμευτεί στη συγκρότηση προανακριτικής που θα τον οδηγήσει στη δικαιοσύνη. «Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προανακριτική για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή κατά του κ. Καραμανλή, να το τεκμηριώσετε, να το φέρετε στη Βουλή και να το συζητήσουμε», ήταν η στρεψοδικία που επιστράτευσε ο πρωθυπουργός.
Την ίδια στιγμή αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν βρήκε να πει ούτε μισή κουβέντα για τους στενότατους συνεργάτες του που αναγκάστηκαν σε παραίτηση μετά την αποκάλυψη για τη συνάντηση που είχαν με τον Βαγγέλη Μαρινάκη.
Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έβαλε με τα «επιχειρηματικά συμφέροντα» που όπως είπε τον «πολεμάνε», θυμίζοντας τον πατέρα του που το 1993 λίγο πριν την ήττα του, μιλούσε για «διαπλεκόμενα οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα».
«Το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει το δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει. Μπορεί ακόμα και να θέλει να πέσει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η πρώτος αναγνωρίζω ότι κοινωνίες αγγέλων δεν υπάρχουν. Ως φιλελεύθερος πολιτικός, υποστηρίζω τις διακριτές ευθύνες και τα όρια σε μια ανοικτή οικονομία, σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία. Οι κυβερνήσεις είναι αυτές που ορίζουν τους κανόνες» ανέφερε, δείχνοντας προς την πλευρά του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Η απάντηση έχει δοθεί: τον τόπο κυβερνά ο κυρίαρχος λαός, δια των εκλεγμένων αντιπροσώπων του και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια. Και αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα, είναι βαθιά νυχτωμένοι.
Και κάτι τελευταίο, για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα: αν κάποιος εκδότης, κάποιος μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα. Ο ίδιος, όμως. Όχι μέσω πληρεξουσίων. Και σε άλλες χώρες, ξέρετε, επιχειρηματίες θέλησαν να πολιτευτούν. Ενίοτε έγιναν πρωθυπουργοί, έγιναν πρόεδροι. Αν επιθυμούν, λοιπόν, να εμφανιστούν, να κριθούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν».
Οι αναφορές στα «οικονομικά συμφέροντα» προκάλεσαν την καυστική αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο οποίος σχολίασε: «Η όψιμη μάχη του κατά των συμφερόντων θυμίζει δυστυχώς τον πατέρα του, ο οποίος στην πτώση του αποφάσισε να καταγγείλει τα «διαπλεκόμενα συμφέροντα». Το «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο» του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της μεταπολίτευσης. Όλοι γνωριζόμαστε σε αυτό τον τόπο. Εδώ ξέρουμε και εμείς καλά αυτά που και ο ίδιος ξέρει».
Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση καθ' όλη τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης για τα Τέμπη - και όχι μόνο - με τον πρωθυπουργό να παρουσιάζεται πλέον αποσταθεροποιημένος.
ΑΥΓΗ