«Αν δει κανείς ολόκληρο τον κόσμο, μπορεί να χρειαστούν και 300 χρόνια για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γιακομπσντότιρ, μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό Ras 1. Σε ολόκληρη τη χώρα τα σχολεία και οι βιβλιοθήκες είτε παρέμειναν κλειστά είτε λειτούργησαν περιορισμένες ώρες, καθώς το γυναικείο προσωπικό απεργούσε, ενώ τα νοσοκομεία ανακοίνωσαν πως θα δέχονται μόνο επείγοντα περιστατικά.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απεργία προκηρύχθηκε σε διαμαρτυρία για το χάσμα ανάμεσα στους μισθούς των γυναικών και εκείνους των ανδρών, κατά της έμφυλης βίας, καθώς και για να προβληθεί η απλήρωτη δουλειά που κάνουν οι γυναίκες, όπως η φροντίδα των παιδιών που συχνά πέφτει σε αυτές, δήλωσαν οργανωτές της κινητοποίησης. Κι αυτό σε μια χώρα που θεωρείται από τις πλέον πιο προοδευτικές σε ολόκληρο τον κόσμο σε όρους ισότητας των φύλων και επί 14 συνεχόμενα έτη βρίσκεται στην κορυφή του δείκτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το χάσμα μεταξύ των φύλων.
Ωστόσο, σε μερικές βιομηχανίες και επαγγέλματα οι γυναίκες κερδίζουν τουλάχιστον 20% λιγότερα απ’ ό,τι οι άνδρες, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (Statistics Iceland). Συν τοις άλλοις, το 40% των γυναικών στην Ισλανδία έχουν εμπειρία έμφυλης και σεξουαλικής βίας στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της νησιωτικής αυτής χώρας.
«Επιδιώκουμε να επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι αποκαλούμαστε “παράδεισος της ισότητας”, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των φύλων, καθιστώντας επείγουσα την ανάγκη για ανάληψη δράσης», δήλωσε η Φρέγια Σταϊνγκριμσντότιρ, εκ των οργανωτών της απεργίας και διευθύντρια επικοινωνίας της Ισλανδικής Ομοσπονδίας Δημόσιων Υπαλλήλων. Η σημερινή απεργία με το σύνθημα «Εσείς το λέτε αυτό ισότητα;», στην οποία συμμετέχουν οι γυναίκες και τα μη δυαδικά άτομα στην Ισλανδία, είναι η πρώτη ολοήμερη απεργία έπειτα από μια πρώτη κινητοποίηση διαμαρτυρίας των γυναικών το… μακρινό 1975!
«Τα επαγγέλματα με περισσότερες γυναίκες, όπως οι υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας και η φροντίδα των παιδιών, εξακολουθούν να είναι υποτιμημένες και να αμείβονται πολύ λιγότερο», δήλωσε η Σταϊνγκριμσντότιρ χθες Δευτέρα στο Reuters.