Το Τόκιο ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη συχνότητα των ρωσικών βομβαρδιστικών Tupolev Tu-95 με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων και των κινεζικών βομβαρδιστικών Xi'an H-6 που πετούν κοντά στα ιαπωνικά ύδατα.Στις 11 Νοεμβρίου 2023, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, περιγράφοντας το τρέχον σενάριο ως «το πιο σκληρό και πολύπλοκο περιβάλλον ασφαλείας στη μεταπολεμική εποχή», εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις κοινές πτήσεις κινεζικών και ρωσικών βομβαρδιστικών πάνω από ύδατα κοντά στην Ιαπωνία.
Μιλώντας στην αεροπορική βάση Iruma κοντά στο Τόκιο, ο πρωθυπουργός Fumio Kishida τόνισε τις κλιμακούμενες προσπάθειες να αλλάξει μονομερώς το status quo γύρω από την Ιαπωνία.
Υποστήριξε μια «ταχεία» ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (LR) για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας.
Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας έχει μεταφέρει τις σοβαρές ανησυχίες του τόσο στην Κίνα όσο και τη Ρωσία μέσω της διπλωματικής οδού.
Αυτό προκύπτει από την αντιληπτή επίδειξη στρατιωτικής δύναμης μέσω των επαναλαμβανόμενων πτήσεων ρωσικών και κινεζικών βομβαρδιστικών με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών κοντά στα ιαπωνικά ύδατα.
Ο Kishida στάθηκε σε μια σημαντική αλλαγή στη στρατηγική προσέγγιση της Ιαπωνίας, επικαλούμενος την πρόσφατη αναθεώρηση βασικών αμυντικών σχεδίων.
Αυτή η αναθεώρηση περιλαμβάνει την απόκτηση δυνατοτήτων «αντιμέτρων», δίνοντας τη δυνατότητα στην Ιαπωνία να στοχεύσει εχθρικές βάσεις εάν χρειαστεί.
Συγκεκριμένα, αυτή η προσαρμογή πολιτικής αντιπροσωπεύει μια απόκλιση από τις αρχές που είναι ενσωματωμένες στο ειρηνιστικό Σύνταγμα της Ιαπωνίας.
Επιπλέον, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση και δεσμεύτηκε σταθερά για την ενίσχυση της ασφάλειας του κράτους.
Αυτή η δέσμευση αποκτά αυξημένη σημασία εν μέσω κλιμάκωσης των προκλήσεων ασφαλείας, ιδιαίτερα των πυραύλων και των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας.
Τρόμος στο Τόκιο
Ρωσία και Κίνα συμμετέχουν όλο και περισσότερο σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, φαινομενικά ως μέρος μιας προσπάθειας αντιμετώπισης της διεθνούς τάξης που ηγούνται κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η συνεργασία απέδειξε την ανθεκτικότητα των στρατιωτικών τους δεσμών, ενισχύοντας τις ανησυχίες τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στο Τόκιο σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της εταιρικής σχέσης σε μια μελλοντική σύγκρουση στην Ανατολική Ασία, με ιδιαίτερη έμφαση στα στενά της Ταϊβάν.
Η αξιοσημείωτη αύξηση της συχνότητας πτήσεων με ρωσικά και κινεζικά βομβαρδιστικά άρχισε να κερδίζει την προσοχή το 2022 και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε επαναλαμβανόμενο μοτίβο.
Τον Μάιο του 2022, κατά τη διάρκεια περιπολιών, κινεζικά και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πλησίασαν τον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας.
Αυτό το περιστατικό συνέπεσε με το γεγονός ότι το Τόκιο φιλοξενούσε μια σύνοδο κορυφής Quad με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ινδίας και της Αυστραλίας.
Παρά τον ισχυρισμό της Κίνας ότι οι πτήσεις δεν απευθύνονταν σε τρίτους, η Ιαπωνία εξέφρασε ανησυχία για την εγγύτητα αυτών των στρατιωτικών δραστηριοτήτων.
Τον Νοέμβριο, ως επίδειξη της εμβάθυνσης της στρατιωτικής τους συνεργασίας, ρωσικά και κινεζικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν κοινή περιπολία στον Ειρηνικό Ωκεανό, με αποκορύφωμα ένα ιστορικό γεγονός όπου τα πολεμικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν το ένα από αεροδρόμια του άλλου για πρώτη φορά.
Περιπολίες βομβαρδιστικών
Κατά τη διάρκεια της σχεδόν οκτάωρης αποστολής, τα ρωσικά βομβαρδιστικά Tu-95 «Bear» και τα κινεζικά βομβαρδιστικά H-6K διέσχισαν τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.
Αυτή η διαδρομή πτήσης ώθησε τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να απογειώσουν μαχητικά αεροσκάφη ως απάντηση στις αντιληπτές συνέπειες για την ασφάλεια.
Στο πιο πρόσφατο περιστατικό τον Ιούνιο, τέσσερα κινεζικά και ρωσικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν κοινή πτήση πάνω από ύδατα κοντά στην Ιαπωνία, οδηγώντας την Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας (ASDF) να αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη ως απάντηση.
Το εν λόγω γεγονός σηματοδότησε την έκτη κοινή περιπολία των δύο χωρών με βομβαρδιστικά στην περιοχή από το 2019.
Μετά από αυτό το γεγονός, η Ιαπωνία εξέδωσε προειδοποίηση, εκφράζοντας «σοβαρή ανησυχία» για την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, τονίζοντας ιδιαίτερα τις επιπτώσεις της στην ασφάλεια της χώρας.
Αυτή η δήλωση έγινε Βίβλος για την άμυνα της Ιαπωνίας μετά την παρουσίαση σχεδίων για την αύξηση των αμυντικών δαπανών το 2022.
Η αυξανόμενη στρατιωτική δυναμικότητα της Κίνας στην περιοχή έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία στους γείτονές της και στους δυτικούς συμμάχους της, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Εν τω μεταξύ, εκτός από αυτές τις κοινές πτήσεις, η ρωσική και η κινεζική αεροπορία εκτελούν τακτικά ανεξάρτητες περιφερειακές αποστολές.
Ως εκ τούτου, το Τόκιο επιδιώκει ενεργά ενισχυμένη συνεργασία με συμμαχικές χώρες.
Στις 11 Νοεμβρίου, το ναυτικό της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την έναρξη μιας ετήσιας κοινής στρατιωτικής άσκησης, με τις Φιλιππίνες να συμμετέχουν ως παρατηρητές για πρώτη φορά.
Η άσκηση Annualex υπό την ηγεσία της Ιαπωνίας ξεκίνησε με επιχειρησιακές δραστηριότητες υπό την ηγεσία των ναυτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας και του Καναδά.
Επιπλέον, τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ συμμετέχουν τακτικά σε κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις με τις ιαπωνικές και κορεατικές Πολεμικές Αεροπορίες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας ή την Ανατολική Θάλασσα, υπογραμμίζοντας τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την προώθηση περιφερειακών συνεργασιών ασφάλειας.
Επίθεση Zakharova σε Ιαπωνία – ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova αντέκρουσε τις δυτικές κατηγορίες για στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας - Βόρειας Κορέας ως αβάσιμες.
Σύμφωνα με την Zakharova, κανείς δεν έδωσε στην Ουάσιγκτον και το Τόκιο εξουσίες έρευνας.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επέκρινε τους ισχυρισμούς της Δύσης για «παράνομη» στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ) ως αβάσιμες.
«Οι κατηγορίες για «παράνομη» στρατιωτική-τεχνική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, που διατυπώνονται από τη συλλογική Δύση, είναι αβάσιμες», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης σε σχόλιο.
Η Ρωσία "εφαρμόζει τις διεθνείς της υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας [ΟΗΕ], με υπεύθυνο τρόπο", επέμεινε η Zakharova.
«Και αυτό δεν μας εμποδίζει να αναπτύξουμε μια μακροχρόνια παραδοσιακή σχέση φιλίας και συνεργασίας με τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της ΛΔΚ», τόνισε.
Με τη σειρά της, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δορυφόρους τους για παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΣΑΗΕ καθώς «αντλούν το εγκληματικό καθεστώς του Κιέβου με όπλα, συμβάλλοντας έτσι στη συνεχιζόμενη αιματοχυσία».
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov απέρριψε ως φήμες τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον ότι η Πιονγκγιάνγκ στέλνει στρατιωτική βοήθεια στη Μόσχα.
Στις 26 Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov αρνήθηκε να σχολιάσει αναφορές για υποτιθέμενες παραδόσεις όπλων στη Ρωσία από τη Βόρεια Κορέα καθώς είπε ότι «υπάρχουν πολλές τέτοιες αναφορές, είναι όλες, κατά κανόνα, αβάσιμες, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες εκεί».
www.bankingnews.gr