Στην πρώτη της συνέντευξη μετά την αποφυλάκισή της, αλλά πριν της αφαιρεθεί η ηλεκτρονική επιτήρηση, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκονοβουλίου επιμένει στην αρχική της στάση ότι δηλαδή δεν έχει καμία σχέση με το Qatargate κι αποδίδει την εμπλοκή της στο σκάνδαλο στην τυφλή εμπιστοσύνη προς τον σύντροφό της, με τον οποίο πάντως συγκατοικεί και τώρα.
Η Εύα Καΐλή επέλεξε τη γαλλική Liberation για να δώσει... η ίδια για πρώτη φορά τη δική της εκδοχή για τα όσα συνέβησαν στην υπόθεση. Η συνέντευξη δόθηκε στις 25 Απριλίου στο σπίτι της, στις Βρυξέλλες, έναν μήνα πριν από την απόφαση των βελγικών αρχών να απαλλαγεί από το ηλεκτρονικό βραχιολάκι παρακολούθησης (25 Μαΐου).
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, η κ. Καϊλή περιγράφει με λεπτομέρειες το τι συνέβη την ημέρα της σύλληψής, τόσο της ίδιας όσο και του Φραντσέσκο Τζιόρτζι. «Είχα παραλύσει από τρόμο», τιτλοφορείται η συνέντευξη, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με έβαλαν στη φυλακή για κάτι στο οποίο δεν ήμουν μπλεγμένη. Δεν αναφέρθηκα ποτέ στις συζητήσεις μεταξύ Πάντσέρι και Τζιόρτζι, τις οποίες η αστυνομία άκουγε για ένα χρόνο. Όλα τα χρήματα ήταν δικά τους και το είπαν στον δικαστή. Είναι τόσο προφανές ότι δεν έχω κανέναν ρόλο σε αυτή την υπόθεση».
Σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι δε γνώριζε τίποτα για τα χρήματα που βρέθηκαν σπίτι της και μίλησε και για τον πατέρα του παιδιού της.
«Τον εμπιστεύτηκα απόλυτα (τον Φ.Τζιόρτζι). Έχω ζήσει σχέσεις, στις οποίες δεν υπήρχε εμπιστοσύνη. Δεν εμπιστευόμουν και δεν το ήθελα αυτό μαζί του. Δεν είχα δει ποτέ αυτά τα χρήματα». Επίσης, η Εύα Καϊλή είπε στην εφημερίδα ότι «δεν υπάρχουν λογαριασμοί στο εξωτερικό, στη Ρωσία, την Κύπρο ή τον Παναμά. Δεν έχω τίποτα να κρύψω, όλα δηλώνονται. Και έλεγξαν και ξαναήλεγξαν. Και τα δακτυλικά μου αποτυπώματα δεν υπήρχαν στα χαρτονομίσματα».
Οι συνήγοροί της Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Σβεν Μαρί είχαν δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι «έχει κινηθεί η νομική διαδικασία για να καταργηθούν οι περιοριστικοί όροι, ιδιαίτερα της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, γιατί επιθυμεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Με διάταξη του ανακριτή έχει επιτραπεί στον σύντροφο της Φρατζέσκο Τζιόρτζι να διαμένει στην κοινή κατοικία».
Οι τραπεζικές κινήσεις των πρεσβειών Κατάρ και Μαυριτανίας στο στο στόχαστρο της Le Soir
Την ίδια ώρα, στις έρευνες των βελγικών αρχών με επίκεντρο την υπόθεση του Qatargate, επανέρχεται η εφημερίδα Le Soir.
Eιδικότερα, γίνεται λόγος για την «τραπεζική κίνηση» των λογαριασμών της Πρεσβείας του Κατάρ στις Βρυξέλλες, αλλά και στον Πρέσβη της Μαυριτανίας.
«Δύο από τους λογαριασμούς της πρεσβείας του Κατάρ στην KBC, προειδοποιεί η Ctif (Μονάδα Επεξεργασίας Οικονομικών Πληροφοριών) σε πρακτικά τα οποία η Soir μπόρεσε να διαβάσει, χρεώθηκαν γενναιόδωρα μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021: 252.815 ευρώ ο ένας, 49.545 ευρώ ο άλλος. Άλλες μέρες, αναλήψεις 10.000 ευρώ». Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι το επόμενο έτος, από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2022, από τον πρώτο από αυτούς τους λογαριασμούς εξακολουθούσαν να γίνονταν αναλήψεις μετρητών και κάνει λόγο για σύνολο 124.734 ευρώ.
«Η Ctif είναι, τουλάχιστον, καχύποπτη: «Δεδομένων των υποψιών για διαφθορά που εμπλέκουν εμφανώς το Κατάρ, είναι πιθανό ότι τουλάχιστον μέρος των αναλήψεων μετρητών που έγιναν στους διάφορους λογαριασμούς χρησιμοποιήθηκαν για αυτόν τον σκοπό», σημειώνει σε μία από τα καταγγελίες που απεστάλησαν στην εισαγγελία, σύμφωνα με τη Soir, ενώ η πρεσβεία του Κατάρ στις Βρυξέλλες δεν απάντησε σε επικοινωνία της εφημερίδας.
Στις ίδιες επιστολές, η Ctif εφιστά επίσης την προσοχή του δικαστή και της ομοσπονδιακής εισαγγελίας «στη σπάταλη συμπεριφορά του πρέσβη της Μαυριτανίας: μεταξύ Μαΐου 2021 και Ιουλίου 2022, κινητοποιήθηκαν 27.000 ευρώ από τον λογαριασμό του στην ING για την ενοικίαση ενός διαμερίσματος από τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι».
«Από τον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό αφαιρέθηκαν επίσης σχεδόν 100.000 ευρώ σε μετρητά. Αρκετά για να τροφοδοτήσουν τις υποψίες των ανακριτών, αφού στις 10 Δεκεμβρίου ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι τους είχε εκμυστηρευτεί ότι με τον φίλο του Αντόνιο Παντσέρι είχαν εργαστεί όχι μόνο υπέρ του Μαρόκου και του Κατάρ, αλλά και της Μαυριτανίας» σημειώνει η Soir.
Όσο για το εάν η Μονάδα Επεξεργασίας Οικονομικών Πληροφοριών επιβεβαιώνει ότι έχει προβεί σε αναλύσεις στο πλαίσιο του φακέλου του Qatargate, αρνείται να προβεί σε περαιτέρω σχόλια, «δεδομένης της δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη», καταλήγει η Soir.
Πηγή: ertnews.gr