Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Παραμάγαζο υποκλοπών είχε στήσει στην ΕΥΠ ο Ρουμπάτης


 Μείζον θέμα δημιουργείται για τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη (2015-2019) από την απόφαση του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθήνας, που καθαρογράφτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2024 στο ειδικό βιβλίο με αριθμό 1041 και αφορά στην αθώωση δεκαεπτά ατόμων (δικηγόρων, πρώην αστυνομικών και ιδιωτών) που κατηγορούνταν ότι δωροδοκούσαν αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να παρέχουν «προστασία» σε οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η οποία αποτελείται από 351 σελίδες, ο Γιάννης Ρουμπάτης επί μεγάλο χρονικό διάστημα (2015-2016) κατέγραφε παράνομα, χωρίς δηλαδή να έχουν εκδοθεί οι σχετικές εισαγγελικές διατάξεις για άρση του απορρήτου, χιλιάδες τηλεφωνικές συνομιλίες αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, δικηγόρων αλλά και του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στον Άλιμο στις 9 Απριλίου 2021.

Η παρεμπίπτουσα απόφαση του Δικαστηρίου (υπ.αριθμ.3899) αναφέρει τα εξής: το Δικαστήριο «αποφαίνεται κατά ομόφωνη παραδοχή του αιτήματος… ότι οι χειρόγραφες σημειώσεις καταγραφής συνιστούν, κατά πλειοψηφία επιτρεπτό αποδεικτικό μέσο πλην εκείνων που φέρονται ότι προέρχονται από συνομιλίες, ως προς τις οποίες το απόρρητο δε ήρθη με αντίστοιχη διάταξη του εισαγγελέα της ΕΥΠ… Ομοίως δεν θα ληφθεί υπόψη ως μη επιτρεπόμενο αποδεικτικό μέσο και το αντίστοιχο ακουστικό υλικό που ακούστηκε στην προκείμενη δίκη».

Τη σχετική ένσταση είχε καταθέσει στο Δικαστήριο ο δικηγόρος Γιάγκος Λαμπίρης, που υπεράσπιζε πρώην ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος είχε διατελέσει επί σειρά ετών στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στο Δικαστήριο ο κ. Λαμπίρης, είχαν καταγραφεί παράνομα από την ΕΥΠ περίπου 1500 τηλεφωνικές συνομιλίες του εντολέα του!

Η περίπτωση Καραϊβάζ

Χαρακτηριστικό επίσης του τρόπου που λειτουργούσε ως διοικητής της ΕΥΠ ο Γιάννης Ρουμπάτης ήταν οι τηλεφωνικές υποκλοπές που διενήργησε την ίδια περίοδο (Απρίλιος – Οκτώβριος 2016) σε βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στον Άλιμο στις 9 Απριλίου 2021.

Ο Γιάννης Ρουμπάτης κατέγραφε παράνομα επί εννέα ολόκληρους μήνες τις συνομιλίες που είχε στα πλαίσια του ρεπορτάζ ο Γ. Καραϊβάζ με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, την τότε ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής, πολιτικούς της Νέας Δημοκρατίας καθώς και δεκάδες αστυνομικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες αλλά και μέλη της οικογένειάς του.

Αδιάσειστο στοιχείο της έκνομης δραστηριότητας του Γ. Ρουμπάτη είναι η συνομιλία του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ με επιχειρηματία, στις 29 Απριλίου 2016, δηλαδή περίπου πέντε μήνες πριν ο αρμόδιος εισαγγελέας εκδώσει διάταξη για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου (αρ.διατ. 5456/19/9/2016).

Η εν λόγω συνομιλία του δημοσιογράφου, που κατατέθηκε στο Δικαστήριο και φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το newsbreak.gr, με τον επιχειρηματία έχει αύξοντα αριθμό 804, κάτι το οποίο σημαίνει ότι είχαν ήδη υποκλαπεί παράνομα άλλες 803 συνομιλίες, οι οποίες είναι εξαφανισμένες από τη δικογραφία της επονομαζόμενης από την ΕΥΠ «επιχείρηση Αττική».

Συνεχίστηκε η παράνομη παρακολούθηση

Η νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Καραϊβάζ έληξε στις 19 Νοεμβρίου 2016. Ο Γιάννης Ρουμπάτης, ωστόσο, εξακολούθησε να καταγράφει, παράνομα πλέον, τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Καραϊβάζ μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2016. Στο διάστημα αυτό έχουν καταγραφεί, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το newsbreak.gr, άλλες 1.540 συνομιλίες!

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση γυναίκας δικηγόρου, η οποία ήταν ανάμεσα στους 17 κατηγορούμενους που αθωώθηκαν από το Δικαστήριο. Συγκεκριμένα, ενώ φέρεται να έχουν καταγραφεί από την ΕΥΠ περίπου 20.000 τηλεφωνικές συνομιλίες, ο Γ. Ρουμπάτης ουδέποτε απέστειλε στη Δικαιοσύνη το σχετικό ηχητικό υλικό!

Όμως, το πιο εξοργιστικό της υπόθεσης είναι, ότι ο Γ. Ρουμπάτης δεν απέστειλε ποτέ στη Δικαιοσύνη το ηχητικό υλικό των τηλεφωνικών συνομιλιών και των 17 αθωωθέντων κατηγορουμένων, που αφορούσε την περίοδο κατά την οποία καταγράφονταν νομίμως, με διατάξεις δηλαδή του εισαγγελέα της ΕΥΠ που είχαν εγκριθεί και από τον εισαγγελέα Εφετών. Αρκέστηκε να στείλει κάποιες χειρόγραφες απομαγνητοφωνήσεις που έγιναν από άγνωστα άτομα της Κατεχάκη.

Μάλιστα, πληροφορίες του newsbreak.gr αναφέρουν, ότι το ηχητικό υλικό των συνομιλιών αυτών έχει καταστραφεί…

Ήταν απλώς… μεταφορέας!

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την εκδίκαση της υπόθεσης και προκειμένου το Δικαστήριο να βγάλει κάποια άκρη από το «μπάχαλο» που είχε δημιουργηθεί με τις πρόχειρα απομαγνητοφωνηθείσες και σχεδόν στο σύνολό τους περιγραφικές τηλεφωνικές συνομιλίες των κατηγορουμένων, κάλεσε τον Γ. Ρουμπάτη ως μάρτυρα προκειμένου να δώσει διευκρινήσεις. Εκείνος όμως αρνήθηκε να καταθέσει επικαλούμενος το «απόρρητο» και «λόγους εθνικής ασφάλειας». Πρόσθεσε πάντως ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα για την εκδικαζόμενη υπόθεση (!!!) και απλώς το Δεκέμβριο του 2016 είχε μεταφέρει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το υλικό της ΕΥΠ.

Αυτός ήταν και ο λόγος που ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Μεϊδάνης στην αγόρευσή του – όπως εκείνη καταγράφεται στα πρακτικά της δίκης – ανέφερε και τα εξής: «Συμπερασματικά θα πρέπει να τονίσω ότι δυστυχώς, όσο αναφορά τουλάχιστον την παρούσα δίκη, προκύπτει ότι παρά τη βαρύτητα της κατηγορίας και μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για πάνω από πέντε χρόνια, το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας παρέμεινε ουσιαστικά ανύπαρκτο. Εύχομαι η άλλη δικογραφία, η οποία θα διέλθει και της κυρίας ανακρίσεως, να έχει καλύτερη τύχη».

Δηλώσεις Γιάγκου Λαμπίρη

Ο γνωστός ποινικολόγος, Γιάγκος Λαμπίρης, ο οποίος ήταν συνήγορος απόστρατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ και στελέχους της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, δήλωσε στο newsbreak.gr τα εξής:

«Από την πρόσφατη καθαρογραφή της αθωωτικής για 17 κατηγορούμενους απόφασης του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών, προκύπτει αδίστακτα ότι η ΕΥΠ επί διοίκησης Γιάννη Ρουμπάτη διέπραττε παράνομες υποκλοπές κατά σαφή παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων.

Και μόνο το γεγονός ότι, μέσω της πολύμηνης παράνομης τηλεφωνικής παρακολούθησης του αείμνηστου δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ο κύριος Ρουμπάτης «άκουγε» τους τότε πολιτικούς προϊστάμενούς του, τις ηγεσίες της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής και τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας, αποδεικνύει περίτρανα ότι σκοπός του μόνον η πάταξη της διαφθοράς δεν ήταν.

Αλλά οι παράνομες υποκλοπές δεν αφορούσαν μόνο το Γιώργο Καραϊβάζ. Έχουν καταγραφεί χιλιάδες – και κυριολεκτώ – συνομιλίες απόστρατων και εν ενεργεία αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ καθώς και δικηγόρων. Και έχουν εξαφανιστεί χιλιάδες άλλες, όπως αποδεικνύεται από τα DVD που απέστειλε ο τότε διοικητής της ΕΥΠ στους αρμόδιους εισαγγελείς.

Επί οκτώ ολόκληρα χρόνια η επονομαζόμενη «υπόθεση Αττική» η οποία στηρίχθηκε αποκλειστικά και μόνον σε παράνομες -σχεδόν στο σύνολό τους- τηλεφωνικές υποκλοπές, παραμένει ακόμη εκκρεμής, επειδή ο κύριος Ρουμπάτης ανήγαγε σε θέμα εθνικής ασφάλειας της χώρας τη δήθεν κάλυψη από αστυνομικούς των οίκων ανοχής στο κέντρο της Αθήνας.

Αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε μετατρέψει το 2019, με την τροποποίηση των Κωδίκων, το αδίκημα της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου από κακούργημα σε πλημμέλημα, σήμερα ο κύριος Ρουμπάτης θα ήταν υπόλογος ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Όλα τα στοιχεία για τις παρανομίες του θα προσκομισθούν στον αρμόδιο ανακριτή, ο οποίος χειρίζεται το υπόλοιπο σκέλος της λεγόμενης «υπόθεση Αττική». Μία δικογραφία βασισμένη στα ίδια ακριβώς χαλκευμένα στοιχεία, τα οποία οδήγησαν στην πανηγυρική αθώωση όλων των κατηγορουμένων, σύμφωνα με την ιστορική απόφαση του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων.».

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny