Πραξικόπημα στη Γκαμπόν, κυβερνητικά παζάρια στην Ισπανία...
Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Υπερθέρμανση του πλανήτη: φλεγόμενη αδράνεια». Οι πυρκαγιές έχουν πολλαπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023, το πιο θερμό που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι πολιτικές της αποτροπής παραμένουν δραματικά ανεπαρκείς, κρίνει η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Γκαμπόν: Ο Μπονγκό πέφτει με πραξικόπημα». Ανατρέποντας τον γκαμπονέζο πρόεδρο, ακριβώς μετά την επανεκλογή του, οι στρατιωτικοί έβαλαν τέρμα στην οικογενειοκρατία που ξεκίνησε με τον πατέρα του ανατραπέντος προέδρου, πενήντα πέντε χρόνια πριν. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ουκρανία, η δύσκολη επιστροφή από το μέτωπο». Οι...ουκρανοί στρατιώτες δυσκολεύονται να προσαρμοστούν, αφού εξαντλημένοι μιλούν για την έλλειψη ξεκούρασης, τα στρατιωτικά ελλείμματα και την πικρότητα της μάχης. Τέλος, η Le Figaro: «Ναρκωτικά: οι κωμοπόλεις σε ένα σπιράλ βίας». Ο πόλεμος των διακινητών και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών “εξάγονται” από τις μεγάλες μετροπόλεις στην περιφέρεια.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Ουρκουλού ζητά ένα εδαφικό σύμφωνο για την επανερμηνεία του Συντάγματος». O επικεφαλής της Βασκωνίας ζητά περισσότερη αυτονομία και τη δυνατότητα να αποφασίζουν για περισσότερα ζητήματα, τόσο η περιοχή του όσο και η Καταλωνία και η Γαλικία, ενώ προτείνει συνταγματική αλλαγή. Παράλληλα, ο Φεϊχό προτείνει στον Σάντσεθ να τον αφήσει να κυβερνήσει δύο χρόνια πριν πάει στις εκλογές. Και η El Mundo: «Ο Φεϊχό εγκαταλείπει τον Σάντσεθ: “Προτιμά τους Junts από την αξιοπρέπεια”». Ο πρόεδρος του Λαϊκού κόμματος προτείνει στο Σοσιαλιστικό κόμμα συμφωνία για την έγκριση έξι κρατικών συμφώνων σε μια διετή νομοθετική περίοδο.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Και στη Γκαμπόν γίνεται πραξικόπημα από τον στρατό». Ο πρόεδρος Μπονγκό ανατράπηκε μετά από αμφισβητούμενες εκλογές. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλοματίας, Τζοσέπ Μπορέλ εκτιμά ότι η περιοχή γίνεται πιο ασταθής. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο κυβερνητικός συνασπισμός συμφωνεί για οικονομικό πακέτο». Το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει για ελάφρυνση σε δισεκατομμύρια, αλλά η διαφωνία για την τιμή της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας δεν διευθετείται. Ο καγκελάριος Σολτς υπόσχεται ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί πιο «ήσυχα» στο μέλλον. Τέλος, η Die Welt: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμφωνεί για βοήθεια για την οικονομία». Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στο υπουργικό συμβούλιο για τα θέματα των τιμών του βιομηχανικού ρεύματος και των ενοικίων.
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν στη λίστα αναμονής του NHS». Οι μισοί Βρετανοί που περιμένουν να εισαχθούν στο νοσοκομείο πεθαίνουν περιμένοντας. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οργανώσεις προειδοποιούν για το Bibby Stockholm». Η κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις για τη «ρώσικη ρουλέτα» με την έγκριση των αιτήσεων ασύλου, και την παραμονή των προσφύγων στη φορτηγίδα Bibby Stockholm μέχρι να τελεσφορήσει η αίτησή της. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι θάνατοι από την αναμονή στις λίστες των νοσοκομείων διπλασιάστηκαν σε πέντε χρόνια». Περισσότεροι από 120.000 πέθαναν περιμένοντας για μια θεραπεία από το NHS, καθώς η αναμονή φτάνει σε χρόνους-ρεκόρ.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κόντρα στην πλειοψηφία: Μετανάστες, η στάση του Σαλβίνι». Ο ηγέτης της Λέγκας αποκλείστηκε από την διυπουργική επιτροπή που συνέθεσε η πρωθυπουργός, που στόχο έχει την αντιμετώπιση των αφίξεων. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Στοπ στο επίδομα, απειλές για τη Μελόνι». Συναγερμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ διχόνοια επικρατεί στην κυβέρνηση για τους μετανάστες. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Εισόδημα, απειλές για τη Μελόνι». Συναγερμός στο Καϊβάνο για την επίσκεψη της πρωθυπουργού μετά τα απειλητικά μηνύματα που έλαβε στα social media. Τέλος, η Corriere della Sera: «Μια βροχή από drone στη Ρωσία». Πλήγματα σε μια σειρά από περιοχές, ενώ υπάρχει πρόοδος στο Νότο, αισιόδοξο το Κίεβο για την Κριμαία. Πύραυλοι στη Μόσχας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.