Σε αποθέωση των απευθείας αναθέσεων προχώρησε ο Κώστας Σκρέκας με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ...επιστολή η οποία παρατίθεται στο παράρτημα της έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα και επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πρωταθλήτρια στο πάρτι δισεκατομμυρίων με τις απευθείας αναθέσεις.
Ο υπουργός Ανάπτυξης αν και παραδέχεται ότι «η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης μπορεί να οδηγήσει στην επιλογή μίας πιο ακριβής λύσης, λόγω της έλλειψης ανταγωνισμού», υπεραμύνεται της διαδικασίας των απευθείας αναθέσεων προβάλλοντας τρία επιχειρήματα που προκαλούν αίσθηση.
Συγκεκριμένα ο Κώστας Σκρέκας αναφέρει ότι η εξοικονόμηση των δημόσιων πόρων με τη διαδικασία της ανάθεσης είναι, συνήθως, πολλαπλάσια σε τρία επίπεδα:
α) Εξοικονόμηση χρόνου (που προφανώς μπορεί να αποτιμηθεί σε χρήμα),
β) εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων (ώρες εργασίας υπαλλήλων επιφορτισμένων με την ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων, επιτροπών αξιολόγησης, μηχανισμών ελέγχου κ.ο.κ.) που συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ την εξοικονόμηση που θα επέφερε μία ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία ανάθεσης σύμβασης και
γ) εξοικονόμηση πόρων των ή του υποψηφίου αναδόχου
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έκθεση - κόλαφο που δημοσίευσε το Ελεγκτικό Συνέδριο μόνο για τα έτη 2021 - 2022, έγιναν 314.006 συμβάσεις με απευθείας ανάθεση ή με δαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης, με το κόστος να ανέρχεται σε σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με τις απευθείας αναθέσεις στον δημόσιο τομέα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, το υψηλότερο ποσοστό των εν λόγω συμβάσεων να καταγράφεται στα νοσοκομεία.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο βάζοντας στο μικροσκόπιό του 64 δημόσιους φορείς και με δείγμα 5.073 συμβάσεις, εντοπίζει ότι στα νοσοκομεία εάν συνυπολογισθούν και οι συμβάσεις ήσσονος αξίας το ποσοστό των απευθείας αναθέσεων επί του συνόλου των αναθέσεων φτάνει κατά μέσο όρο σε 87,88%.
Αξίζει να σημειωθεί και η διαπίστωση ότι καθώς δεν αιτιολογείται επαρκώς ο απρόβλεπτος και επείγων χαρακτήρας των αναγκών που καλύπτονται με την προσφυγή στην εν λόγω διαδικασία, «οι αναθέτοντες φορείς ταυτίζουν το «απρόβλεπτο» με το «επείγον»...
avgi.gr