Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Προχωρούν τα ύποπτα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ στο Πόρτο Χέλι


 Ολοένα και πιο σοβαρές διαστάσεις προσλαμβάνει η προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει έναντι χαμηλής συγκριτικά με την πραγματική αξία, σύμφωνα με τους σχετικούς φόβους, ακίνητο-φιλέτο στην περιοχή Βερβέροντα στο Πόρτο Χέλι.

Και μια και η κυβέρνηση φαίνεται να παρακολουθεί άπραγη, χωρίς να είναι γνωστό αν κάποιο μέλος της έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση, τι θα γίνει τελικά πιθανόν να κληθούν να απαντήσουν οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές, καθώς η τοπική κοινωνία…

βράζει, καταγγέλλοντας τσιμεντοποίηση του οικισμού της. Γιατί Πόρτο Χέλι δεν είναι μόνο τα μεγάλα εξοχικά της ακτογραμμής, αλλά και η ομώνυμη κωμόπολη, που ζητεί χώρους για να αναπνεύσει.

Οπως επανειλημμένα επισημαίνει το τελευταίο διάστημα η «δημοκρατία», το ακίνητο έκτασης 620 στρεμμάτων έχει βάλει στο μάτι Ιρλανδός δισεκατομμυριούχος που αγοράζει ξενοδοχεία και άλλα ακίνητα στην περιοχή με σκοπό την έντονη τουριστική ανάπτυξη τους, παρότι κάποια από αυτά είναι δασικές εκτάσεις ή εκτός σχεδίου και δεν δύνανται να πολεοδομηθούν, παρά μόνο με απόφαση της κυβέρνησης.

Οι κακές γλώσσες λένε (χωρίς, όμως, να επιβεβαιώνεται κάτι σχετικά) ότι ο επιχειρηματίας έχει βρει διαύλους επικοινωνίας με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και υψηλά ιστάμενους κυβερνητικούς παράγοντες προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους πολεοδόμησης του συγκεκριμένου ακινήτου. Χθες το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι έλαβε μία και μόνη προσφορά από την εταιρία ΓΟΥΤΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗ Ε.Ε., που συνδέεται με συμφέροντα του ομώνυμου κυρίαρχου στην περιοχή κτηματομεσίτη. Η συγκεκριμένη εταιρία φέρεται ότι έχει σχέσεις με τον Ιρλανδό δισεκατομμυριούχο.

Η ανακοίνωση ανέφερε: «Ο επενδυτής που θα προκύψει θα επιλέξει τον τρόπο αξιοποίησης του ακινήτου, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που επιτρέπει το χωροταξικό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο σχεδιασμού και αδειοδοτήσεων της χώρας μας». Επομένως, αφήνει ανοιχτά τα πάντα!


Για τους αμύητους, αξίζει να αναφερθεί πως η τοπική κοινωνία ζητεί το οικόπεδο για χώρους πρασίνου, αθλητισμού, σχολείων, πρωτοβάθμιου κέντρου υγείας και άλλα, αλλά το Δημόσιο επέμενε να δοθεί για τουριστική αξιοποίηση. Αν θεωρηθεί ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί «στρατηγική τουριστική επένδυση», θα μπορούν να χτιστούν 62.000 τετραγωνικά σε μία περιοχή όπου όχι μόνον οι δρόμοι δεν επαρκούν, αλλά ούτε η ύδρευση, η αποχέτευση, η ηλεκτροδότηση, η διαχείριση απορριμμάτων και άλλες απαραίτητες δραστηριότητες και υποδομές.


Καθώς το ακίνητο βγήκε σε διαγωνισμό χωρίς να έχει ωριμάσει πολεοδομικά, το πιθανότερο είναι ότι το τίμημά του θα είναι χαμηλό, εξαιτίας του ρίσκου που αναλαμβάνει ο επενδυτής.

Γιατί, λοιπόν, τέτοια εμμονή με την πώληση του ακινήτου την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ εκχωρεί άλλα ακίνητα ή και χερσαίες ζώνες λιμένων και άλλες δημόσιες εκτάσεις στις τοπικές κοινωνίες; Σε αυτή την περίπτωση γιατί αγνοούνται οι κάτοικοι;

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny