«Θρίλερ» για Σοϊλού, Ακάρ και Τσαβούσογλου...
Χωρίς δυναμικό αντίπαλο ενδέχεται να παραμείνει ο Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική πολιτική σκηνή, καθώς η συμμαχία των έξι, που είχε ως στόχο να τον νικήσει στις προεδρικές εκλογές, οδεύει προς διάλυση.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν, ούτως ή άλλως, μπει σε... διαδικασία ενδοσκόπησης, μετά την ήττα και στον δεύτερο γύρο, την περασμένη Κυριακή, με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να βρίσκεται σε δεινή θέση και στο εσωτερικό του CHP.
Το κόμμα έχει σήμερα σύσκεψη κομβικής σημασίας, με το μέλλον του ηττημένου των εκλογών να παραμένει αβέβαιο. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατηγορώντας εκ νέου τον Ταγίπ Ερντογάν για εκστρατεία σπίλωσης του ονόματός του. Ερωτηθείς για το εάν θα παραιτηθεί, πάντως, διευκρίνισε «όλοι μαζί θα αποφασίσουμε».
Σήμερα, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι η συμμαχία των έξι οδεύει προς κατάρρευση, καθώς ο γραμματέας του κόμματος της Μεράλ Ασκεντέρ δήλωσε ότι «οι εκλογές τελείωσαν και ολοκληρώθηκε το εκλογικό έργο της συμμαχίας».
Το ακροδεξιό «Καλό Κόμματα» δέχεται, εξάλλου πυρά, με τον ηγέτη του κόμματος Deva να κατηγορεί την Ασκεντέρ ότι με τη στάση της κόστισε στη συμμαχία τουλάχιστον δέκα με δεκαπέντε βουλευτές στο κοινοβούλιο.
Σοϊλού, Τσαβούσογλου, Ακάρ αναζητούν το… μέλλον τους
Πλέον, ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έχει και ευρεία πλειοψηφία εντός Βουλής, έχει πολύ μεγάλα περιθώρια στο να ενεργεί χωρίς σημαντικές αντιπολιτευτικές φωνές.
Την ίδια ώρα αύριο θα ξεκινήσει η διαδικασία ορκωμοσίας των νέων βουλευτών, ενώ το Σάββατο θα ανακοινωθεί και το νέο υπουργικό συμβούλιο.
Ήδη στα μέσα ενημέρωσης έχει διαρρεύσει λίστα ονομάτων, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν φέρεται να δήλωσε στο τελευταίο υπουργικό ότι οι περισσότεροι δεν θα είναι στη νέα κυβερνητική σύνθεση.
Το μεγάλο ενδιαφέρον περιστρέφεται γύρω από τρία πολύ κεντρικά πρόσωπα της προηγούμενης περιόδου, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον πρώην υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Τα ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ είναι αντικρουόμενα, ωστόσο κανένα δεν δίνει «σίγουρους» τρεις πολύ κεντρικούς υπουργούς της προηγούμενης περιόδου.
Η αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet, μάλιστα, θεωρεί δεδομένο ότι οι Τσαβούσογλου, Ακάρ και Σοϊλού δεν θα βρίσκονται στο επόμενο σχήμα.
Την ίδια ώρα άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για αναβάθμιση του Ιμπραήμ Καλίν στο υπουργείο Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια από τον Ταγίπ Ερντογάν να στείλει μήνυμα μετριοπάθειας προς τη Δύση.
Ένα ακόμη πρόσωπο που θεωρείται σίγουρο είναι ο Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην επικεφαλής της τουρκικής οικονομίας, ο οποίος μπορεί να βρεθεί στο υπουργείο Οικονομικών ή σε θέση αντιπροέδρου υπεύθυνου για την οικονομία.
Πρόκειται για πολιτικό που χαίρει εκτίμησης στις οικονομικές αγορές και η αναβάθμισή του θα μπορούσε να στείλει μήνυμα αλλαγής της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής.
Όσο για τον… Σινάν Ογκάν, τον ακροδεξιό πρώην υποψήφιο για την προεδρία που έδωσε γραμμή στήριξης Ερντογάν στον δεύτερο γύρο, όλα δείχνουν ότι θα ανταμειφθεί με υπουργείο. Ο ακροδεξιός πολιτικός ζητούσε το υπουργείο Μετανάστευσης, όμως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και πιθανότατα θα αναλάβει το υπουργείο Καταστροφών και Πληθυσμού.