Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Πόσο κοστίζει ένας πρόσφυγας

 



Στην προσπάθειά της να πείσει τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν κοινή συνεργατική μεταναστευτική πολιτική, η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωράει σε μια πρωτότυπη –και ενδεχομένως αμφιλεγόμενη– πρόταση

Στην προσπάθειά της να πείσει τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν κοινή συνεργατική μεταναστευτική πολιτική, η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωράει σε μια πρωτότυπη –και ενδεχομένως αμφιλεγόμενη– πρόταση. Εδώ και μήνες οι συζητήσεις με σκοπό να βρεθεί μια φόρμουλα για να μοιραστούν δίκαια οι αιτούντες άσυλο στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης «πέφτουν στα βράχια».

Στόχος είναι η Ευρώπη να μπορέσει να διαχειριστεί τα κύματα προσφύγων, που κάθε χρόνο μεγαλώνουν, με έναν ανθρώπινο τρόπο δίνοντας ταυτόχρονα και στην υπόλοιπη Δύση το μήνυμα για μια στροφή σε πιο αλληλέγγυα διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Ωστόσο, χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία δεν δέχονται ούτε να ακούσουν για την προοπτική να δεχθούν πρόσφυγες στα εδάφη τους, δυναμιτίζοντας την προσπάθεια και απειλώντας όλο το σχέδιο με οριστικό ναυάγιο.Ετσι, έπεσε στο τραπέζι μια πιο «καπιταλιστική» λύση.

Σύμφωνα με το Politico, διπλωμάτες όλων των χωρών συζητούν μυστικά εδώ και μήνες την περίπτωση οι χώρες που δεν θέλουν να δεχθούν μετανάστες να πληρώνουν ώστε να εξαιρούνται από το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, η τιμή που έχει προταθεί είναι 10.000-22.000 ευρώ ανά πρόσφυγα που χάνει το δικαίωμα αίτησης ασύλου. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για τη στήριξη των προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες.

Μια άλλη ιδέα που προτάθηκε είναι οι «αρνητές» να παρέχουν υλικοτεχνικό εξοπλισμό ή και ανθρώπινο δυναμικό στις χώρες εκείνες που εκ των πραγμάτων καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πιο έντονα, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Οι αξιωματούχοι δεν έχουν καταλήξει σε βασικές λεπτομέρειες, όπως τον αριθμό των αιτούντων που πρέπει να δέχονται ή να πληρώνουν οι χώρες ετησίως και πόσους αιτούντες άσυλο πρέπει να φιλοξενεί μια χώρα για να μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει καλύψει τη «χωρητικότητά» της. Σύμφωνα, ωστόσο, με δύο διπλωμάτες οι τρέχουσες συζητήσεις αφορούν τη μετεγκατάσταση 30.000 ανθρώπων.

Αυτό που προσπαθούν να διασφαλίσουν οι εισηγητές των εν λόγω λύσεων για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ζήτημα το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων αυτή την εβδομάδα, είναι ότι οι αιτούντες άσυλο σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφενός θα προστατεύονται καλύτερα, αφετέρου –σε περίπτωση που τελικά απορριφθούν οι αιτήσεις τους– θα είναι πιο ασφαλές για εκείνους να επιστρέψουν. Φοβούνται ωστόσο πως οι επίμονες αρνήσεις ορισμένων κυβερνήσεων να συμμετέχουν στην εξεύρεση λύσης μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένες επαναπροωθήσεις, ως αντίδραση.

kathimerini.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny