Δεν είναι πλέον έκπληξη όταν περπατά κανείς στους δρόμους των Τιράνων να συναντήσει Ιταλούς, μόνους ή σε γκρουπ. Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι ο απόηχος του τουρισμού ακολουθεί ακόμα τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου. Οι λόγοι όμως συνδέονται στενά με τον οδοντιατρικό τουρισμό.
Τις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση, για την ποιότητα των υπηρεσιών στην Αλβανία, σχετικά με διάφορες αισθητικές ή οδοντιατρικές παρεμβάσεις, που είναι ελκυστικές λόγω της φθηνής τιμής.
Πέρα από αυτή τη συζήτηση, πολλά ιατρεία στη χώρα συνεχίζουν να λειτουργούν, σε ελεύθερη αγορά, αλλά δεν ρυθμίζεται από ειδικό νόμο.
Ο συνδυασμός της τουριστικής προσφοράς και της αυξημένης ικανότητας των υπηρεσιών υγείας έχει μετατρέψει την Αλβανία τα τελευταία χρόνια σε δημοφιλή προορισμό για όσους αναζητούν μια φθηνότερη εμπειρία τουρισμού υγείας. Όχι όμως μόνο για την εμπειρία.
Η τιμή φαίνεται πως ήταν ο βασικός λόγος για την ελκυστική προσφορά της χώρας.
Αυτή τη στιγμή γίνονται επενδύσεις στις υποδομές υγείας που έχουν επηρεάσει άμεσα την αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στη χώρα. Οι διεθνείς συνεργασίες και οι πιστοποιήσεις που έχουν επιτύχει έχουν κάνει μια θετική αλλαγή στην εικόνα του αλβανικού τουρισμού υγείας.
Οι συνεργασίες με αναγνωρισμένα κέντρα υγείας και το όφελος από αναγνωρισμένες διεθνείς πιστοποιήσεις έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης για τους επισκέπτες.
Αυτό συνέβαλε στην προσέλκυση ενός ευρύτερου διεθνούς κοινού, καθιστώντας την Αλβανία δημοφιλή προορισμό για όσους αναζητούν υπηρεσίες υγείας.
Υπάρχει όμως, πάντα και η άλλη όψη του νομίσματος.
Οι παράγοντες της αγοράς τονίζουν επίσης ότι χρειάζονται έλεγχοι στον κλάδο, στην ποιότητα της παροχής υπηρεσιών, στις τιμές μιας σειράς προβλημάτων που συνοδεύουν αυτή τη διαδικασία, ώστε αυτή η έκρηξη να μην γίνει μπούμερανγκ. Η κύρια πρόκληση είναι η ασφάλεια της υγείας.
Ένα άλλο πρόβλημα, σύμφωνα με τις επικοινωνίες με ορισμένους παράγοντες της αγοράς, είναι η ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης του υγειονομικού προσωπικού.
Για να διατηρηθεί η ποιότητα και τα υψηλά πρότυπα των υπηρεσιών, το προσωπικό πρέπει να είναι εκπαιδευμένο και προετοιμασμένο να παρέχει εξειδικευμένες θεραπείες και συμβουλές. Οι επενδύσεις στην ανάπτυξη επαγγελματικής ικανότητας είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση ποιοτικής εμπειρίας για τους επισκέπτες.
Μια άλλη πτυχή των προβλημάτων της αγοράς είναι η βιώσιμη διαχείριση του τουρισμού. Η ταχεία αύξηση του αριθμού των επισκεπτών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, απειλώντας τα τοπικά οικοσυστήματα και την πολιτιστική κληρονομιά.
Οι ειδικοί, σε αυτή την περίπτωση, δηλώνουν ότι είναι σημαντικό να σχεδιαστούν πολιτικές και στρατηγικές που προωθούν τον αειφόρο τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών που προσανατολίζονται στον οικοτουρισμό και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο ανταγωνισμός με άλλους τουριστικούς προορισμούς και η ανάγκη διατήρησης μιας θετικής εικόνας είναι άλλες προκλήσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας στην Αλβανία.
Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, απαιτείται μια καλά καθορισμένη στρατηγική μάρκετινγκ και προώθησης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της προώθησης μοναδικών εμπειριών που προσφέρει ο προορισμός.