Με διαδικασίες «εξπρές» αναμένεται να περάσει από τη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης με τις φοροελαφρύνσεις και τις παροχές του 2024, για μισθωτούς, επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταξύ άλλων.
Ήδη, οι προεκλογικές αναγγελίες της Νέας Δημοκρατίας είχαν δώσει ένα δείγμα από τα όσα θα συζητηθούν και τώρα αναμένεται να τις δούμε να πραγματοποιούνται σταδιακά.
Σημειώνεται πως το εκτιμώμενο συνολικό κόστος των μέτρων για το 2024 ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας τις αυξήσεις των συντάξεων με κόστος 530 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για οικογένειες με παιδιά, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παρακράτησης φόρου εισοδήματος, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επιχειρηματίες, καθώς και αλλαγές στα τεκμήρια, μαζί με ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Πιο αναλυτικά τα τέσσερα σημείωα «κλειδί» του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου της νέας κυβέρνησης είναι τα εξής:
1. Αφορολόγητο
Για τις οικογένειες με παιδιά το αφορολόγητο θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2024 με δημοσιονομικό κόστος 77 εκατ. ευρώ. Το μέτρο αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από το επόμενο έτος οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και θα οδηγήσει σε έξτρα μείωση του φόρου κατά 90 ευρώ τον χρόνο για όσους έχουν ένα παιδί και σε 220 ευρώ για τους φορολογούμενους με δύο ή περισσότερα παιδιά.
2. Τέλος επιτηδεύματος
Την σταδιακή μείωση από το 2025 και την πλήρη κατάργηση του το 2027 του τέλους επιτηδεύματος θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, με κόστος για τα κρατικά ταμεία 89 εκατ. ευρώ το 2025 (μείωση 20%), 222 εκατ. ευρώ το 2026 (μείωση 30%) και 443 εκατ. ευρώ το 2027 (κατάργηση). Το μέτρο επιβλήθηκε την περίοδο των Μνημονίων και επιβαρύνει ετησίως με 400 έως 1.000 ευρώ τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
3. Τεκμήρια
«Ψαλίδι» κατά 30% προβλέπει το φορονομοσχέδιο για τα τεκμήρια διαβίωσης. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα μειωθούν κατά 30% μεσοσταθμικά με την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myData και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση εκτιμάται πως θα ξεκινήσει από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ενώ θα μειωθεί και το υποθετικό εισόδημα που προσδιορίζει η εφορία για άγαμους ή έγγαμους με ή χωρίς παιδιά, εφόσον αυτό είναι χαμηλότερο από το πραγματικό.
4. ΕΝΦΙΑ
Μείωση κατά 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν από το 2024 όσοι έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους σε ετήσια βάση για φυσικές καταστροφές, όπως φωτιά, πλημμύρες, σεισμούς, μεταξύ άλλων. Από την εφαρμογή του μέτρου, που έχει κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως, ευνοημένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με στεγαστικά δάνεια, καθώς η ασφάλιση των κατοικιών είναι υποχρεωτική για τους δανειολήπτες. Βάσει των στοιχείων, σε σύνολο 6.371.901 κατοικιών, ασφαλισμένες είναι 1.074.050.
Ωστόσο το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και πληρώρα άλλων αλλαγών, ελαφρύνσεων και ενίσχυσης παροχών όπως είναι τα παρακάτω:
- Επιταγή (voucher) 150 ευρώ σε νέους που συμπληρώνουν τα 18 έτη, αλλά και όσοι είναι 19 ετών. Ο συνολικός αριθμός δικαιούχων ανέρχεται σε 200.000 ετησίως και η δαπάνη σε 30.000.000 ευρώ.
- Youth Pass που θα χρησιμοποιείται σε ξενοδοχεία-τουριστικά καταλύματα, μεταφορές, ενοικίαση ΙΧ-σκαφών αναψυχής, θέατρα-σινεμά-συναυλίες.
- Παράταση «Market Pass», το οποίο σε περίπτωση που παραταθεί για έξι μήνες απαιτεί δημοσιονομικό χώρο 300.000.000 ευρώ και 600.000.000 ευρώ για παράταση έξι μηνών.
- Το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου με καθαρό ετήσιο κόστος 500 εκατ. ευρώ, με έμφαση των αυξήσεων σε ειδικές θέσεις και χαμηλόμισθους.
- Την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και την αύξηση του επιδόματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
cnn.gr