Μπορεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να ξεκαθαρίζει πως ο ίδιος και η χώρα του δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση πόλεμο με την Τεχεράνη αλλά σήμερα αυτό το σενάριο δεν είναι αποκλειστικά αμερικανική υπόθεση.
Το χτύπημα με τους τρεις νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες στα εδάφη της Ιορδανίας ήταν «casus belli» για τις ΗΠΑ. Νεκροί αμερικανοί στρατιώτες σε ξένα εδάφη, σε βάσεις των ΗΠΑ είναι μία είδηση «εφιάλτης» για τις μυστικές υπηρεσίες, για τους στρατιωτικούς κύκλους αλλά και για τους διπλωμάτες και πολιτικούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πυρετώδεις διεργασίες αμέσως μετά το χτύπημα δείχνουν πως οι υπηρεσίες και ο μηχανισμός των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη στον ανώτατο συναγερμό και σε «κόκκινη» επιφυλακή.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι γεγονός πως βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση από όλους καθώς από την μία είναι αδύνατο να παραμείνει άπραγος μπροστά σε αυτή την κίνηση και από την άλλη ως ο πλέον έμπειρος διπλωμάτης σε παγκόσμιο επίπεδο ξέρει καλά πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ανάφλεξη σε μία ζώνη που έχει περάσει προ πολλού τα όρια της απλής κρίσης.
Η δήλωση Μπάιντεν αντανακλά ξεκάθαρα τις δικές του προθέσεις. Ο ίδιος δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση πόλεμο με το Ιράν και οι λόγοι είναι απλοί με μία πρώτη ανάγνωση. Τα μέτωπα που ο ίδιος διαχειρίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια είναι εξόχως σοβαρά αλλά τα κυριότερα αυτή την περίοδο είναι τα εξής δύο: ο πόλεμος στην Ουκρανίας και ο αντίστοιχος ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα.
Ένα τρίτο με άμεση εμπλοκή αμερικανικών στρατευμάτων σε μία ζώνη που συχνά στο πρόσφατο (ιστορικά) παρελθόν οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν εμπλακεί με μεγάλο κόστος είναι ένα τεράστιο «no go» για τον ίδιο. Μία τέτοια επιλογή θα έχει, όμως, σημαντικό αντίκτυπο ειδικά στο εσωτερικό της χώρας του που επίσης «βράζει» ειδικά καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικάνοι συσπειρωμένοι και πάλι πίσω από το πρόσωπο του πρώην Προέδρου είναι με «δάχτυλο στη σκανδάλη» προκειμένου να αξιοποιήσουν ως «παραστράτημα» την όποια απόφαση του εν ενεργεία Προέδρου.
Σε περίπτωση που τα αμερικανικά αντίποινα δεν είναι αυτά που οι «κόκκινοι» κρίνουν ανάλογα τότε θα μιλήσουν για μία άτολμη Αμερική και μία Τεχεράνη που θα επανέλθει με χειρότερα και σοβαρότερα χτυπήματα. Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να πλήξουν στόχους εντός του Ιράν ακολουθώντας την μετωπική σύγκρουση τότε και πάλι, η ίδια ομάδα θα μιλήσει για πρακτικές του παρελθόντος όταν σε προεκλογικές περιόδους η χώρα πήγαινε συχνά – πυκνά σε πολέμους… Στη δεύτερη περίπτωση θα προταχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το κόστος που δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και θα έρθει να προστεθεί στην ήδη μεγάλη δυσαρέσκεια που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας για τους χειρισμούς της αμερικανικής Κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα.
Ούτε οι πλέον έμπειροι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές δεν αποτολμούν κάποια πρόβλεψη για το τι έχει αποφασίσει να πράξει με το Ιράν ο Αμερικανός Πρόεδρος και τι τύπου χτύπημα θα εξαπολύσουν οι ΗΠΑ. Αυτό που όλοι υπογραμμίζουν, όμως, είναι πως ίσως αυτή να είναι η σοβαρότερη δοκιμασία που έχει να περάσει πριν από τις πολιτικές μάχες με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Τζο Μπάιντεν.