Στο 17,5% ανέβασε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας το βασικό επιτόκιο δανεισμού, απογοητεύοντας την αγορά που προέβλεπε μεγαλύτερη αύξηση ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, αλλά και προκειμένου να δοθεί μία σαφής διάθεση για αναστροφή της χρόνιας ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Ιουνίου, η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού στο 15% για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια μειώσεων. Με επικεφαλής την Hafize Gaye Erkan, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της μετά την επανεκλογή του Ερντογάν στην Τουρκία, φύσηξε σίγουρα ένας νέος «αέρας» στη νομισματική πολιτική της χώρας, αφού προηγουμένως οι κεντρικοί τραπεζίτες κατ’ εντολή του Τούρκου προέδρου υιοθετούσαν επεκτατική πολιτική κόντρα στην οικονομική θεωρία και τα εμπειρικά δεδομένα.
«Η νομισματική σύσφιγξη θα ενισχυθεί περαιτέρω όσο χρειαστεί σε σωστό χρόνο και με τον κατάλληλο ρυθμό, έως ότου επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στο πεδίο του πληθωρισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση από την αρμόδια επιτροπή της κεντρικής τράπεζας. Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός ανέρχεται κοντά στο 40%, έχοντας υποχωρήσει αρκετά από την κορύφωση του 2022.
Απογοήτευση στην αγορά
Παρότι όμως η κεντρική τράπεζα κινείται πια προς τη σωστή κατεύθυνση, η αγορά θεωρεί ότι κάνει πολύ αργές κινήσεις. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οικονομολόγοι και επενδυτές ανέμεναν πιο επιθετική στάση από την κεντρική τράπεζα και ξεκάθαρη απομάκρυνση από τις πολιτικές που προωθούσε ο Ερντογάν εδώ και περίπου δύο χρόνια. Υπενθυμίζεται πως και η αύξηση του Ιουνίου, της τάξης των 650 μονάδων βάσης, απογοήτευσε την αγορά.
Ως αποτέλεσμα, η λίρα διολίσθησε κατά επιπλέον μισή μονάδα έναντι του δολαρίου αμέσως μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Πριν από μερικές ημέρες μάλιστα, η λίρα άγγιξε νέο ιστορικό χαμηλό των 29,9 έναντι του δολαρίου, ακριβώς διότι υπήρχαν ανησυχίες για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων από το προσδοκώμενο.
Σημειώνεται ότι το νόμισμα έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.
moneyreview.gr