Τάσος Παππάς
Το ένα μετά το άλλο τα αμυντικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποκλοπών καταρρέουν με πάταγο, αλλά ακόμη δεν έχουμε δει να πέφτει φως στη δυσώδη αυτή υπόθεση αν και έχουν περάσει πολλοί μήνες. Για να μην... ξεχνιόμαστε, λοιπόν, έχουμε και λέμε:
- Πρώτη αντίδραση: Δεν υπάρχει θέμα. Ολα όσα γράφονται και μεταδίδονται είναι αποκυήματα της νοσηρής φαντασίας των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης που έχουν βάλει τους σκοτεινούς μηχανισμούς τους στο διαδίκτυο να δηλητηριάζουν το πολιτικό κλίμα και να πλήξουν την καλύτερη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.
- Δεύτερη αντίδραση: Το πιθανότερο είναι να εμπλέκονται ιδιώτες. Οι υπηρεσίες του κράτους δεν έχουν καμία σχέση. Βρόμικα παιχνίδια, εκβιασμοί και βιομηχανική κατασκοπία, ενέργειες που προκαλούν οργή στην κυβέρνηση και σύντομα θα εξουδετερώσει τους δράστες.
- Τρίτη αντίδραση: Ενδεχομένως κάποιοι ξένοι οργάνωσαν τη συνωμοσία για να δυσφημήσουν τη χώρα και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, η οποία είχε καταφέρει να κάνει την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Ποιοι; Μπορεί ο προαιώνιος εχθρός της χώρας, ο Ερντογάν· μπορεί ο νέος εχθρός, ο Πούτιν· μπορεί κάποιες πρεσβείες άλλων χωρών· μπορεί ο Χατζηπετρής
- Τέταρτη αντίδραση: Κάτι έχει γίνει, θα το ψάξουμε, αλλά ο πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα κι ας ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ· κι ας είχε αλλάξει τον νόμο για να βάλει τον εκλεκτό του επικεφαλής της ΕΥΠ· κι ας είχε τοποθετήσει τον ανιψιό του υπεύθυνο για να παρακολουθεί τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών.
Αυτός όμως, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι υπηρετεί τη δημοκρατία με πάθος, δεν δίστασε να καρατομήσει τους δύο δικούς του ανθρώπους, αλλά για να μη γίνουμε ξέφραγο αμπέλι προειδοποίησε μέσω υπουργών και συγγενών του ότι αυτοί που θα σπάσουν το απόρρητο θα φάνε δέκα χρόνια φυλακή. Είχε την αμέριστη στήριξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η οποία λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί φρόντισε να στήσει οχυρωματικά έργα γύρω από το γραφείο του πρωθυπουργού, το οποίο ήταν το κέντρο του παρακράτους.
- Πέμπτη αντίδραση: Δεν φέρει καμία ευθύνη ο πρωθυπουργός. Αυτός απλώς παρίστατο και χαιρέτιζε. Πιθανότατα κάποια ρυπαρά δίκτυα της ΕΥΠ αυτονομήθηκαν. Οι πολίτες πρέπει να κάνουν υπομονή, αφού η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα εξιχνιάσει την υπόθεση.
Τα στοιχεία έπεφταν βροχή και από την ερευνητική δημοσιογραφία (ντόπια και ξένη) και από τις ανεξάρτητες αρχές, που δεν ήθελαν να συμμορφωθούν και έκαναν το καθήκον τους, και από τις επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το παράνομο λογισμικό Predator –το οποίο υποτίθεται ούτε είχαμε προμηθευτεί ούτε είχαμε χρησιμοποιήσει– και το είχαμε και το δώσαμε σε άλλες χώρες και το χρησιμοποίησε η ΕΥΠ τσοντάροντάς το στους δικούς της μηχανισμούς για να παρακολουθεί πολιτικούς αρχηγούς, υπουργούς, δημοσιογράφους, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ακόμη και την εισαγγελέα που ήταν στην ΕΥΠ και υπέγραφε χωρίς δεύτερη σκέψη όποιο έγγραφο της έφερναν οι υπάλληλοι της υπηρεσίας.
Σήμερα πού είμαστε; Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης μιλάει για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών. Ο παρακολουθούμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης καταθέτει αράδα μηνυτήριες αναφορές, υπομνήματα και υποστηρίζει ότι «ζούμε την παρακμή του κράτους δικαίου, στον βωμό της συγκάλυψης».
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος καταγγέλλει (στην επιτροπή LIBE του ευρωκοινοβουλίου) ότι δέχτηκε απειλές από υπουργούς της κυβέρνησης και βουλευτές της συμπολίτευσης. Το μέγαρο Μαξίμου; Επαναλαμβάνει μονότονα ότι το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη; Μέχρι τώρα τίποτα. Το κράτος δικαίου;
Στα… καλύτερά του. Το παρακράτος; Ποιος ξέρει...
efsyn.gr