Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Η ΑΙ και η κατανομή του πλούτου...


 Όταν το ΔΝΤ βγαίνει μπροστά και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία, κάτι πολύ πιο ...επικίνδυνο μπορεί να συμβαίνει στην πραγματικότητα. Η ηχηρή παρέμβαση της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα πως η ΑΙ θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως (60% στον ανεπτυγμένο και 40% στον αναπτυσσόμενο κόσμο) άναψε φωτιές στο Νταβός, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επιτείνει την ανισότητα σε μια εποχή που ο πλούτος των κροίσων του πλανήτη αυξάνεται εντυπωσιακά.


Αυτό που είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ είναι ότι στον ανεπτυγμένο κόσμο το 50% όσων θα επηρεαστούν από την ΑΙ μπορεί να ευνοηθούν, όμως, για το άλλο 50% μπορεί να σημάνει αντικατάσταση θέσεων εργασίας, μείωση ζήτησης εργατικού δυναμικού και χαμηλότερους μισθούς. Στο δε ακραίο σενάριο μπορεί να σημαίνει εξαφάνιση ορισμένων θέσεων εργασίας. Υπενθυμίζεται πως η Goldman Sachs πρόσφατα προέβλεψε ότι η ΑΙ ενδέχεται να σαρώσει 300 εκατ. θέσεις εργασίας, παρότι θα τονώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% την προσεχή δεκαετία.

Και εδώ αρχίζουν οι αναλύσεις για τα υπέρ και τα κατά της νέας τεχνολογίας, που -όπως εκτιμάται- θα κυριαρχήσει σε λίγα χρόνια. Όπως κάθε βιομηχανική επανάσταση, και η 4η στόχο έχει τη δημιουργία πλούτου για έναν πλανήτη του οποίου ο πληθυσμός έχει αυξηθεί θεαματικά και ειδικά στην Ασία σχηματίζει μια νέα πανίσχυρη μεσαία τάξη. Ο νέος πλούτος, όμως, θα πρέπει να κατανεμηθεί όσο πιο ισότιμα γίνεται. Διότι οι ανισότητες που υπήρχαν διογκώθηκαν λόγω των πρόσφατων παγκόσμιων κρίσεων και αυτή η νέα τεχνολογία δείχνει να είναι ακόμη πιο απειλητική. Τουλάχιστον στον βαθμό που η παγκόσμια κοινότητα δεν καταφέρει να βρει κάποια ισορροπία για την απορρόφησή της και ένα θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξή της...

Αθανάσιος Αδαμόπουλος 

Η Ναυτεμπορική
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny