Στις πλατείες των χωριών τους θα βγουν από σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και το ...στήσιμο μπλόκων προς το τέλος Ιανουαρίου. Μέχρι χθες περιόδευε επί τέσσερις μέρες στη Θεσσαλία κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, το οποίο είχε σειρά συναντήσεων με παραγωγικούς φορείς, αγροτικούς συλλόγους και επιμελητήρια, δίνοντας έναν οδικό χάρτη για τις αποζημιώσεις των παραγωγών και τα υπόλοιπα έργα που πρέπει να γίνουν για να καταστούν ξανά οι πληγείσες εκτάσεις, όπως στη λίμνη Κάρλα, καλλιεργήσιμες.
Την Παρασκευή, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Συνεταιρισμό Τοματοπαραγωγών Θεσσαλίας (ΘΕΣΤΟ) στη Λάρισα ο Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε ότι οι εξοφλήσεις των πληγέντων παραγωγών από τον ΕΛΓΑ θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου. Κι αυτό παρότι η Ε.Ε. δίνει περιθώριο τεσσάρων ετών στον ΕΛΓΑ για την εφαρμογή του ad hoc προγράμματος αποζημιώσεων των 260 εκατ. ευρώ με το οποίο έχει ενισχυθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Επίσης, αναφέρθηκε στα 150 εκατομμύρια ευρώ που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα ως προκαταβολές. Την ίδια ημέρα βρέθηκε και στην Ελασσόνα όπου σε σύσκεψη με την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ για την ανασυγκρότηση της περιφέρειας, με το ποσό να ξεπερνά τελικά τα 3 δισ. ευρώ. Οσον αφορά το master plan της ανασυγκρότησης από την ολλανδική HVA International υποστήριξε ότι αυτό θα παραδοθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.
Το Σάββατο, ο Λ. Αυγενάκης συμμετείχε σε σύσκεψη με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος στην Καρδίτσα. Στη συνέχεια, βρέθηκε στο επιμελητήριο της πόλης όπου ανέλυσε την απόφαση της κυβέρνησης να συσταθούν τμήματα αγροτών εντός των επιμελητηρίων. Σκοπός της ρύθμισης που θα έρθει στη Βουλή είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα, όπως και η βελτίωση της τεχνογνωσίας των αγροτών μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Το βράδυ του Σαββάτου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βρέθηκε στις παρακάρλιες περιοχές όπου 180.000 στρέμματα παραμένουν ακόμα πλημμυρισμένα. Σε σύσκεψη στο πολιτιστικό κέντρο της Νίκαιας ανέλυσε στους παραγωγούς το χρονοδιάγραμμα για τις συγκεκριμένες περιοχές όπως και τα ειδικά μέτρα στήριξης για τους πληγέντες.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι στις 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας του ευρωπαϊκού Νότου, όπου θα συζητηθεί η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, όπως και η πρόταση για τη δυνατότητα αξιοποίησης του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας για την αντιμετώπιση καταστροφών από την κλιματική κρίση στον πρωτογενή τομέα.
Οι κινητοποιήσεις
Πάντως, οι αγροτικοί σύλλογοι της Θεσσαλίας υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στο «περίμενε» για τις αποζημιώσεις εδώ και τέσσερις μήνες και δεν καλύπτονται απόλυτα από τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας καλούν αυτή την εβδομάδα σε αρχικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και ενημερωτικές εξορμήσεις, με σκοπό την επόμενη εβδομάδα να οργανωθεί ευρεία πανθεσσαλική σύσκεψη ώστε να οριστεί η ημερομηνία κινητοποιήσεων με τρακτέρ στις εθνικές οδούς. Την Τρίτη, οι αγρότες της Μαγνησίας θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία προς τη Νομαρχία Βόλου.
Ηδη έγινε μια πρώτη αναγνωριστική κινητοποίηση την περασμένη Πέμπτη έξω από το δημαρχείο της Καρδίτσας όπου συνεδρίαζε το κυβερνητικό κλιμάκιο με τοπικούς φορείς και βουλευτές. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), Κώστας Τζέλλας, δεν θα πρέπει οι αγρότες της Θεσσαλίας να παρακολουθούν από την τηλεόραση και το διαδίκτυο τις μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών της Γερμανίας που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά να διεκδικήσουν και να κερδίσουν και οι ίδιοι, όπως έχουν κάνει στο πρόσφατο παρελθόν.
Οι αγρότες της Θεσσαλίας ζητούν μεταξύ άλλων αποζημιώσεις ύψους 100% για τα προϊόντα τους που καταστράφηκαν, να αλλάξει επιτέλους ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ για τις φυσικές καταστροφές, όπως και να μην εφαρμοστούν στην περιοχή οι προβλέψεις της νέας ΚΑΠ που θα δημιουργήσουν μεγάλες δυσκολίες στους πληγέντες παραγωγούς θέτοντας σε κίνδυνο την ήδη κουτσουρεμένη χρηματοδότησή τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ...
Μιχαήλ Αγγελος Κωνσταντόπουλος
Η Εφημερίδα των Συντακτών