Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Ούτε το Πατριαρχείο;...


 Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι το ελληνικό κράτος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Ενδιαφέρον πρωτίστως εθνικό, καθώς το Πατριαρχείο είναι ελληνορθόδοξο, όπως και ο πατριάρχης, ο οποίος κατέχει περίοπτη θέση μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών όλων των... χριστιανικών Εκκλησιών που από αιώνες δραστηριοποιούνται στην Ιερουσαλήμ και γενικά στους Αγίους Τόπους. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχει επίσης στην κατοχή του μεγάλες και κρίσιμες εκτάσεις, εκκλησίες, μοναστήρια, προσκηνύματα, καθώς και ακίνητα σε περιοχές όπου κάθε τετραγωνικό εκατοστό είναι αντικείμενο διαμάχης και διεκδικήσεων που κρατούν από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και συνδέονται με το στάτους της Ιερουσαλήμ και με την αραβοϊσραηλινή διαμάχη. 

Το ποίμνιο του Πατριαρχείου είναι κατά συντριπτικό ποσοστό Παλαιστίνιοι, όπως και οι περισσότεροι ιερείς, και φυσικά αποτελεί και έναν από τους οργανικούς δεσμούς της Ελλάδας με τον παλαιστινιακό λαό.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εθεωρείτο πάντα από την Ελλάδα πολύτιμο «άσσετ», αν μη τι άλλο.

Προχθές το βράδυ, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε τον Ναό του Αγ. Πορφυρίου στη Γάζα, ο οποίος ανήκει στο Πατριαρχείο και είναι από τους παλαιότερους χριστιανικούς ναούς στον κόσμο, και κυρίως σκότωσε αμάχους που είχαν βρει άσυλο στους χώρους του Αγ. Πορφυρίου για να γλιτώσουν από τους ανελέητους βομβαρδισμούς.

Το Πατριαρχείο αντέδρασε καταγγέλλοντας επισήμως το Ισραήλ. Η Ελλάδα, όπου υποτίθεται ότι είχε ενδιαφερθεί και προσωπικά ο πρωθυπουργός για την ασφάλεια του ναού, δεν κατόρθωσε καν να αναφέρει τη λέξη Ισραήλ στη λακωνική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. 

Η ταύτιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ στη σφαγή της Γάζας είναι πλήρης. Ακόμα και έναντι του Πατριαρχείου...


ΑΥΓΗ

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny