Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Οι μεγα-τυφώνες σπάνε τα κοντέρ...


 Φαινόμενα μεγα-τυφώνων γίνονται όλο και πιο πιθανά εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λόγω της μεγάλης αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών...

Οι μεγα-τυφώνες σπάνε τα κοντέρ εξαιτίας της κλιματικής κρίσης που τους κάνει πιο ισχυρούς, πιο καταστροφικούς και πιο επικίνδυνους. Γι’ αυτό και επιστήμονες προτείνουν πλέον την αλλαγή της Κλίμακας Τυφώνων των Σαφίρ-Σίμπσον, που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Συγκεκριμένα, οι Μάικλ Βένερ του Εθνικού Εργαστηρίου του Μπέρκλεϊ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και Τζέιμς Κόσεν του Πανεπιστημίου του Γουϊσκόνσιν προτείνουν μια επιπλέον βαθμίδα, θεωρώντας την κλίμακα ατελή απέναντι σε έναν πλανήτη σε υπερθέρμανση. Σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών, η κλιματική κρίση δεν αυξάνει μεν τον αριθμό των τυφώνων, ωστόσο τους κάνει πιο έντονους, αυξάνοντας τις ανθρώπινες απώλειες και τις υλικές ζημιές…


Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ στις αρχές Φεβρουαρίου, οι Βένερ και Κόσεν υπογραμμίζουν κατ’ αρχάς ότι η υπερθέρμανση οδηγεί σε περισσότερο ισχυρούς τροπικούς κυκλώνες. Τονίζουν κατόπιν ότι τα ευρήματά τους, από παρατηρήσεις και προσομοιώσεις, αποδεικνύουν ότι η ανοικτού τύπου 5η βαθμίδα της ισχύουσας κλίμακας καθίσταται πολύ προβληματική για να αποτυπώσει την απειλή των ανέμων σε έναν υπερθερμαινόμενο πλανήτη. «Διερευνήσαμε το ενδεχόμενο μιας 6ης βαθμίδας της Κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, καταδεικνύοντας ότι η κλιματική αλλαγή έχει κάνει πολύ ισχυρότερους τους ανέμους των πολύ έντονων τροπικών κυκλώνων» εξηγούν. Δίνουν παράλληλα παραδείγματα. Έτσι, ενώ στην κατηγορία 5 κατατάσσονται τυφώνες όπως ο «Κατρίνα», που κατέστρεψε τη Νέα Ορλεάνη το 2005, και ο «Μαρία», που έπληξε το 2017 το Πουέρτο Ρίκο, στην 6η κατηγορία μπορούν να ενταχθούν οι ακόμη ισχυρότεροι, όπως ο «Χαϊγιάν», που σκότωσε πάνω από 6.000 ανθρώπους στις Φιλιππίνες το 2013, και ο «Πατρίτσια», με ανέμους 215 μιλίων την ώρα, στο Μεξικό το 2015. «Τόσο ισχυροί τυφώνες δεν έχουν σημειωθεί ως τώρα στον Ατλαντικό ή στον Κόλπο του Μεξικού, αλλά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την κατηγορία 6. Είναι θέμα τύχης ότι δεν είχαμε ως σήμερα. [..] Ελπίζω να μην υπάρξουν, αλλά ξέρουμε ότι αυτοί οι τυφώνες έχουν ήδη ισχυροποιηθεί και θα συνεχίσουν να ισχυροποιούνται» παρατηρεί ο ερευνητής Βένερ.

Την περασμένη δεκαετία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πέντε τυφώνες θα μπορούσαν να είχαν καταταγεί στην κατηγορία 6, που αφορά ανέμους της τάξης των 192 μιλίων την ώρα ή ακόμη μεγαλύτερους. «192 μίλια την ώρα σημαίνει μεγαλύτερη ταχύτητα από όλες τις Φεράρι, δυσκολεύεται κανείς ακόμη και να το φανταστεί» είπε ο Βένερ. «Αν κάποιος βρεθεί σε έναν τέτοιο τυφώνα, είναι πολύ κακό». Τέτοια φαινόμενα μεγα-τυφώνων γίνονται όλο και πιο πιθανά εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λόγω της μεγάλης αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών και της θερμότερης και πιο υγρής ατμόσφαιρας. Μάλιστα δορυφορικές έρευνες τα τελευταία 40 χρόνια μαρτυρούν τη μεγάλη ισχυροποίηση των ανέμων των τυφώνων. Ο ερευνητής Βένερ εξήγησε ότι «ο βασικός μας στόχος είναι να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σε σχέση με το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή επιδρά στους πιο έντονους τυφώνες».

Πάντως η πρόταση για αλλαγή της Κλίμακας των Τυφώνων δεν είναι μεμονωμένη. Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Αυστραλίας πρόσθεσε στους χάρτες για τον καιρό ένα επιπλέον χρώμα, το πορφυρό, για την αποτύπωση της μεγάλης ζέστης. Το δε Πρόγραμμα Παρατήρησης Κοραλλιογενών Υφάλων των ΗΠΑ πρόσθεσε τρεις νέες κατηγορίες συναγερμού για να ανταποκριθεί στο αυξανόμενο στρες θερμότητας που υφίστανται τα κοράλλια. Αλλαγές που επιβάλλει η κλιματική κρίση...

Ρένα Δούρου ( μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνη για θέματα Διεθνών Σχέσεων-Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, βουλεύτρια Β2 Δυτικής Αθήνας)

Η ΑΥΓΗ

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny