... και δεν φέρνει στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία;...
Μπορεί ο Άδωνης Γεωργιάδης να είχε αναφωνήσει το 2021 ως υπουργός Ανάπτυξης ότι «Όποιος αμφισβητήσει την Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την κύρωσή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο, δωρίζει το όνομα Μακεδονία σκέτο στα Σκόπια», αλλά φαίνεται πως η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει να ασχοληθεί με τη γειτονική χώρα...
Μπορεί να εξυπηρετείται απόλυτα με τη βελτίωση των σχέσεών μας με τα άλλοτε «Σκόπια» αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πορεία του προς τις εκλογές φοβάται να φέρει στη Βουλή την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία έχει παγώσει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει την πορεία προς τις Ευρωεκλογές και την εσωτερική και… εξωτερική ακροδεξιά αντιπολίτευση που τελευταία έχει δώσει το στίγμα της τόσο με αφορμή το γάμο ομοφύλων όσο και με μια σειρά άλλα θέματα, όπως τις σχέσεις με την Τουρκία.
Μπορεί η Βόρεια Μακεδονία και οι εκσυγχρονιστές πολιτικοί της να έχουν εκπέμψει SOS ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας που εκτιμάται πως θα ενίσχυε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την ταυτότητα, αλλά η κυβέρνηση μάλλον προτιμά να κοιτάζει τη δική της εσωτερική αντιπολίτευση και να αφήνει το εθνικιστικό/ακροδεξιό VMRO που αντιτάχθηκε στις Πρέσπες να εμφανίζεται σε δημοσκοπήσεις με διψήφιο προβάδισμα.
Βέβαια στην κυβέρνηση είναι και εκείνοι που εκτιμούν πως οποιαδήποτε κύρωση των τριών μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία θα ωφελούσε προεκλογικά το συγκεκριμένο κόμμα (οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 8 Μαΐου με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον Ταλάτ Τζαφέρι) αλλά μάλλον το πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι περισσότερο οι εσωτερικοί φόβοι και το «αντάρτικο». Η καθυστέρηση αυτή ωστόσο, όπως εκτιμάται, ενισχύει και τη διείσδυση της Τουρκίας στη γειτονική χώρα.
Πάντως διμερή επαφή με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Μπουχάρ Οσμάνι φέρεται ότι είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2023, χωρίς να έχει ανακοινωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο ίδιος ο Οσμάνι πάντως είχε κάνει έκκληση πρόσφατα για τους κινδύνους από την αργοπορία της ενταξιακής πορείας της χώρας. Όπως είχε πει, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει απτά αποτελέσματα σχετικά με τη διεύρυνση, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης εθνοτικών συγκρούσεων στα Δυτικά Βαλκάνια.
Για τον ίδιο η Ε.Ε. θα προσέφερε την «συγκολλητική ουσία» στη Βόρεια Μακεδονία αφού πρόκειται για πολυπολιτισμικό έθνος.
Όπως όλα δείχνουν ωστόσο τα εθνικά συμφέροντα προσκρούουν στα εσωτερικά και κομματικά/προεκλογικά συμφέροντα της Νέας Δημοκρατίας.
documentonews.gr