Με προσπάθεια «αναστήλωσης» της εικόνας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΕ, μετά το καταδικαστικό ψήφισμα του... Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου, έμοιαζε περισσότερο η κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την πρόεδρό του Ρομπέρτα Μέτσολα στο Μαξίμου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της τελευταίας στην Ελλάδα.
Στις κοινές δηλώσεις τους στο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης αφού προέβαλε την επιστολική ψήφο ως «επιλογή που ενθαρρύνει την λαϊκή έκφραση, ενισχύοντας παράλληλα τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής οικογένειας», προχώρησε σε ευθεία προσβολή του Ευρωκοινοβουλίου με την νυν πρόεδρό του να στέκεται δίπλα του.
Κατά τον κ. Μητσοτάκη, «ο διάλογος για τα κοινά μας προβλήματα πρέπει να διεξάγεται με ευθύνη και πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες που συχνά μπορεί να δημιουργούν και ψευδείς εντυπώσεις, πέρα από μύθους που οδηγούν σε ανυπόστατα συμπεράσματα», είπε αναφερόμενος εμμέσως στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, του οποίου προεδρεύει η Μέτσολα. Η τελευταία, παρακολούθησε χαμογελώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναφέρεται σε «μεθοδεύσεις και καταγγελίες για το κράτος Δικαίου, το οποίο είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στη χώρα μας» και μάλιστα να λέει ότι «πήραν σκληρή απάντηση και από τον ίδιο τον Άρειο Πάγο».
Όταν πήρε το λόγο η Ρομπέρτα Μέτσολα, αντί να αντιδράσει στην επίθεση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ευρωκοινοβούλιο για τα ψηφίσματα και τα πορίσματα από τις επιτροπές του που καυτηριάζουν την υποβάθμιση του κράτους Δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου, η πρόεδρός του αναφερόμενη προσωπικά σε αυτόν προχώρησε σε επανειλημμένα κολακευτικά σχόλια πριν καλέσει τους Έλληνες να ψηφίσουν, ειδικά τους νέους, αναφερόμενη και αυτή στην επιστολική ψήφο, προκειμένου να εκλεγούν οι επόμενοι 21 ευρωβουλευτές από τη χώρα μας.
Για το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, η Μέτσολα είπε ότι «το ελληνικό ανώτατο δικαστήριο εξέδωσε γνωμοδότηση την οποία θα εξετάσουμε», επικυρώνοντας την πρωτοφανή παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο.
Ταυτόχρονα, προσπάθησε να μετατρέψει τη συζήτηση για την υποβάθμιση του κράτους Δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, σε... διαγωνιστική διαδικασία μεταξύ χωρών μελών της ΕΕ, καθώς σχετικοποίησε την υποβάθμιση. Κατά την κα Μέτσολα, «πρέπει να μεταχειριζόμαστε το ίδιο όλα τα κράτη μέλη ... επιμένουμε σε μία ετήσια έκθεση από την Κομισιόν που θα ελέγχει με τον ίδιο τρόπο όλα τα κράτη μέλη ... ώστε να μην πολιτικοποιούνται και εργαλειοποιούνται συζητήσεις για το κράτος Δικαίου».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα αποκαλυπτόταν ότι τέθηκε στο αρχείο η έρευνα που είχε διατάξει ο πρώην επικεφαλής του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος στοχοποιώντας τα 4 στελέχη της ΑΔΑΕ που έκαναν έλεγχο σε πάροχο κινητής τηλεφωνίας αναζητώντας στοιχεία για τις υποκλοπές της ΕΥΠ εις βάρος δημοσιογράφων.
Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί και το σχόλιο που ανάρτησε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφί Ιν΄τ Φελντ για τα όσα είπε η Μέτσολα στο Μαξίμου, απαντώντας στα περί πολιτών που θα απαντήσουν στην κάλπη για το κράτος Δικαίου. «Η Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου είναι διακριτά. Πρέπει να συνυπάρχουν χέρι χέρι, σε μία Δημοκρατία χωρίς κράτους Δικαίου υπάρχει ο κίνδυνος της κατάχρησης εξουσίας»...
avgi.gr