...για τις αμερικανικές πολυεθνικές...
Τριάντα πέντε μεγάλες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ πλήρωσαν μεταξύ 2018 και 2022 στα στελέχη τους συνολικά 9,5 δισ. δολάρια και την ίδια περίοδο, αντί να καταβάλουν φόρο, απόλαυσαν επιστροφές 1,8 δισ. δολαρίων.
Παιδική χαρά για… φοροφυγάδες... έχουν μετατρέψει τις ΗΠΑ οι μεγάλες επιχειρήσεις της καθώς έχουν φτάσει στο σημείο να πληρώνουν περισσότερα στα ανώτερα στελέχη τους απ’ ό,τι καταβάλλουν για φόρους εισοδήματος στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Σχετική ανάλυση των Institute for Policy Studies και Americans for Tax Fairness που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι 64 από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ (γνωστές για την… αλλεργία τους στους φόρους) πλήρωσαν περισσότερα για αμοιβές των πέντε κορυφαίων στελεχών τους στην πενταετία 2018-2022, απ’ ό,τι σε ομοσπονδιακούς φόρους σε τουλάχιστον δύο από αυτά τα πέντε χρόνια. Οι 35 μάλιστα από τις εταιρείες πλήρωσαν περισσότερα στα στελέχη τους αντί για φόρους και στα πέντε χρόνια της περιόδου αυτής.
Τα πλούσια πακέτα εταιρικών αποζημιώσεων και οι ανεπαρκείς πληρωμές εταιρικών φόρων δεν είναι νέα φαινόμενα.
Τα στελέχη των επιχειρήσεων δρέπουν εν μέρει ανταμοιβές για τις στρατηγικές εταιρικής φοροαποφυγής που ακολουθούν και τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών έχουν περισσότερα χρήματα να ξοδέψουν για τους πιο ακριβοπληρωμένους υπαλλήλους τους όταν δεν έχουν πολλά ή τίποτα να πληρώσουν για φόρους. Πρόκειται -όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ανάλυση- για έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο που αν δεν σπάσει, το εταιρικό φορολογικό σύστημα και το σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης θα συνεχίσουν να λειτουργούν για τα ανώτερα στελέχη και κανέναν άλλον. Η ανάλυση («More for them, less for us») αποκαλύπτει ακόμη ότι:
α. Οι 35 παραπάνω μεγάλες εταιρείες (μεταξύ των οποίων και οι Tesla, Ford, T-Mobile, Netflix) ήταν σωρευτικά κερδοφόρες στη διάρκεια της υπό εξέταση πενταετίας.
β. Η συνολική αποζημίωση που κατέβαλαν αυτές οι 35 εταιρείες στα ανώτατα στελέχη τους με μορφή μισθών, μπόνους, options και με άλλους τρόπους στη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν 9,5 δισ. δολάρια.
γ. Αντίθετα, ο συνολικός φόρος εισοδήματος που οι 35 χρεώθηκαν απέναντι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήταν αρνητικός, -1,8 δισ. δολάρια. Δηλαδή, αντί να πληρώσουν φόρους, έλαβαν επιστροφές.
δ. Οι υπόλοιπες 29 από τις συνολικά 64 κερδοφόρες εταιρείες πλήρωσαν τα κορυφαία στελέχη τους περισσότερο από ό,τι πλήρωσαν σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος για τουλάχιστον δύο από τα πέντε χρόνια της περιόδου μελέτης.
ε. Συνολικά 18 εταιρείες πλήρωσαν 0 δολάρια για ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος. Για την ακρίβεια, εκτός από μία περίπτωση, όλες πλήρωσαν λιγότερα από μηδέν καθώς απόλαυσαν επιστροφές φόρου. Αυτές οι 18 εταιρείες που πλήρωσαν 0 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος βρήκαν πάντως τους πόρους για να καταβάλουν στα στελέχη τους συνολικά 5,3 δισ. δολάρια σε πακέτα αμοιβών.
Μεταξύ των εταιρειών που δεν πληρώνουν φόρους αλλά χρυσοπληρώνουν CEOs και λοιπά στελέχη, πλέον κραυγαλέα είναι η περίπτωση της Τesla. Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Ιλον Μασκ ήταν για πολλά χρόνια ζημιογόνος. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια καταγράφει σημαντική κερδοφορία χάρη στην υψηλότερη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα. Στην πενταετία 2018-2022 τα κέρδη της Tesla ανήλθαν σε 4,5 δισ. δολάρια.
Στο ίδιο διάστημα η εταιρεία αντάμειψε τον Ιλον Μασκ και τα υπόλοιπα ανώτερα στελέχη της με 2,5 δισ. δολάρια, ενώ το καθαρό ισοζύγιο ομοσπονδιακού φόρου εισοδήματος που χρεώθηκε να καταβάλει ήταν -1 εκατομμύριο δολάρια, κυρίως επειδή μετέφερε τις μεγάλες ζημίες των προηγούμενων ετών.
Η Tesla δεν έχει πληρώσει έως τώρα ούτε ένα δολάριο για ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος. Αντίθετα, ο Ιλον Μασκ με μια περιουσία μεγαλύτερη των 250 δισ. δολαρίων ανταγωνίζεται συνεχώς με τον Τζεφ Μπέζος της Amazon τα τελευταία χρόνια για το ποιος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Μπάμπης Μιχάλης
efsyn.gr