Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι έτοιμη να υλοποιήσει νέα έργα στην Αλβανία, με ένα ευρύ πρόγραμμα που αναμένεται να χρηματοδοτήσει 360 εκατ. δολάρια σε τομείς όπως οι υποδομές, η γεωργία η ψηφιοποίηση στην εκπαίδευση και άλλες υπηρεσίες.
Ο Emanuel Salinas, Επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Αλβανία τόνισε ότι χώρα γνώρισε μια αξιοσημείωτη οικονομική ανάκαμψη το 2023 και ότι αυτό είναι εμφανές στον τομέα του τουρισμού, με την Αλβανία να γίνεται ξαφνικά ένας εξέχων τουριστικός προορισμός, προσελκύοντας τη διεθνή προσοχή και τα θετικά αφηγήματα.
Με πάνω από 30 χρόνια συνεργασίας, η Παγκόσμια Τράπεζα δεν βλέπει πλέον τον εαυτό της μόνο ως δωρητή, αλλά ως αναπτυξιακό εταίρο για την Αλβανία, σύμφωνα με τον Salinas. Ανέφερε νέα έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν σύντομα. Ο Salinas συζήτησε τα νέα έργα, ένα από τα οποία επικεντρώνεται στην ανοικοδόμηση επικίνδυνων γεφυρών.
Υπάρχουν πάνω από 120 γέφυρες που, αν δεν ενισχυθούν, θα μπορούσαν να καταρρεύσουν στην Αλβανία λόγω μεγάλων γεγονότων όπως σεισμοί ή πλημμύρες. Το έργο αποσκοπεί στη χρηματοδότηση της ανακατασκευής των πρώτων 30 γεφυρών και στη συνεργασία με τις οδικές αρχές για την ενίσχυση των ικανοτήτων τους, επιτρέποντάς τους να ασχοληθούν και με άλλες γέφυρες.
Η Παγκόσμια Τράπεζα στηρίζει επίσης τη γεωργία, ιδίως όσον αφορά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, εστιάζοντας στην ανθεκτική στις κλιματικές συνθήκες γεωργία με έμφαση στις εξαγωγές. Επιπλέον, υπάρχει ένα νέο έργο με την ονομασία "govtech", το οποίο επικεντρώνεται στην εφαρμογή ψηφιακών λύσεων στην αλληλεπίδραση μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτών.
Η Παγκόσμια Τράπεζα συνεργάζεται με το AKSHI για τη βελτίωση της νέας έκδοσης του e-Albania. Το έργο αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση της πλατφόρμας και τη χρηματοδότηση της δημιουργίας "έξυπνων εργαστηρίων" στα σχολεία. Πέρα από τη χρηματοδότηση κρίσιμων αναπτυξιακών τομέων στη χώρα, η Παγκόσμια Τράπεζα παρακολουθεί συνεχώς τους οικονομικούς δείκτες. Για το 2023, το ίδρυμα προβλέπει αύξηση της εθνικής παραγωγής της Αλβανίας κατά 3,6%.