Τη «βαριά σκιά» που απλώθηκε πάνω από την κυβέρνηση με τις φονικές πλημμύρες και, λίγο καιρό πριν, με τις καταστροφικές πυρκαγιές... αδυνατούν να «αξιοποιήσουν» μέχρι στιγμής στην Κουμουνδούρου. Ο Θεσσαλικός Κάμπος κανονικά θα έπρεπε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την αξιωματική αντιπολίτευση ενόψει των εκλογών των ΟΤΑ. Καμία στρατηγική δεν φαίνεται να έχει το κόμμα ώστε να εκμεταλλευθεί τους γαλάζιους «αντάρτες» που απειλούν ο χάρτης των περιφερειών να μη θυμίζει και τόσο πολύ το 2019. Ο Κώστας Ζαχαριάδης στην Αθήνα και ο Σπύρος Πέγκας στη Θεσσαλονίκη παλεύουν σχεδόν μόνοι τους για να πετύχουν ένα καλό ποσοστό. Και πλέον, μετά την αναβολή των εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να μείνει για ακόμη μία εβδομάδα «ακέφαλος» και ο νέος πρόεδρος είναι πολύ πιθανόν να έχει μόλις 15 ημέρες μπροστά του, πριν στηθούν οι κάλπες.
Οι πέντε υποψήφιοι μπορεί να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, όμως η φωνή που θα ασκήσει δομική αντιπολίτευση λείπει, αφού η Κουμουνδούρου κινείται σχεδόν αποκλειστικά στον «αστερισμό» των εκλογών. Η επιρροή σε τάσεις και ρεύματα, η προσέγγιση νέων μελών και φρέσκων εγγραφών είναι τα μέσα για να υπάρξουν μέγιστες συσπειρώσεις. Το αντιπολιτευτικό έργο μένει πίσω, καθώς σε αυτή τη φάση η κάλυψη του κενού της ηγεσίας είναι η προτεραιότητα. Ετσι η σκέψη του Πάνου Ρήγα, στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης, η ημερομηνία των εκλογών να μείνει ανοιχτή δεν βρήκε ανταπόκριση.
Δημοσκοπήσεις δεν υπάρχουν, καθώς το κομματικό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ δύσκολο να προσεγγιστεί. Και στην αντίστοιχη διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, στα τέλη του 2021, οι μετρήσεις των εταιρειών έρευνας δεν τα πήγαν και τόσο καλά. Για την παράταση μίας εβδομάδας η ανάγνωση είναι διττή: δεν συμφέρει αυτόν που προηγείται, καθώς μια «στραβοτιμονιά» μπορεί να αλλάξει πάντα. Μπορεί, όμως, να φέρει κομματικό κοινό στις κάλπες ή να κινητοποιήσει την Κουμουνδούρου να ταυτίσει τις εκλογές με ψήφο διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης μετά τις φονικές πλημμύρες. Μια καλή συμμετοχή, άνω των 60.000 ψηφοφόρων, θα δώσει στον νέο πρόεδρο τη νομιμοποίηση και τη φόρα που χρειάζεται.
Ακλόνητο φαβορί
Η Εφη Αχτσιόγλου, ως το ακλόνητο φαβορί, δεν θα μπορούσε να μην έχει από τώρα στραμμένο το βλέμμα της και στον επαναληπτικό γύρο. Η απόσταση που θα έχει από τον δεύτερο είναι κομβική, όμως ακόμη πιο σημαντικό είναι με ποιον θα αναμετρηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου. Οι πέντε υποψηφιότητες απομακρύνουν την πιθανότητα να πετύχει το 50%+1 που θα την οδηγούσε αυτομάτως στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου, όχι όμως και στον «έβδομο ουρανό». Για να πετύχει ο νέος αρχηγός το δεύτερο θα πρέπει να περάσει επιτυχώς τον σκόπελο των ευρωεκλογών. Η ίδια δηλώνει αισιόδοξη για την πρώτη Κυριακή και το τελευταίο διάστημα συσπειρώνει δυνάμεις σε μια προσπάθεια να «καθαρίσει» την εκλογική μάχη. Η πρώην υπουργός Εργασίας κατάφερε από την πρώτη στιγμή να αποκτήσει ερείσματα σε όλες τις τάσεις και αυτό φάνηκε από τις δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών που τη στηρίζουν. Από τότε απέκτησε έναν «αέρα» που εξακολουθεί να διατηρεί.
Από την αριστερή πτέρυγα θεωρούν πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πολύ δύσκολα θα τεθεί «νοκ αουτ» από την ερχόμενη Κυριακή. Μπορεί η «Ομπρέλα» να μην εμφανίζεται συντεταγμένη, ωστόσο ο «πυρήνας» της εκτιμάται πως ακολούθησε τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο οποίος λόγω του πολιτικού του εκτοπίσματος ανοίχτηκε και σε άλλα κοινά. Και το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την «αστική αυτοπεποίθηση» θα μπει στη διαδικασία μιας δεύτερης αναμέτρησης; Ειδικά αν η διαφορά είναι μεγάλη και με δεδομένο πως οι «δεξαμενές» του θα έχουν εξαντληθεί. Υπενθυμίζεται πως μόνο όσοι ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή θα έχουν δικαίωμα να βρεθούν στις κάλπες τη δεύτερη. Οπότε τα «κουκιά» θα είναι μετρημένα. Στο επιτελείο του γνωρίζουν πως δεν έχουν να περιμένουν πολλά πράγματα ούτε από τον Νίκο Παππά ούτε από τον Στέφανο Κασσελάκη. Ισως κάποιες ψήφους οριακά από τον Στέφανο Τζουμάκα. Η παρουσία του στο διαρκές συνέδριο του έδωσε πολλούς πόντους, με αρκετούς να αναρωτιούνται μήπως ανάλωσε σημαντικό μέρος του πολιτικού κεφαλαίου του τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Κατά πολλούς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανασυσπείρωσε δυνάμεις της «Ομπρέλας», οι οποίες υπό τον φόβο ο Στέφανος Κασσελάκης να περάσει στον δεύτερο γύρο έφυγαν από την «αγκαλιά» της Εφης Αχτσιόγλου. Το ίδιο βέβαια δικαιούται να υποστηρίξει και η πλευρά της κ. Αχτσιόγλου, η οποία μπορεί να κάνει αρχηγικές εμφανίσεις, ωστόσο κρατά τις ισορροπίες, καθώς η σιγουριά της νίκης ενδεχομένως να προκαλέσει αποσυσπειρώσεις.
Ο Νίκος Παππάς έχει δύο «άσους» στο μανίκι του: τη δυναμική περιοδεία που πραγματοποίησε με περίπου 25 συγκεντρώσεις έως τώρα, αλλά και το γεγονός ότι εκπροσωπεί την πλειοψηφική τάση των «προεδρικών» στην κούρσα διαδοχής. Η διάσπασή της βέβαια ήταν πολλαπλή για να μπορεί να ελπίζει σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό. Στην περίπτωση που πάρει το «εισιτήριο» για τον δεύτερο γύρο είναι σίγουρο πως θα δώσει τη μάχη στο όνομα της διεύρυνσης προς το Κέντρο, επιχειρώντας να ισχυροποιήσει ακόμη πιο πολύ την επιρροή του στον ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα. Σε αυτή την περίπτωση, άλλωστε, ο Παύλος Πολάκης, ως «κομματάρχης» του Στέφανου Κασσελάκη, αναμένεται να στηρίξει τον πρώην φίλο και σύντροφο, με τον οποίον πολύ πρόσφατα και αναπάντεχα οι δρόμοι τους χώρισαν. Από τα αριστερά του κόμματος, όμως, δεν μπορεί να περιμένει πολλά πράγματα.
Ο νεοφώτιστος
Το αποτύπωμα του Στέφανου Κασσελάκη είναι πολύ δύσκολο να μετρηθεί. Αρχικά η είσοδός του στη συριζαϊκή κούρσα διαδοχής προκάλεσε μια «φρενίτιδα». Πλέον ο αρχικός ενθουσιασμός δεν υπάρχει. Γι’ αυτό άλλωστε εκτιμάται πως το επιτελείο του εμφανίστηκε αρχικά διστακτικό όταν την Πέμπτη το πρωί πρωτοακούστηκε πως θα αναβληθούν οι εκλογές. Μετά όμως συμφώνησε. Πόσο κόσμο «εκτός των τειχών» της Κουμουνδούρου μπορεί να φέρει στις κάλπες; Και πόσα μέλη του κόμματος δεν παθαίνουν «αλλεργία» στη σκέψη πως κάποιος «ξένος», χωρίς «ένσημα» στην Αριστερά, θα αναλάβει την προεδρία. Ο 35χρονος επιχειρηματίας έκανε τη διαφορά μετατρέποντας κατά πολλούς τη μάχη για τη δεύτερη θέση σε «ντέρμπι», αυξάνοντας παράλληλα τις προσδοκίες για τον πήχυ της συμμετοχής. Οσο περισσότερα μέλη καταφέρει να εγγράψει τόσο πιο πιθανό είναι να κάνει την ανατροπή. Ο χρόνος δεν φαίνεται να κυλάει υπέρ του, όμως στην Κουμουνδούρου πολλά μπορούν να γίνουν σε επτά ημέρες...
Αντώνης Αντζολέτος
Η Καθημερινή