Στην τελική ευθεία του εκλογικού μαραθωνίου για τη σημερινή κάλπη το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα έντονο πρόβλημα μετά τα διαδοχικά δημοσιεύματα για εκπροσώπηση fund εναντίον δανειοληπτών εκ μέρους του δικηγόρου και εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Δημήτρη Μάντζου.
Μετά από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ότι εκπροσώπησε fund εναντίον δανειολήπτη για... χρέος 55.000 ευρώ σε ελβετικό φράγκο, ήρθαν την Παρασκευή ακόμα δύο δημοσιεύσεις, σύμφωνα με τις οποίες είχε «αναλάβει» και δεύτερη υπόθεση υπέρ του ίδιου fund κατά δανειολήπτη. Επρόκειτο για στεγαστικό δάνειο ύψους 130.000 ευρώ, του 2005, από την ίδια τράπεζα, ενώ η διαταγή πληρωμής στην οποία αναφέρεται το όνομα του Δ. Μάντζου ως εκπροσώπου του fund επιδόθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2021.
Ωστόσο, θόλωσε περισσότερο την εικόνα το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ήδη είχε δηλώσει ότι έχει σταματήσει την ενεργή δικηγορία «κυρίως» από το 2019 και πως το γραφείο του συνεχίζει να χειρίζεται υποθέσεις, ενώ και ο Ν. Ανδρουλάκης σε επανειλημμένες ερωτήσεις (Mega) απέφευγε να επιβεβαιώσει το αυτονόητο, δηλαδή ότι το 2021 ο Δ. Μάντζος ήταν διευθυντής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Ο Δ. Μάντζος τόνισε ότι η περίπτωσή του δεν έχει καμία σχέση με την περίπτωση Πάτση που έχει εισπρακτική εταιρεία, ότι «μιλάμε για νομική πράξη» και πως, αντίθετα, έχει υπερασπιστεί πάρα πολλούς δανειολήπτες. Ανέφερε ότι «δεν είναι ανήθικο να κάνει κανείς τη δουλειά σου. Ανήθικο είναι να εμπλέκεσαι σε σκάνδαλα, να είσαι εσύ ο ίδιος fund».
Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας είχε σχολιάσει ότι «νόμιμο είναι, αλλά δεν είναι ηθικό», επισημαίνοντας την πολιτική διάσταση του ζητήματος, πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ασκήσει έντονη κριτική και για τον Α. Πάτση και για τον Π. Καππάτο και πως αντί για «υβρεολόγιο» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, θα περίμενε μια γενναία απόφαση από τον Ν. Ανδρουλάκη, «να βγάλει από τα ψηφοδέλτια τον στενό του συνεργάτη».
Μάλιστα, ως προς το ίδιο σκέλος (νόμιμο-ηθικό) ο ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε τη σκληρή ανακοίνωση που είχε εκδώσει το ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση Καππάτου της Ν.Δ., που «ενώ είχε θεσμική πολιτική ιδιότητα, εκτελούσε εντολές των funds σε βάρος αδύναμων δανειοληπτών».
Το ΠΑΣΟΚ σημείωνε τότε ότι «οι πρακτικές αυτές, ακόμη κι αν βρίσκονται εντός των ορίων της νομιμότητας, πληγώνουν βαθιά τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία…». Κατόπιν όλων αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η υποκρισία επιβεβαιώνει το δίλημμα της κάλπης: ασυδοσία των funds με Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ή προστασία πρώτης κατοικίας».
Ο τρόπος αντίδρασης του Ν. Ανδρουλάκη με σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και αποφυγή τοποθέτησης για την ουσία των δημοσιευμάτων υπενθύμισε ότι ο βασικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ, πέρα από τα επιχειρήματα που υποστηρίζουν έναν διμέτωπο απέναντι στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου ο Ν. Ανδρουλάκης έχει ορίσει τη σημερινή κάλπη ως το δεύτερο κομβικό σημείο στην προσπάθεια «επιστροφής του ΠΑΣΟΚ», δηλαδή του εγχειρήματος να πάρει σε βάθος χρόνου τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Προσδοκώντας σήμερα περαιτέρω αύξηση ποσοστών από το 11,46% που έλαβε στην απλή αναλογική, ο σχεδιασμός του είναι να κερδίσει τις εντυπώσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και εν συνεχεία η προσδοκία του είναι, σε έναν χρόνο από τώρα, στις ευρωεκλογές να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό ευελπιστεί ότι θα το πετύχει με το είδος της αντιπολίτευσης που προαναγγέλλει ότι θα ασκεί στη Ν.Δ.: προγραμματική, χωρίς οξύτητα και με συναινέσεις όπου το κρίνει σκόπιμο. Ήδη προεκλογικά, και ενώ η συζήτηση για την επικίνδυνη παντοδυναμία που ενδεχομένως θα κερδίσει για τον εαυτό του σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης είχε επικεντρωθεί και στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο Ν. Ανδρουλάκης έσπευσε μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές να δηλώσει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου, υπό προϋποθέσεις.
Κάμποσες μέρες νωρίτερα, πέρα από το γεγονός ότι είχε επικεντρώσει τις επιθέσεις του στο ΠΑΣΟΚ για λόγους προεκλογικής τακτικής προσέγγισης του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, ο Κ. Μητσοτάκης είχε εκδηλώσει την προτίμησή του σε αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας να μην τον ανησυχεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο...
Νίκος Λιονάκης
ΑΥΓΗ