Γιάννης Φλωρινιώτης: Tα αστραφτερά ρούχα στην πίστα - Οι πλαστικές - Τα 50 χρόνια δουλειάς
Ο Γιάννης Φλωρινιώτης νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία με πνευμονικό οίδημα. Δυστυχώς, ο τραγουδιστής δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών.
Φίλοι και γνωστοί συρρέουν στην προσωπική του σελίδα στο Facebook γράφοντας συλλυπητήρια μηνύματα και ανεβάζοντας φωτογραφίες με τον εκκεντρικό τραγουδιστή
Λίγα λόγια για τον τραγουδιστή
Ο Γιάννης Αποστολίδης γνωστός ως Γιάννης Φλωρινιώτης ήταν γεννημένος στις 15 Φεβρουαρίου 1947 στη Φλώρινα. Ήταν μόλις 14 ετών όταν ξεκίνησε να τραγουδάει.
Η επαγγελματική του πορεία
Σε ηλικία 18 ετών έφτασε να έχει πολύ μεγάλο ρεπερτόριο τραγουδιών από ξένα-ελαφρά- Μοντέρνα- Λαϊκά- Δημοτικά- Ποντιακά, ως τότε τραγουδούσε με το όνομα "μικρός Γιαννάκης". Σαν μονάδα δούλεψε σε πολλά μπουζουξίδικα στην Θεσσαλονίκη κι από εκεί άρχισε την καριέρα του με το σημερινό του όνομα.
Στην Θεσσαλονίκη τραγούδησε δίπλα σε μεγάλους ρεμπέτες, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γιάννης Παπαιωάνου, ο Γιώργος Λούκας, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, ο Θεόδωρος Πολυκανδριώτης και για δύο σεζόν, ντουέτο με τη Ρίτα Σακελλαρίου.
Το 1968 του γίνεται μία πρόταση από το Τορόντο του Καναδά να κάνει εμφανίσεις εκεί με την παρτενέρ του Λίτσα Μουστάκα. Στο κέντρο "Αστέρια του Παναμά". Μετά στο Μοντρεάλ στο ATHENS CORNER και στην Αμερική στο Σικάγο στο Ολύμπικ Φλέημ.
Το 1969 κάνει ένα L.P. γνωστά τραγούδια που ήταν επιτυχίες εκείνη την εποχή, όπως το "Ντιρλαντά", "κυρα Γιώργαινα", "Αγωνία", "Κι σύ θα φύγεις" και άλλα, για τους ομογενείς στο Σικάγο. Έκανε εντυπωσιακό σόου με τις Ολύμπια sisters.
Το 1970-71 , έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Δουλεύει σε διάφορα κέντρα, τραγουδώντας χορεύοντας και ντυμένος πολύ εκκεντρικά. Όπου εμφανίζεται έχει πολύ μεγάλη επιτυχία. Το θέαμα που παρουσιάζει άλλοι το θαυμάζουν και άλλοι το κατακρίνουν.
Το 1974, συμμετέχει στο σχήμα του Κουήν Αν, με την Ρίτα Σακελαρίου, μετά στο Πανόραμα με Πάνο Γαβαλά και λίγο πιο πριν με την Καίτη Γκρέυ, στο Κατίνα club και στο "Καν-Καν" με την Μπέμπα Μπλανς και τον Γιώργο Μιτσάκη και Βαγγέλη Περπινιάδη.
Εκείνη την εποχή κάνει ένα ρεμπέτικο δίσκο με παλιά ρεμπέτικα τραγούδια, σε μια μικρή Εταιρία Δίσκων Ελ Γκρέκο, με τιτλο 'Θα Είμαι Πάντα Κοντά Σου'.
Στο "Κανόνι" της Εθνικής Οδού αρχίζει σαν πρώτο όνομα και το κέντρο είναι κάθε μέρα, ασφυκτικά γεμάτο! Συγχρόνως κάνει και εμφανίσεις σε διάφορα αναψυκτήρια της Αθήνας, Τουριστικό Περίπτερο και Ερμής στο Αιγάλεω, Αρμονία στο Κερατσίνι, Άλσος στα Φιλαδέλφεια.
Εκεί τον ανακαλύπτει ο μουσικοσυνθέτης με τις μεγάλες επιτυχίες της εποχής, Κώστας Ψυχογιός και του εμπιστεύεται το πρώτο του L.P. "Τώρα Θέλω Τώρα", που αμέσως γίνεται χρυσό. Γνωστός πλέον σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζει τα εντυπωσιακά σόου και όπου εμφανίζεται, γίνεται χαμός. Δεύτερος δίσκος!"Γιορτή Αγάπης"! Γίνεται πλατινένιος, και η εταιρία τον προβάλει ως SUPER STAR της Ελλάδος.
Ο τύπος, η τηλεόραση, τα περιοδικά, αρχίζουν να ασχολούνται με το φαινόμενο ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΗΣ, που έφερε επανάσταση στα νυχτερινά κέντρα, έδωσε μπουνιά στο κατεστημένο διασκευάζοντας Λαϊκά τραγούδια σε μοντέρνους ρυθμούς και ξεσηκώνοντας τους θαμώνες, να χορεύουν στα τραπέζια ! Τον αποκαλούν John Travolta, της Ελλάδος. Το 1978, συνεργάζεται με την Ζωζώ Σαπουντζάκη στο κέντρο Αθηναία κάνοντας ένα εντυπωσιακό σόου.
Το 1979, κάνει την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία "Τώρα Θέλω Τώρα", του Ν.Αβραμέα.
Το 1979-80, στο κέντρο "Νέα Αθηναία" είναι θαμώνας ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, Μάνος Χατζιδάκης, με την παρέα του. Εντυπωσιάζεται από την φωνή του και του προτείνει να του κάνει μια ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΤ, στο τρίτο πρόγραμμα. Η εκπομπή γίνεται και μόλις βγαίνει στον αέρα, γίνεται μεγάλος ντόρος και αρχίζουν όλες οι μεγάλες εφημερίδες και τα περιοδικά, να του αφιερώνουν πολλές σελίδες για συνέντευξη.
To 1980, κάνει την δεύτερη κινηματογραφική ταινία, με αρχικό τίτλο: "Το Είδωλο" ή "Ξανά Προς Τη Δόξα Τράβα" του Γιώργου Σταμπουλόπουλου, που πήρε και τιμητική διάκριση στο festival Θεσσαλονίκης. Την εποχή εκείνη, μια εφημερίδα, τον συμπεριλαμβάνει στα Τέσσερα Μεγάλα Είδωλα της Ελλάδος: Βουγιουκλάκη - Βοσκόπουλος - Ξανθόπουλος- Φλωρινιώτης και εμφανίζεται ταυτόχρονα στο θέατρο Μπουενέλλη, κάνοντας ένα ξεχωριστό, μουσικοχορευτικό show, με τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, από την ταινία: "Ξανά προς τη δόξα τραβά".
Το 1982 έκανε ένα δίσκο με ποιήματα Μεγάλων Ελλήνων Ποιητών σε μουσική Γιώργου Γεωργιάδη.
Το 1982, κάνει τον πρώτο του ποντιακό δίσκο, με παλιά παραδοσιακά και νεοποντιακά τραγούδια και κάνει μεγάλη επιτυχία, ενώ ο τρίτος δίσκος γίνεται αμέσως χρυσός (πρώτη φορά στα χρονικά του ποντιακού τραγουδιού).
Το 1985, κάνει μία βιντεοταινία με παραδοσιακά και άλλα, με διάφορα χορευτικά συγκροτήματα, με την ιστορία του Πόντου και της Παναγίας Σουμελά και ήταν τα πρώτα Ποντιακά videoclips, που βγήκαν στο εμπόριο.
Το 1986, γράφει το σενάριο της Πρώτης Ποντιακής Ταινίας, σε ποντιακή διάλεκτο, που έγινε μεγάλη επιτυχία.
Επίσης, έκανε έναν ποντιακό δίσκο με παραδοσιακά σε μοντέρνους ρυθμούς, που από πολλούς πόντιους κατακρίθηκε.
Κυκλοφορεί το επετειακό cd "35 Χρόνια Στα Φώτα Της Πίστας" όπου συμμετέχει κι η κόρη του Αννούλα Φλωρινιώτη. Έκτοτε κυκλοφορούν άλλα 3 cd με συμμετοχή της Αννούλας αλλά και του γιού του Νικολάκη. Εμφανίζεται πλέον με το σχήμα FLORINIOTIS FAMILY σε σώου όπου ξεχωρίζουν και τα παιδιά του με τις φωνητικές και χορευτικές τους ικανότητες.
Ως ο πιο εκκεντρικός τραγουδιστής της Ελλάδας κάνει εντυπωσιακά και πρωτοποριακά σώου που συζητιούνται. Κάνει πολυάριθμες εμφανίσεις στην ελληνική τηλεόραση, δίνει συνεντεύξεις και κάνει εντυπωσιακές φωτογραφήσεις σε πολλά περιοδικά και είχε συμμετοχή στο σίριαλ "Εν Ιορδάνει" με την Βάνα Μπάρμπα.
Το Δεκέμβριο του 2004 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του με τίτλο "Το Τίμημα Της Δόξας" και σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Το 2006 έκανε συμμετοχή στο δίσκο των Ημισκουμπρίων "Η Απλή Μέθοδος Των Τριών" στο τραγούδι "Με το Μικρόφωνο Στο Χέρι Θα Πεθάνω" και στον δίσκο των Zante Dillema στο τραγούδι "Δεν Πειράζει".
Είχε συνεργασία με όλους σχεδόν τους παλιούς τραγουδιστές. Έχει κάνει αναρίθμητες συναυλίες σε Ελλάδα, Αμερική, Καναδά, Ευρώπη, Αυστραλία, Αφρική