Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Γκρίνια στη ΝΔ για την Αγαπηδάκη...


 Το Μαξίμου είχε καλλιεργήσει κλίμα αναμονής για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Όταν όμως πραγματοποιήθηκαν δια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, οι σχετικές ανακοινώσεις την Παρασκευή, ξεκίνησε και η γκρίνια στο γαλάζιο παρασκήνιο για τις επιλογές προσώπων και ειδικά για την επιλογή της Ειρήνης Αγαπηδάκη ως επικεφαλής...


Πολλοί γαλάζιοι έθεταν το ερώτημα εάν η πρώην εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και νυν γενική γραμματέας δημόσιας υγείας ήταν ένα πρόσωπο κατάλληλο να σηματοδοτήσει τη μάχη που δίνει η ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Εκλογές που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει κρίσιμες, καθώς μόνο με ένα ισχυρό ποσοστό και ξεκάθαρη πρωτιά η ΝΔ θα μπορεί να διεκδικήσει αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες ή έστω μία επίδοση που θα της επιτρέψει να θέσει τους δικούς της όρους σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Η γαλάζια κριτική αφορά στο έλειμμα αναγνωρισιμότητας της κ. Αγαπηδάκη, αλλά και στην ανύπαρκτη εσωκομματική της πορεία. Πριν αναλάβει βέβαια εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, η κ. Αγαπηδάκη είχε on line παρουσία με επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Παρουσία η οποία φέρεται να συνέβαλε στην αναγνώριση της.

Η κ.Αγαπηδάκη είχε δεχθεί κριτική και επιθέσεις για το θέμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων και μάλιστα είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά χρηστών του Twitter για fake news. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε γενική γραμματέας δημόσιας υγείας μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Πρεζεράκου, στον απόηχο της διάψευσης δημοσιευμάτων ότι εκείνος ήταν ο άνθρωπος που παρέλαβε τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα. Από τη νέα της θέση πάντως η κ.Αγαπηδάκη εφέρετο να έχει έρθει σε κόντρα με την υφυπουργό Υγείας, αρμόδια για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία θα είναι επίσης υποψήφια στις εκλογές, στην Α Πειραιώς.

Η επιλογή πάντως να είναι η κ.Αγαπηδάκη επικεφαλής του γαλάζιου Επικρατείας και μία από τις τρεις γυναίκες στις έξι πρώτες εκλόγιμες θέσεις, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

Ο κ. Μητσοτάκης βέβαια δήλωσε ότι δεν ήθελε εξαρχής να μπει στη λογική των celebrities. Όπως είπε κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου την Παρασκευή, κριτήριο επιλογής των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας της ΝΔ ήταν "η αναγνώριση και όχι η αναγνωρισιμότητα, το είναι και λιγότερο το θεαθήναι." Σχολίασε μάλιστα ότι θα χρειαστεί να googlάρουν οι πολίτες πολλά από τα πρόσωπα, που επέλεξε για το γαλάζιο Επικρατείας.

Το σκεπτικό του πρωθυπουργού πάντως δε συμμερίζονται πολλοί στη ΝΔ, αν και περιορίζονται μόνο σε κατ’ ιδίαν μουρμούρα, αφού κανείς δεν θα έπαιρνε την ευθύνη να ανοίξει εσωκομματικό θέμα σε προεκλογική περίοδο.

Το “παράπονο” πολλών στη “ΝΔ την παλιά, την ορθόδοξη” είναι ότι δεν εκπροσωπούνται όλες οι γαλάζιες τάσεις στο Επικρατείας, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας τη στιγμή που το κυβερνών κόμμα δίνει μία σκληρή μάχη συσπείρωσης. Αντίθετα, λένε πολλοί, έχουν επιλεγεί πρόσωπα που αναφέρονται προσωπικά στον κ.Μητσοτάκη. Μόνη εξαίρεση ο Αντώνης Σγαρδέλης, στη 15η και τιμητική θέση.

Η επιλογή των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας αποτελεί βέβαια αποκλειστικό προνόμιο του προέδρου του κόμματος. Οι δυσαρεστημένοι γαλάζιοι θέτουν όμως το ερώτημα εάν τα πρόσωπα που επελέγησαν μπορούν να προσθέσουν στη ΝΔ. Η δε “σκληρή δεξιά” γκρινιάζει και για την επιλογή προσώπων που έχουν αναφορές στο δικαιωματισμό.

Υπενθυμίζεται ότι στις υπόλοιπες εκλόγιμες θέσεις του Επικρατείας της ΝΔ έχουν τοποθετηθεί:

Τη δεύτερη θέση στο γαλάζιο Επικρατείας καταλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Θοδωρής Σκυλακάκης. Μία επιλογή που σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη συμβολίζει τη συνέχιση της επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι εκφράζει το φιλελεύθερο εκσυγχρονισμό.

Στην τρίτη θέση, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Στυλιανίδης, και ως εκπρόσωπος των Ελλήνων της ομογένειας. Ο πρωθυπουργός εγκωμίασε το έργο του στην πολιτική προστασία.

Στην τέταρτη θέση, η Ιωάννα Λυτρίβη, επιστήμονας "που έκανε έργο στον ΕΟΠΠΕΠ και έδωσε το είναι της για την κατάρτιση και πιστοποίηση", όπως είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι θα είναι ένας τομέας κρίσιμος την επόμενη τετραετία και υπογραμμίζοντας την ανάγκη δια βίου εκπαίδευσης και σύνδεσης με την αγορά εργασίας. Η κ.Λυτρίβη έχει υπάρξει σύμβουλος του κ.Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εργαζόνταν στο βουλευτικό γραφείο της νυν υπουργού Νίκης Κεραμέως κατά την προηγούμενη βουλευτική της θητεία.

Στην πέμπτη θέση του Επικρατείας της ΝΔ, ο γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης. Ο κ.Σταμάτης είχε διατελέσει από το 2013 γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΑμεΑ και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ν.Δ. Ηταν ο επονομαζόμενος "δικαιωματιστής" της ΝΔ, ο οποίος φέρεται να είχε την ιδέα για την πρώτη γαλάζια συμμετοχή στο Pride.

Στην έκτη θέση του Επικρατείας της ΝΔ, η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, 31 ετών οικονομολόγος από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε δημιουργήσει on line πλατφόρμα για γυναίκες, το "Υπέροχες Γυναίκες".

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny