Στην Κρήτη βρίσκεται ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας για να εκτιμήσει την κατάσταση μετά το σεισμό των 5,1, την ώρα που και ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος εκτιμά ότι το ρήγμα μπορεί να δώσει και σεισμούς μέχρι 6 Ρίχτερ.
Ο κ. Λέκκας χαρακτήρισε, ωστόσο, θετική εξέλιξη το γεγονός ότι έχουν γίνει περισσότεροι από 10 μετασεισμοί μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 που αναστάρωσε τη Κρήτη.
Όπως εξήγησε, σύμφωνα με το creta24.gr μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1 αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο εκτονώνεται. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δε συνδέεται με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου.
Ο κ. Λέκκας από το πρωί παρίσταται σε συσκέψεις με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Δήμο Φαιστού, την Περιφέρεια και την Πυροσβεστική.
«Έχουμε μια δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται τις τελευταίες 4-5 μέρες. Κορυφαία ήταν η χθεσινή δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είμαστε εδώ στην Κρήτη, προκειμένου να έχουμε άμεση αντίληψη του γεγονότος και του φαινομένου, αλλά και για να βοηθήσουμε τις τοπικές αρχές, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Κάναμε το συντονιστικό όργανο το οποίο προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο κι είδαμε ότι όλοι οι φορείς, οι οποίοι συμμετέχουν, είναι σε κατάσταση ετοιμότητας και βέβαια κάναμε κάποιες συστάσεις για τον πληθυσμό προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος. Από κει και πέρα θα χρειαστούμε κάποιες ώρες και κάποιες μέρες προκειμένου να δούμε την εξέλιξη των γεγονότων», χαρακτηριστικά.
Αμέσως μετά τη σύσκεψη ξεκίνησαν αυτοψίες τόσο σε ιδιωτικά κτίρια, όσο και σε κτίρια δημόσιας χρήσης, μεταξύ των οποίων και σε σχολικές μονάδες, ώστε να διασφαλιστεί αφενός ότι τα εκλογικά τμήματα της περιοχής μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή, αφετέρου ότι την Τρίτη οι μαθητές μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία.
Τι δήλωσε ο Καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος
Στο κοινό στοιχείο του σεισμού της Πέμπτης στη Μεσαρά, με το σεισμό του Αρκαλοχωρίου το Σεπτέμβριο του 2021 αναφέρθηκε ο ο Καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος λέγοντας ότι πρόκειται για επιφανειακούς σεισμούς. «Ναι μεν είναι επιφανειακός, είναι πιο αισθητός, έχει έντονο θόρυβο, από την άλλη μεριά όμως, το ρήγμα αυτό έχει συγκεκριμένο δυναμικό, όπως τα επιφανειακά της Κρήτης, δηλαδή μπορεί να δώσει σεισμούς μέχρι της τάξεως του 6, αλλά όχι πολύ μεγάλους σεισμούς».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν τα 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. «Υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να έχουμε μια δυσμενέστερη εξέλιξη, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Άρα οι κάτοικοι πρέπει το επόμενο διάστημα να είναι κάπως επιφυλακτικοί, όχι με το να κατοικήσουν σπίτια, αλλά με το να κατοικήσουν κτίρια που δεν έχουν αντισεισμικό κανονισμό.»
Ο κ. Παπαζάχος κατέληξε λέγοντας πως μέχρι τώρα δεν υπήρχε αρκετή γνώση για τη συγκεκριμένη περιοχή. «Δεν είχαμε ξεκάθαρη εικόνα για το συγκεκριμένο ρήγμα πόσο ενεργό είναι κι αν μπορεί να δώσει σεισμούς. Αν και υπήρχαν γεωλογικά στοιχεία που σαφώς έδειχναν ότι είναι ενεργό. Πάντως εγώ θα έλεγα ότι δεν είναι από τα πιο σημαντικά ρήγματα της Κρήτης
creta24.gr