Δημήτρης Ψαρράς
Με φόντο την πύρινη τραγωδία σ’ όλη τη χώρα, ο υπουργός Βορίδης κλείνει το μάτι στους συνωμοσιολόγους, μιλά για Τούρκους εμπρηστές και αντιγράφει τον παλιό του αρχηγό Γιώργο Καρατζαφέρη
Αφού δεν έπεισε... η αρχική κυβερνητική γραμμή που έριχνε όλη την ευθύνη στην κλιματική αλλαγή για την τεράστια καταστροφή που ζει αυτές τις μέρες η χώρα, ακόμα και για την απώλεια ζωών, βρέθηκε τώρα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης να αποκαλύψει ότι τη διερεύνηση των ευθυνών έχει αναλάβει η ΕΥΠ. Μιλώντας με το γνωστό χαλαρό του ύφος, ο κ. Βορίδης δεν σκέφτηκε πολύ προτού απαντήσει στην Όλγα Τρέμη που τον ρώτησε για τον πύρινο εφιάλτη στη Ρόδο, επικαλούμενη «πολλά μαζεμένα και περίεργα» και προσθέτοντας ότι «είναι μεταξύ των νησιών που ζητείται η αποστρατικοποίησή τους».
Ακούστηκε, λοιπόν, ο κ. Βορίδης να εξηγεί: «Ξέρω ότι έχουν υπάρξει ορισμένες συλλήψεις αυτή την περίοδο και φαίνεται ότι αυτό αφορά και στη Ρόδο. Τώρα το αν είναι π.χ. Τούρκοι πράκτορες που βάζουν φωτιές ή είναι κτηνοτρόφοι ή κάποιος που είναι μανιακός και παράφρων εμπρηστής, γιατί του αρέσει να βλέπει φωτιές, αυτό δεν μπορώ να το αξιολογήσω. Ξέρω ότι απασχολεί την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Αλλά κακά τα ψέματα, σε τόσο μεγάλες δασικές εκτάσεις η αστυνόμευσή τους είναι πολύ δύσκολη» (εκπομπή «Meeting Point», «Newsbomb», 26.7.2023).
Θα πει κανείς ότι πρόκειται για έναν κλασικό συνωμοσιολόγο, όπως μας θύμισε την Πέμπτη ο Άρης Χατζηστεφάνου: «Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να ταυτίσει όσους του ασκούν κριτική με συνωμοσιολόγους, αλλά αφήνει τον Βορίδη να επαναφέρει σενάρια περί Τούρκων εμπρηστών. Θυμίζουμε ότι ο Βορίδης είναι κυριολεκτικά ο πατέρας της “ψέκας”, αφού έχει κάνει ερώτηση στη Βουλή για τους αεροψεκασμούς». Πρόκειται πράγματι για κοινοβουλευτική ερώτηση που είχε υποβάλει ο Μ. Βορίδης ως βουλευτής του ΛΑΟΣ, στις 25.11.2010, επικαλούμενος δημοσίευμα της γνωστής φιλοχουντικής και σίγουρα ευφάνταστης «Ελεύθερης Ώρας». Για τη σοβαρότητα των προβληματισμών Βορίδη περί αεροψεκασμών αρκεί να προσθέσει κανείς ότι παρόμοια ερώτηση υπέβαλαν αργότερα στη Βουλή, εκπροσωπώντας τη Χρυσή Αυγή, ο Χρήστος Παππάς (28.1.2013) και ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος (14.5.2013).
Η προσπάθεια ανακάλυψης συνωμοτικής δράσης εμπρηστών, προκειμένου να συγκαλυφθεί η κυβερνητική ευθύνη για την καταστροφή, δεν είναι βέβαια κάτι καινούργιο. Πολύ πριν από τον κ. Βορίδη, είχαν ανακαλύψει αυτή τη μέθοδο πολλές κυβερνήσεις και πολλά κόμματα. Μάλιστα, ανάλογα με την εποχή στοχοποιούνταν κάθε λογής εσωτερικοί και εξωτερικοί εχθροί, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το καλοκαίρι του 1981, λίγους μήνες προτού εκλεγεί η πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Τότε ο Ευάγγελος Αβέρωφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ν.Δ., μιλούσε κι εκείνος για οργανωμένο σχέδιο ύποπτων εμπρηστών, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να τον καταγγέλλει ότι ενισχύει κάθε κινδυνολογία και τον Αβέρωφ να ανταπαντά ότι μπορεί να είναι αναρχικοί οι εμπρηστές («Οι εμπρηστές της 4ης Αυγούστου», «Εφ.Συν.», 5.8.2018).
Όμως αυτό που προκύπτει από τους σημερινούς ισχυρισμούς του κ. Βορίδη και την αποκάλυψη [ή τον ισχυρισμό;] ότι η ΕΥΠ βρίσκεται στο κυνήγι εμπρηστών, ενδεχομένως Τούρκων, έχει μια πολύ σοβαρή πολιτική διάσταση. Υποτίθεται πως η επίσημη κυβερνητική γραμμή είναι ότι μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα επιχειρηθεί η προσέγγιση των δύο χωρών, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του που προκάλεσε πολλά σχόλια, δήλωσε έτοιμος για υποχωρήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο μείζων στόχος (βλ. «Ελληνοτουρκική προσέγγιση: προσοχή στον γορίλα!», «Εφ.Συν.», 17.7.2023).
Και τώρα εμφανίζεται ο άτυπος υπαρχηγός του κ. Μητσοτάκη να αφήνει υπονοούμενα ότι για τις πυρκαγιές ευθύνονται οι Τούρκοι, ειδικά μάλιστα στη Ρόδο. Για σκεφτείτε τι θα λέγαμε αν ο υπαρχηγός του Ερντογάν δήλωνε ότι η ΜΙΤ, η τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών, βρισκόταν στο κυνήγι Ελλήνων δολιοφθορέων στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Υποτίθεται ότι οι φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές) είναι μια αφορμή για να συγκλίνουν οι γειτονικές χώρες και να σχετικοποιήσουν οι πολιτικές ηγεσίες τις «προαιώνιες έχθρες». Πώς αποφάσισε ξαφνικά ο κ. Βορίδης να κάνει το αντίστροφο; Και ποιες συνέπειες στην ελληνοτουρκική προσέγγιση που προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης θα έχει αυτή η τοποθέτηση;
Το χειρότερο είναι ότι τις ίδιες μέρες που ο υπουργός Επικρατείας έδειχνε προς την Τουρκία τον ένοχο εμπρηστή, είχαν έλθει στην Ελλάδα δύο τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο μαζί με τους χειριστές τους. Και μετά την τιμητική υποδοχή στην Αθήνα, τα τουρκικά πυροσβεστικά μέσα στάλθηκαν στη Ρόδο! Μ’ άλλα λόγια, τη μέρα που ο κ. Βορίδης μιλούσε για Τούρκους εμπρηστές στη Ρόδο, τα τουρκικά πυροσβεστικά συμμετείχαν στην προσπάθεια να σωθεί το νησί.
Και πώς το σκέφτηκε αυτό ο υπουργός Επικρατείας; Μη φανταστεί κανείς ότι τον ενημέρωσε η ΕΥΠ. Πάλι την «Ελεύθερη Ώρα» είχε διαβάσει που εκείνη τη μέρα (25.7.) κυκλοφόρησε με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Τουρκικό “ντου” σε τρία νησιά» και υπότιτλο «Απόρρητες πληροφορίες για ελληνοτουρκική σύρραξη εν μέσω καταστροφικών πυρκαγιών».
1. Το πρωτοσέλιδο της «Ελεύθερης Ωρας» (25.7.2023) ενέπνευσε τον κ. Βορίδη, που ισχυρίστηκε ότι η ΕΥΠ αναζητά Τούρκους εμπρηστές 2. Από το 2020 η «Ελεύθερη Ωρα» είχε αναδείξει τον «εθνικό ρόλο» του Μάκη Βορίδη
Ασφαλώς ο κ. Βορίδης δεν παίρνει σοβαρά υπόψη τα πρωτοσέλιδα της «Ελεύθερης Ώρας» που μεταξύ άλλων, έχουν προαναγγείλει ότι «Έρχεται φέτος ο Μεσσίας». Βέβαια κολακεύτηκε το 2020, όταν η ακροδεξιά εφημερίδα τον έχρισε «Υπ’ αριθ. 1 εχθρό της Τουρκίας». Φοβάμαι όμως ότι η πολιτική του σκέψη έχει παραμείνει στη διδασκαλία του παλιού του αρχηγού, του Γιώργου Καρατζαφέρη. Τον Σεπτέμβρη του 2011, όταν ακόμα ο κ. Βορίδης ήταν στέλεχος του ΛΑΟΣ, ο κ. Καρατζαφέρης είχε προτείνει να προκαλέσουμε θερμό επεισόδιο και πόλεμο με την Τουρκία, με τις πλάτες βέβαια των ΗΠΑ και του Ισραήλ: «Σύρραξη έστω και μιας ημέρας σημαίνει πολλά», έλεγε ο Καρατζαφέρης. Και εξηγούσε ότι έτσι «η Τουρκία εγκαταλείπει για πάντα την Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει μια μεγάλη νίκη για τα δικά μας θέματα».
Μπορεί τον ακραίο τυχοδιωκτισμό του Καρατζαφέρη να μην τον πήρε κανείς τότε στα σοβαρά. Αλλά έρχεται τώρα ο κ. Βορίδης να τον επαναλάβει από υψηλή κυβερνητική θέση. Η ευθύνη δεν ανήκει σ’ αυτόν ή στον κ. Καρατζαφέρη, αλλά σ’ εκείνον που του εμπιστεύτηκε αυτή τη θέση.
efsyn.gr