“Όσο εσείς ασχολείστε με τα εσωκομματικά εγώ θα γυρίζω τη χώρα, θα ζητάω κομβικής σημασίας συναντήσεις και θα προτάσσω την... παραγωγή πολιτικής”.
Αυτό είναι το μήνυμα που, κατά τους συνεργάτες του, στέλνει ο Στέφανος Κασσελάκης στους “σκληρούς” της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, μετά την τριήμερη επίσκεψη σε Θεσσαλονίκη-Λάρισα και τις κινήσεις που προγραμμάτισε για σήμερα.
Είναι ενδεικτικό πως ούτε ο ίδιος ούτε το επιτελείο του απάντησαν στο στέλεχος της “Ομπρέλας” Δημήτρη Δρίτσα, ο οποίος κάλεσε χθες (από τον Σκάι) τον κ.Κασσελάκη …να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και να ιδρύσει δικό του κόμμα.
Χωρίς σχολιασμό έμεινε και το άρθρο του Νίκου Φίλη στην “Αυγή της Κυριακής” παρότι ήταν γεμάτο αιχμές για τον πρόεδρο του κόμματος, όπως “εξαπάτησε τους αριστερούς πολίτες”, “δεν μπορεί να είναι πρόεδρος σε ένα κόμμα της Αριστεράς” κ.ά.
Κι αυτά παρά το γεγονός ότι, όπως επισημάνθηκε, η ομιλία του κ.Κασσελάκη την Πέμπτη στο συνέδριο του Economist έτυχε… διατασικής αποδοχής, σε αντίθεση με την προηγούμενη στη συνέλευση του ΣΕΒ.
Προσπερνώντας (“επιδεικτικά”) τα παραπάνω, με δεδομένη και τη νέα εσωκομματική όξυνση όσο πλησιάζει η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (11-12 Νοεμβρίου) ο κ. Κασσελάκης προγραμμάτισε κινήσεις που, αντικειμενικά, μετατοπίζουν τη συζήτηση από τα εσωτερικά στην πολιτική ουσία.
Με δική του πρωτοβουλία θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (αύριο) και τον Νίκο Ανδρουλάκη στη συνέχεια, καθώς και οι δύο αποδέχθηκαν το αίτημα που τους απηύθυνε.
-Το πρωί είχε στον Άρειο Πάγο συνάντηση με την Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη. Ο κ. Κασσελάκης ζήτησε τη συνάντηση μετά και τις νέες αποκαλύψεις για λειτουργία ενιαίου κέντρου παρακολουθήσεων ΕΥΠ-Predator. Εξέλιξη που είναι “ποινικά κολάσιμη” όπως δήλωσε ήδη από χθες η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη.
Το μεσημέρι σήμερα (12μμ) είχε συνάντηση με το Προεδρείο του ΑΣΕΠ στην έδρα της Ανεξάρτητης Αρχής. Το αντικείμενο της συζήτησης, κατά τις πληροφορίες, θα είναι το νομοσχέδιο για τη στελέχωση του Δημοσίου “που αφήνει το ΑΣΕΠ σε ρόλο παρατηρητή”, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του κόμματος.
Το απόγευμα (6μμ) συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό θέμα την προετοιμασία του κόμματος για τη συζήτηση στη Βουλή επί του νέου Προϋπολογισμού. Το γεγονός ότι στη συνεδρίαση έχουν κληθεί και οι συντονιστές των Τμημάτων της Κεντρικής Επιτροπής που αντιστοιχούν στους κοινοβουλευτικούς τομείς έργου, δείχνει το νέο μοντέλο συνεργασίας κομματικών στελεχών-βουλευτών “με ανάληψη και απόδοση” ευθυνών. Κυρίως, όπως τονίζουν συνεργάτες του προέδρου, δείχνει “τη στροφή στην εξωστρέφεια και στη σοβαρή άσκηση αντιπολίτευσης”, όπου εκτός από την κριτική θα παρουσιάζονται θέσεις “για κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα”.
Ζητούν παραίτηση του Λ. Αυγενάκη
Δεν περνά απαρατήρητο δε, ότι για πρώτη φορά επί προεδρίας Κασσελάκη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε χθες παραίτηση υπουργού. Συγκεκριμένα, του υπουργού Αγροτικής Μεταρρύθμισης Λευτέρη Αυγενάκη, μετά το “είπα-ξείπα” σε διάστημα τεσσάρων ημερών για την απόδοση των ευρωπαϊκών ενισχύσεων στους αγρότες.
Το θέμα “σήκωσε” ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής (Λάρισας) Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος κάλεσε, ταυτόχρονα, τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει την υπόθεση, δηλαδή την μη απόδοση των ενισχύσεων.
“Το γιατί φθάσαμε σήμερα σ’ αυτό το εθνικό ναυάγιο με τις επιδοτήσεις, είναι κάτι που πρέπει να εξετάσει άμεσα και σε βάθος η Ελληνική Δικαιοσύνη. Εν τω μεταξύ, το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει από την πλευρά του ο κ. Αυγενάκης, είναι να υποβάλει την παραίτησή του από υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όχι μόνον ως ελάχιστη πράξη πολιτικής ευθιξίας, αλλά και γιατί έχει αποδείξει με τη συμπεριφορά του το τελευταίο διάστημα, πως ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται είναι επικίνδυνος και προς τους Έλληνες αγρότες και προς την ίδια τη Δημοκρατία”, δήλωσε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ.