...για τη συκοφαντική δυσφήμηση...
Να δώσει εξηγήσεις για το πώς απέκτησε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης σε περίοδο που δεν ήταν υπουργός αναμένεται να κληθεί ο Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά τη χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών στη δίκη με... κατηγορούμενο τον Κώστα Βαξεβάνη.
Ο εκδότης της εφημερίδας «Documento» αντιμετώπιζε το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης εναντίον του κ. Αθανασίου ύστερα από μήνυση του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή της Ν.Δ. για δημοσιεύματα που αφορούσαν την υπόθεση του -εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών- επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου.
Ο κ. Αβατάγγελος κατήγγειλε σε κατάθεσή του ότι συνεργάτες του κ. Αθανασίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης είχαν χρηματιστεί προκειμένου να εξασφαλίσουν την αποφυλάκισή του. Παρ’ όλο που το «Documento» είχε απευθυνθεί στον πρώην υπουργό, εκείνος δεν απάντησε στο δημοσίευμα αλλά εκ των υστέρων κατηγόρησε ως συκοφάντη τον Κ. Βαξεβάνη ισχυριζόμενος ότι χρησιμοποίησε παράνομα την κατάθεση Αβατάγγελου.
Τα δημοσιεύματα του «Documento» αφορούσαν επίσης απονομή χάριτος σε δύο καταδικασμένους για εμπόριο ναρκωτικών επί υπουργίας του Χαρ. Αθανασίου (ο ένας είχε δραπετεύσει από τη φυλακή), όπως και νομοθετικές πρωτοβουλίες υπέρ παραβατών του «λευκού κολάρου», οι οποίες είχαν ληφθεί επί των ημερών του στο υπουργείο.
Υστερα από δεκαπέντε συνεδριάσεις το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση του Κ. Βαξεβάνη, αλλά και ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν στον εισαγγελέα τα έγγραφα που κατέθεσε ο Χαρ. Αθανασίου, κατέχοντάς τα παρανόμως εφόσον δεν ήταν εκείνη την περίοδο υπουργός, προκειμένου να διερευνηθεί το αδίκημα της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου.
Τα έγγραφα περιλάμβαναν μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Γιάννη Απατσίδη (δικηγόρου του Κ. Βαξεβάνη) με υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης. Παράλληλα, το δικαστήριο απεφάνθη να παραπεμφθεί σε εισαγγελέα και το ζήτημα της ένορκης κατάθεσης του Αβατάγγελου αλλά μόνο ως προς το πρόσωπο από το οποίο διέρρευσε η κατάθεση και όχι τον δημοσιογράφο, για τον οποίο άλλωστε η Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί αμετάκλητα από το 2022.
Η απόφαση του Πλημμελειοδικείου ήταν σύμφωνη με την εισήγηση της εισαγγελέως Μαρίας Πετρουλάκη, η οποία στην αγόρευσή της είχε ζητήσει την αθώωση του Κ. Βαξεβάνη τονίζοντας ότι «η τιμή δεν τελεί υπό απόλυτη προστασία όταν η αμφισβήτησή της γίνεται στο πλαίσιο συγκεκριμένων δραστηριοτήτων απαραίτητων σε μια δημοκρατία» και είχε επισημάνει ότι «τα δημόσια πρόσωπα, όπως ο κ. Αθανασίου, οφείλουν να είναι ανοιχτά σε δημοσιογραφική κριτική, ιδιαίτερα όταν η κριτική δεν αφορά την προσωπική ζωή κάποιου δημοσίου προσώπου, αλλά τον δημόσιο βίο του».
Μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης ο Γιάννης Απατσίδης, εκ των συνηγόρων του Κ. Βαξεβάνη, τόνισε: «Είμαι χαρούμενος και ευγνώμων που υπάρχουν δικαστές και εισαγγελείς με σθένος, παρρησία, γενναιότητα και ευθυκρισία. Μας δίνει μια ελπίδα στη, ζοφερή ενίοτε, δικαστική πραγματικότητα που βιώνουμε. Το ρεπορτάζ για τα πεπραγμένα του κ. Αθανασίου ήταν απόλυτα ορθό, θεμιτό και δικαιολογημένο.
Σε ό,τι με αφορά, το δικαστήριο διαβίβασε τα πρακτικά στον εισαγγελέα για να διερευνηθούν τα εγκλήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της παραβίασης προσωπικών μου δεδομένων και συγκεκριμένα e-mail μου με στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Εάν η Βουλή δεν δώσει την άδεια για την ποινική δίωξη του κ. Αθανασίου, η υπόθεση θα αχθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επικράτησε η ελευθερία της έκφρασης και η δικαιοσύνη».
Ο συνάδελφός του, Γιάννης Μαντζουράνης, σχολίασε: «Μετά από μια εξαντλητική ακροαματική διαδικασία μακράς διάρκειας το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο δημοσιογράφος Κ. Βαξεβάνης ευθύνεται για γεγονότα που δημοσίευσε όσο ένας γιατρός για ασθένειες που ανακαλύπτει στις διαγνώσεις του. Η αθωωτική απόφαση δεν συνιστά μόνον προσωπική νίκη του Κ. Βαξεβάνη αλλά συνάμα και νομικό ανάχωμα με ηχηρό μήνυμα προστασίας της ελευθεροτυπίας ενάντια στις εκβιαστικές και εκδικητικές διώξεις δημοσιογράφων από τους ισχυρούς της οικονομίας και της πολιτικής»...
efsyn.gr