Με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να βρίσκεται σε σημείο καμπής, ο Στέφανος Κασσελάκης έτεινε εκ νέου χείρα φιλίας προς τη μειοψηφία τους κόμματος προτείνοντας τη δημιουργία ενιαίου πολιτικού κέντρου, ενώ απάντησε σε όσους κατά καιρούς τον έχουν επικρίνει για το παρελθόν του. Κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρθηκε... σε όλα τα ζητήματα, με τις εσωκομματικές εξελίξεις να βρίσκονται, όπως ήταν αναμενόμενο, στο επίκεντρο. Εκτενής συζήτηση υπήρξε και για τα ζητήματα της οικονομίας, για τις προτάσεις του αναφορικά με τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία αλλά και την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ισότητα στον γάμο. Βέβαια, δεν έλειψε η κριτική προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το «μαξιλάρι» των 37 δισ., ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε βαθιά δημοκρατικό, προσιτό και σεμνό άνθρωπο.
Ενιαίο πολιτικό κέντρο
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να κάνει νέο «άνοιγμα» προς την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου, επαναλαμβάνοντας ότι ως «ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος». Χαρακτήρισε δε αξιόλογο στέλεχος την Έφη Αχτσιόγλου, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού κέντρου, στο οποίο δήλωσε ότι θα έχουν ισότιμη σχέση. Στο ίδιο μήκος κύματος, μίλησε με θετικά λόγια για τους Νάσο Ηλιόπουλο και Αλέξη Χαρίτση, αναφέροντας ότι ο πρώτος «έχει ένα μεγάλο ακτιβιστικό χαρακτήρα στο έργο του, που μου ταιριάζει ο τρόπος που πολιτεύεται», ενώ για τον δεύτερο είπε ότι «έχει πολύ μεγάλη τεχνοκρατική επάρκεια». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι του έχει ζητήσει αρκετές φορές να είναι τομεάρχης Οικονομικών.
Πάντως, την ίδια ώρα, χρησιμοποιώντας βαρείς χαρακτηρισμούς, έκανε λόγο για «αποστασία» σε περίπτωση αποχώρησης. Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη Χούντα- αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι, που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Πιστεύω ότι θα μείνουν στο κόμμα». Προηγουμένως, αναφερθείς στις εσωκομματικές συγκρούσεις, υπερασπίστηκε τη θέση του περί δημοψηφίσματος για το ζήτημα των διαγραφών επικαλούμενος τις καταστατικές προβλέψεις, τις οποίες, όπως είπε, θα τηρήσει.
Ο πήχης των ευρωεκλογών
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεδίπλωσε το σχέδιό του για την επικείμενη «μάχη» των ευρωεκλογών βάζοντας τον πήχη στο 17%. «Είναι το 17%-18% του Ιουνίου του 2023, δηλαδή των τελευταίων εκλογών. Νομίζω πως πρέπει να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας. Προφανώς θα πρέπει να υπάρχει και μια ανασύνθεση ίσως του μείγματος των ψηφοφόρων μας» ανέφερε μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας ότι «η κοινωνική δυναμική είναι διαφορετική τώρα από τον Απρίλιο-Μάιο, της πρώτης εκλογής των βουλευτικών». Στο ίδιο μήκος κύματος, πρόταξε την ανάγκη να «επαναπατριστούν» οι 600.000 πολίτες που δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το 2023 αλλά ψήφισαν το 2019. Προανήγγειλε ότι το κόμμα θα πορευτεί με ένα «ξεκάθαρο ευρωπαϊκό πρόγραμμα», ενώ θα υπάρξουν προκριματικές διαδικασίες για την ανάδειξη των υποψηφίων.
Το «μαξιλάρι» των 37 δισ.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν στο εσωκομματικό τοπίο οι αναφορές του Στ. Κασσελάκη για το «μαξιλάρι» των 37 δισ., ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επανήλθε στο ζήτημα διατυπώνοντας εκ νέου τη θέση του. Συγκεκριμένα, είπε μεταξύ άλλων ότι το «μαξιλάρι» δημιουργήθηκε από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας. «Ήταν μια πορεία στην οποία η Ελλάδα έλεγε αυτά τα μέτρα θα πάρουμε, θεωρούμε ότι θα αποφέρουν 10 δισ. Η τρόικα έλεγε 5 δισ. θα αποδώσουν και τελικά ήταν 15 δισ. υπεραπόδοση» επισήμανε, αφήνοντας την ίδια ώρα αιχμές εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών: «Ο κ. Τσακαλώτος θα μπορούσε να έχει κάνει μια καλύτερη συνεννόηση, διαπραγμάτευση με την τρόικα, να πείσει ότι αυτή η υπεραπόδοση είναι δομική». Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση για το πόσο ενεπλάκη ο τότε πρωθυπουργός στη συγκεκριμένη απόφαση, ο ίδιος είπε τα εξής: «Δηλαδή ο κ. Τσίπρας, που έκανε χίλια πράγματα, έπρεπε εκείνος να κάνει οικονομετρία με τον κ. Σόιμπλε;». Συνεχίζοντας, κατηγόρησε τον Ευκλ. Τσακαλώτο ότι έχει εμμονή με την αύξηση των φόρων και ιδεοληψία ενάντια στα μεσαία στρώματα.
Η ΑΥΓΗ