Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

Η Frontex «αδειάζει» την Ελλάδα


 H Frontex εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις δραστηριότητες της στην Ελλάδα μετά τη διαμάχη που έχει προκύψει με το ελληνικό Λιμενικό για την ανατροπή του υπερφορτωμένου αλιευτικού σκάφους ανοιχτά της Πύλου που παρέσυρε σε υγρό τάφο πάνω από 500 ανθρώπους, αναφέρουν δημοσιεύματα της εφημερίδας Le Monde και του ιστότοπου Politico.

Συγκεκριμένα τα δύο δημοσιεύματα υποστηρίζουν  ότι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ που έγινε σις 20-21 Ιουνίου, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να αναστείλει η υπηρεσία τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα.

Την πρόταση αυτυή κατέθεσε συγκεκριμένα ο υπεύθυνος θεμελιωδών δικαιωμάτων του οργανισμού, Jonas Grimheden, ο οποίος έχει αναλάβει να διεξάγει την έρευνα για την «έκθεση σοβαρών περιστατικών», η οποία θα καταγράψει τις πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τελέστηκαν κατά τη βύθιση του μεταναστευτικού σκάφους ανοιχτά της Πύλου.

Το ναυάγιο της Πύλου αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες των τελευταίων 20 χρόνων στη Μεσόγειο.


Οι εντάσεις μεταξύ της ευρωπαϊκής Frontex και της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τον ρόλο που έπαιξε κάθε μέρος στην αντιμετώπιση της τραγωδίας, αυξάνονται με τη μέρα.

Έχει διατυπωθεί ισχυρή κριτική σε βάρος του ελληνικού Λιμενικού - και της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχει χαράξει μια σκληρή μεταναστευτική πολιτική - για το γεγονός ότι δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα για να αποτρέψει την ανατροπή του πλοίου.

Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες από επιζώντες ότι η ακτοφυλακή έδεσε στο σκάφος και επιχείρησε να το τραβήξει με αποτέλεσμα να ταλαντευτεί το σκάφος, κάτι που οι ελληνικές αρχές διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Συν τοις άλλοις σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Frontex στο Politico, η Αθήνα δεν ανταποκρίθηκε στη χείρα βοηθείας που προσέφερε η πανευρωπαϊκή υπηρεσία ακτοφυλακής και συνόρων για το ναυάγιο της Πύλου.

Συγκεκριμένα όπως ανέφεραν πηγές της Frontex, drone επιτήρησης της ευρωπαϊκής υπηρεσίας από την οποία ζήτησαν οι ελληνικές αρχές να συνδράμει, αφού ενημερώθηκαν μέσω των ιταλικών αρχών για την ύπαρξη αλιευτικού σε κίνδυνο, εντόπισε το αλιευτικό, ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές για την ακριβή τοποθεσία του και σημείωσε ότι το σκάφος ήταν μη ασφαλές στο χαμηλότερο επίπεδο ασφάλειας λόγω του μεγάλου αριθμού επιβαινόντων.

Το drone αποχώρησε προσωρινά για να επιστρέψει στη βάση του για ανεφοδιασμό.

Στη συνέχεια, η Frontex ζήτησε να επιστρέψει το drone στο σημείο όπου βρισκόταν το αλιευτικό, αλλά οι ελληνικές αρχές του ζήτησαν να πάει στην Κρήτη, όπου υπήρχε άλλη βάρκα σε κίνδυνο με 70-80 επιβαίνοντες.

Όταν επέστρεψε αργά τη νύχτα στην Πύλο, δεν υπήρχε ίχνος του αλιευτικού, το οποίο είχε βυθιστεί, και το drone συνέδραμε στην επιχείρηση διάσωσης.

Ως αποτέλεσμα, «κανένα αεροπλάνο ή σκάφος της Frontex δεν ήταν εκεί τη στιγμή της τραγωδίας», όπως τόνισε σε επίσημή δήλωσή του ο Οργανισμός.

Μετά το ναυάγιο, η Frontex ανέφερε ότι ξεκίνησε μια «έκθεση σοβαρών περιστατικών», που απαιτεί την καταγραφή πιθανών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές αρχές.

Καταδεικνύεται έτσι ένα επικοινωνιακό και επιχειρησιακό χάσμα μεταξύ της Αθήνας και της Frontex που μαρτυρά την αυξημένη ένταση αλλά και το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών μεταξύ των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αρχών, αφού καμία από τις δύο πλευρές δε θέλει να χρεωθεί ίσως το χειρότερο μεταναστευτικό ναυάγιο που έχει επισυμβεί στην Μεσόγειο.


www.bankingnews.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny