Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Γιατί οι Ελβετοί τρώνε εισαγόμενα τυριά: Εισάγουν περισσότερα από όσα εξάγουν

 
Είτε πρόκειται για το γκρουγιέρ ή για το έμενταλ, οι Ελβετοί είναι υπερήφανοι για τα τυριά τους. Μάλιστα τρώνε πολύ τυρί, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι καταναλώνουν 22,5 κιλά τον χρόνο, έναντι των 18 κιλών του μέσου Αμερικανού.

 «Το τυρί είναι μέρος της ταυτότητάς μας», είπε ο Daniel Koller, διευθυντής της γαλακτοκομικής ένωσης της Ελβετίας Swissmilk. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος της ένωσης προκάλεσε θύελλα όταν είπε σε τοπική εφημερίδα ότι η Ελβετία θα εισάγει φέτος περισσότερο τυρί από ό,τι εξάγει, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «παράλογο οικονομικά, κοινωνικά και οικολογικά».

Στην πραγματικότητα, το εμπορικό ισοζύγιο τυριού της Ελβετίας συρρικνώνεται εδώ και δεκαετίες, και ειδικά από τότε που απελευθερώθηκε η αγορά το 2007, γεγονός που επέτρεψε στη χώρα να κάνει συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς δασμούς ή ποσοστώσεις. Η Ελβετία εξάγει τώρα περίπου το 40% του τυριού που παράγει, σημειώνουν οι New York Times.

Ωστόσο, η Ελβετία εισήγαγε περισσότερο τυρί (σε βάρος) από ό,τι πούλησε στο εξωτερικό, σε κάθε έναν από τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, δείχνουν τα στοιχεία των τελωνείων.

Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ελβετοί έχουν αρχίσει να προτιμούν τα ξένα τυριά, με τις ντόπιες ποικιλίες να αντιπροσωπεύουν το 64% της κατανάλωσης πέρυσι, από 77% το 2007.

Ο αριθμός των παραγωγών γάλακτος στην Ελβετία έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, και μάλιστα είναι περίπου ο μισός σε σχέση με πριν από 25 χρόνια. Οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι μικρές, καθώς το μέσο κοπάδι αποτελείται από περίπου 27 αγελάδες, ενώ οι φάρμες με περισσότερες από 100 αγελάδες είναι σπάνιες.


Ωστόσο, παρότι η εισροή ξένων τυριών χτυπά ευαίσθητες χορδές στο ζήτημα της εθνικής ταυτότητας των Ελβετών, οι οικονομολόγοι λένε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. Οι Ελβετοί παραγωγοί έχουν γίνει πιο εξειδικευμένοι τα τελευταία χρόνια και τα τυριά που εξάγουν τείνουν να είναι ποικιλίες υψηλότερης αξίας, όπως το γκρουγιέρ. Αντίθετα, τα τυριά που εισάγονται είναι φθηνότερες ποικιλίες και προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τη Γαλλία.


«Η διαφορά στο εμπόριο του τυριού δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί», λέει στους New York Times ο Martin Mosler, οικονομολόγος του IWP, ενός ινστιτούτου οικονομικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης. «Είμαστε καλύτεροι από τους περισσότερους στον κόσμο στα τυριά υψηλής ποιότητας».


Πραγματικά, η Ελβετία εξακολουθεί να εμφανίζει ένα υγιές εμπορικό πλεόνασμα στα τυριά, ως προς την οικονομική αξία τους: Κατά μέσο όρο, τα τυριά που εξάγει η Ελβετία κοστίζουν περίπου 10 ελβετικά φράγκα ανά κιλό, ενώ εκείνα που εισάγει κινούνται περίπου στα 6 ελβετικά φράγκα ανά κιλό.


Ο πληθωρισμός έπαιξε επίσης ρόλο στο εμπόριο των ελβετικών τυριών. Ενώ το 2021 ήταν έτος-ρεκόρ για τις ελβετικές εξαγωγές, πέρυσι σημειώθηκε πτώση επειδή η μεγαλύτερη αγορά της Ελβετίας, η Γερμανία, επλήγη σκληρά από τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα το διαθέσιμο εισόδημα των αγοραστών να πιεστεί. Την ίδια στιγμή, το ισχυρό ελβετικό φράγκο έκανε και το τυρί πιο ακριβό στη Γερμανία.  «Αυτοί οι καταναλωτές είναι πολύ ευαίσθητοι στις τιμές», εξηγεί ο Mosler.


moneyreview.gr 

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny