...και… στην άκρη ο Σαμαράς...
Προσεκτικές τοποθετήσεις και κεκαλυμμένες αιχμές από έναν πρώην πρωθυπουργό, φουλ της ακροδεξιάς από τον δεύτερο στη φιέστα της Ν.Δ. για την «Ημέρα της Ευρώπης»
Ένας πρωθυπουργός και δύο πρώην στέλνουν μήνυμα ενότητας και εκλογικής νίκης για την 21η Μάη. Αυτό ήταν το αφήγημα... που θέλησε να περάσει το Μαξίμου μέσω της «γαλάζιας» φιέστας για την «Ημέρα της Ευρώπης» στο Ζάππειο, όμως το… επιχείρημα αυτό δύσκολα πείθει, καθώς οι ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών καταδεικνύουν ότι υπάρχουν σαφείς διαφορές στο εσωτερικό του κόμματος.
Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς έκαναν εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις, ο πρώτος κινήθηκε σε πιο προσεκτικούς τόνους, ενώ ο δεύτερος παρουσίασε όλη την ακραία πλατφόρμα που εκφράζει εδώ και καιρό, με τις προσεκτικές αιχμές και τις διπλής ανάγνωσης δηλώσεις να είναι αρκετές. Και οι δύο, βέβαια, έστειλαν και το αναμενόμενο μήνυμα στήριξης για τη μάχη της κάλπης, ζητώντας νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές.
Κριτική μέσω Ευρώπης
Ο Κώστας Καραμανλής προτίμησε να επιτεθεί με σφοδρότητα στην Ευρώπη και την κατάσταση που επικρατεί στην Ένωση, ασκώντας, όμως κεκαλυμμένη κριτική και στους χειρισμούς της Αθήνας και αφήνοντας υπόνοιες ακόμη και για το σκάνδαλο των υποκλοπών που έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.
Χαρακτηριστικός είναι, εξάλλου, ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε με νόημα να τελειώσει την ομιλία του, επικαλούμενος τις τέσσερις αρχές της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή και λέγοντας «σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς. Απέναντι σε κάθε μορφή ανομίας. Πάντα δίπλα στους πολίτες, ειδικά τους λιγότερο ευνοημένους. Άγρυπνοι και ασυμβίβαστοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων».
Σε άλλο σημείο, μάλιστα, απευθύνθηκε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας ««η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια με ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της δημόσιας υγείας και παιδείας, της ασφάλειας των πολιτών και της απονομής της δικαιοσύνης».
Ενδεικτικά, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ημιτελές που δεν «ανταποκρίνεται στις προσδοκίες οραματιστών ηγετών των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών. Σε πλείστες, μάλιστα, περιπτώσεις η αναποτελεσματικότητα, η εσωστρέφεια και η απογοήτευση είναι διάχυτες. Κοντόφθαλμες πολιτικές υπαγορευόμενες από στενά συμφέροντα κρατών μελών υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια ή καταλήγουν σε ασυνεννοησία και διενέξεις. Τα μειωμένα ανακλαστικά, η βραδεία αντίδραση στην αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό, έχουν οδηγήσει όχι απλώς σε στασιμότητα, αλλά ίσως και σε υποχώρηση της προοπτικής για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
Πήρε σαφείς αποστάσεις από τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς στο ουκρανικό καταδικάζοντας μεν την εισβολή, αλλά ζητώντας κατάπαυση του πυρός και επάνοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και λέγοντας με νόημα «όποιος υποστηρίζει την ολοκληρωτική νίκη οιασδήποτε των αντιμαχόμενων πλευρών είτε ουρανοβατεί είτε υστερόβουλα ευνοεί την διαιώνιση της σύγκρουσης. Και πάντως πρωτίστως η Ευρώπη βλάπτεται από την παράταση του πολέμου και τις συνέπειές του. Αντί όμως να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζήτηση διεξόδου, άγεται και φέρεται αμήχανη και συρόμενη από επιλογές τρίτων. Ακόμα χειρότερα εμφανίζεται συχνά διαιρεμένη σε σχέση με τις πολιτικές της προτεραιότητες στην κρίση αυτή. Αν όμως η Ευρώπη η ίδια δεν βγει μπροστά για να τερματιστεί ο πόλεμος, που διεξάγεται στο δικό της έδαφος, ο ορίζοντας μόνο ζοφερός μπορεί να χαρακτηριστεί», είπε. Και ο νοών νοείτω».
Τοποθετήθηκε, όπως αναμενόταν, και για την οικονομική κρίση επικρίνοντας την Ευρώπη και λέγοντας «αντί ταχείας και αποφασιστικής αντίδρασης επικράτησε σύγχυση, δυστοκία στη λήψη αποφάσεων, έλλειψη αλληλεγγύης, ενίοτε και υστεροβουλία. Η περίπτωση της χώρας μας υπήρξε χαρακτηριστική. Προφανώς δεν αμφισβητούνται δικές μας αδυναμίες και λάθη. Δεν αμφισβητείται όμως ότι και η συνταγή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, πέρα από συγκεκριμένα αυτονόητα και υπερήμερα μέτρα, ήταν εν πολλοίς εξοντωτική, τιμωρητική και προς παραδειγματισμό άλλων. Ούτε αμφισβητείται ότι απέτυχαν σε όλες σχεδόν τις προβλέψεις τους, όπως άλλωστε παραδέχθηκαν και οι ίδιοι, βεβαίως κατόπιν εορτής».
Ο πρώην πρωθυπουργός, όπως αναμενόταν, τάχθηκε υπέρ μιας βιώσιμης κυβέρνησης με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας και υπογράμμισε ότι «μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί, όπως το κάνει επί μισό σχεδόν αιώνα και με τη στήριξη όλων μας, παράταξή μας είναι ισχυρή και θα επιτύχει μια ακόμα εκλογική νίκη στις επικείμενες εκλογές».
Φουλ επίθεση κατά της Ε.Ε. και χτυπήματα με διπλή ανάγνωση
Σε πολύ διαφορετικό μήκος κύματος ήταν η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τις ηγεσίες της Ε.Ε., παρουσιάζοντας για ακόμη μια φορά την δική του πλατφόρμα από τις θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά έως τις πολύ ακραίες απόψεις του για θέματα δικαιωμάτων και ταυτότητας και, φυσικά, για το μεταναστευτικό.
Ο πρώην πρωθυπουργός στήριξε βέβαια, τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας «θα πάμε μόνο μπροστά, δεν γυρίζουμε πίσω με τίποτα» για να δηλώσει « Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ, Δύο πρώην Πρωθυπουργοί μαζί με τον σημερινό Πρωθυπουργό. Με βαρείς συμβολισμούς για την Παράταξη και για τη χώρα. Όλοι με πίστη στο Ευρωπαϊκό ιδεώδες. Με ανησυχία για το πού πάει η Ευρώπη σήμερα. Και με αγωνία για μια νέα Ελλάδα, σε μια νέα Ευρώπη!».
Όμως άσκησε εξαιρετικά σκληρή κριτική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που «την πονάω, την πιστεύω και την υπηρετώ, αλλά όποιος πονάει κάτι δεν κλείνει τα μάτια και δεν χαϊδεύει αυτιά»
Έκανε λόγο για πέντε λέξεις κλειδιά που σήμερα δεν υπάρχουν στην Ευρώπη: «Σύγκλιση» - «Συνοχή» – Αλληλεγγύη – Ευημερία - Ελευθερία. Σύγκλιση τότε των λαών της Ευρώπης, των οικονομιών τους, της Ανάπτυξης και των πολιτισμικών σταθερών τους. Σήμερα, σημειώνονται μόνον σοβαρές αποκλίσεις! Και ατέλειωτες τριβές… Όπου, για παράδειγμα, η Γερμανία στηρίζει την εγκατάλειψη της ενέργειας από τον άνθρακα. Όμως λίγο αργότερα, αγκαλιάζοντας τον άνθρακα, εγκαινιάζει... λιγνιτικά εργοστάσια στην ίδια την επικράτειά της! Κι ύστερα εγκαταλείπει τα πυρηνικά της εργοστάσια - που δεν εκλύουν διοξείδιο του άνθρακα. Για να αγοράσει όμως φθηνή πυρηνική ενέργεια από πού; Από τη γειτονική Γαλλία! Η οποία όμως, τι; Είχε ήδη αρχίσει να εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια. Μέχρι που, λόγω της κρίσης, τώρα προγραμματίζει και πάλι, νέα πυρηνικά εργοστάσια. Αλαλούμ! Κανονικό Χάος… Αυτά που μόλις ανέφερα δεν φωτογραφίζουν καμία Ενωμένη Ευρώπη. Πώς λοιπόν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα η σύγκλιση σε αμοιβές, σε δημοσιονομικές πολιτικές, σε ο,τιδήποτε;».
Βάζοντας ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για την ενέργεια σημείωσε «μέχρι το 2020 η Ευρώπη ψήφιζε τη χρήση φυσικού αερίου ως «καύσιμο μετάβασης». Κι ύστερα αποφάσισε να εγκαταλείψει το φυσικό αέριο. Όμως, στο μεταξύ, η Γερμανία, για τον εαυτό της, προωθούσε και δεύτερο αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία - μέχρι που και οι δύο αγωγοί... ανατινάχθηκαν! Και, βέβαια, όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν αποθαρρύνει την ανακάλυψη νέων ευρωπαϊκών κοιτασμάτων φυσικού αερίου - όπως στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι που ο Πόλεμος στην Ουκρανία τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν το φθηνό ρωσικό αέριο, μένοντας έτσι χωρίς εναλλακτικές λύσεις. Χωρίς φθηνή ενέργεια. Ρωτάω: Κανείς στην Ευρώπη δεν είδε τα γεγονότα να έρχονται; Κανείς δεν σχεδίασε ή δεν προέβλεψε για το μέλλον; Είναι αυτό τύφλωση ή εθελοτυφλία;»
Συνεχίζοντας ανέφερε «αλλά και όλους τους υδρογονάνθρακες; Η παραγωγή Ευρωπαϊκού Χάλυβα φθίνει συνεχώς Υπέρ της Κίνας, της Ινδίας, του Ιράν… Πηγαίνοντας σε όλο και πιο ακριβή ενέργεια κινδυνεύουμε να χάσουμε και τη Βιομηχανία… Δηλαδή σήμερα γιορτάζουμε αυτά που κάποτε πετύχαμε - και τώρα κοντεύουμε να ακυρώσουμε!».
Και προχώρησε στο... παρασύνθημα αναφέροντας «η Ελλάδα κρατά σήμερα το κλειδί, για τον εναλλακτικό ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης! Που σημαίνει, βέβαια, ότι εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Ελληνική ΑΟΖ. Δεν θα τα... μοιράσουμε με την Τουρκία. Η οποία αλληθωρίζει όλο και περισσότερο προς τη Ρωσία. Και βεβαίως, σημαίνει και το προφανές: η Ευρώπη να μας στηρίξει! Η Ελλάδα πολύ σωστά κατήγγειλε τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την οποία άλλωστε καταγγέλλει όλη η Ευρώπη. Αλλά οφείλουμε να υπενθυμίζουμε συνεχώς στους πάντες, ότι και η Τουρκία έχει εισβάλλει στην Κύπρο. Εδώ και 50 χρόνια. Κι όχι μόνο εξακολουθεί να κατέχει παράνομα έδαφος της Κύπρου, αλλά προσπαθεί να υφαρπάξει σήμερα και τους υδρογονάνθρακες της Κυπριακής ΑΟΖ. Όπως και της Ελληνικής ΑΟΖ. Όμως, εδώ δεν ακούμε αντίστοιχες καταγγελίες από την Ευρώπη κατά της Τουρκίας... Μάλλον παροτρύνσεις ακούμε, εμείς να συνθηκολογήσουμε με τα τετελεσμένα.
Κι αυτό δεν τιμά ούτε την Ευρώπη, ούτε τη Δύση συνολικά. Και δυστυχώς «αρωγός» σε όλα αυτά γίνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Που στο πρόγραμμά του, υπόσχεται να σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Γιατί τους, θεωρεί, λέει, «ξεπερασμένους»... Δηλαδή τι; Δεν καταλαβαίνει ότι έτσι διευκολύνει να τα πάρει όλα η Τουρκία; Η οποία, αν καταφέρει να τα αρπάξει, θα πουλάει μετά το... δήθεν «ξεπερασμένο» φυσικό αέριο και στην Ευρώπη».
Διαφορετική σε σχέση με τα όσα ανέφερε ο Κ. Καραμανλής ήταν και η τοποθέτησή του για την περίοδο των μνημονίων με τον πρώην πρωθυπουργό να σημειώνει «Όταν πολλοί, πάλι εκτός Ελλάδος, πίστευαν ότι η χώρα δεν θα τα κατάφερνε να παραμείνει στην Ευρώπη. Όταν κάποιοι ετοιμάζονταν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ - και από την Ένωση. Κι όταν κάποιοι - μέσα στην Ελλάδα - έπαιζαν το παιγνίδι τους. Δυστυχώς και πάλι... Τότε η κυβέρνησή μου, η κυβέρνηση της παράταξής μας, μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Βαγγέλη Βενιζέλου, καταφέραμε να διαψεύσουμε τις «Κασσάνδρες». Βέβαια, ο Λαϊκισμός οργίαζε και τότε... Αλλά εμείς, παρά τις κραυγές και τα συνθήματα, κρατήσαμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. Μειώνοντας ταυτόχρονα το χρέος - όχι αυξάνοντάς το, όπως έγινε αμέσως μετά... Μειώνοντας τους φόρους - όχι αυξάνοντάς τους, όπως συνέβη αμέσως μετά. Κι αρνούμενοι εμείς, ως το τέλος, να υποθηκεύσουμε την Δημόσια περιουσία για 99 χρόνια. Όπως, δυστυχώς, έγινε και πάλι αμέσως μετά... Μιλάω για την εποχή των μνημονίων. Όταν μας επέβαλαν αρχικά λάθος πρόγραμμα προσαρμογής, με λάθος πολλαπλασιαστές! Κι όταν τους το λέγαμε μας επέπλητταν. Μέχρι που παραδέχθηκαν ότι όντως το πρόγραμμά τους δεν έβγαινε κι ότι οι πολλαπλασιαστές τους ήταν λάθος. Κι όταν τα διορθώσαμε όλα αυτά κι άρχισε η χώρα να σημειώνει πρόοδο – και το παραδέχθηκαν και οι ίδιοι – και πάλι δεν μας στήριξαν. Κι έτσι συνέχισε να φουντώνει ο Λαϊκισμός με τα γνωστά αποτελέσματα…»
Ο Αντώνης Σαμαράς, βέβαια, δεν παρέλειψε να περάσει εντελώς στα άκρα, καθώς έστειλε το δικό του μήνυμα στήριξης στην Ακροδεξιά της Μελόνι λέγοντας «και για τη Δημοκρατία τώρα: Είναι «πολύ δημοκρατικό» οι διορισμένοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απειλούν τους λαούς της Ευρώπης, τις παραμονές των εκλογών, για το τι θα ψηφίσουν; Έτσι δεν έγινε και στην Ιταλία; Οι υποδείξεις τους αγνοήθηκαν. Η ουσία όμως, παραμένει: Γιατί ο Ευρωπαίος πολίτης να δεχθεί ότι κάποιος έξω από τη χώρα του θα του υποδείξει τι να ψηφίσει;»
Κλιμακώνοντας τη ρητορική του προχώρησε σε ακραίες αντιμεταναστευτικές κορόνες για εργαλειοποιημένους πρόσφυγες που τους φέρνουν «κυκλώματα διακινητών, σε συνεργασία με ξένα κράτη και διάφορες ΜΚΟ» και έσπευσε να δηλώσει «οι Ευρωπαϊκές χώρες συρρικνώνονται πληθυσμιακά. Ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό Νότο. Ιδιαίτερα χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Κι αντί να στηρίζουμε τους νέους μας να κάνουν παιδιά, προσπαθούμε να εισάγουμε παράνομους απ' έξω! Πολλοί των οποίων αρνούνται να ενσωματωθούν. Όμως, κι αυτό διαλύει την Ευρώπη!».
Εκεί, όμως, που ξεπέρασε τον εαυτό του ήταν στην ομοφοβική επίθεση που εξαπέλυσε στο σύνολο της Δύσης με τον Αντώνη Σαμαρά να υποστηρίζει «σήμερα υπάρχει και η λεγόμενη «αποδόμηση». Το woke culture. Κι όχι μόνο στην Ευρώπη. Στη Δύση γενικότερα... Δηλαδή το γκρέμισμα όσων συνιστούν την κοινή κληρονομιά μας. Όπου τα ιερά πρόσωπα της Μάνας και του Πατέρα, υποβιβάζονται σε απρόσωπους αριθμούς: «Γονέας 1 και Γονέας 2». Αυτό δεν είναι Ευρώπη! Φτάσαμε σήμερα, των ώρα που τα προβλήματα γιγαντώνονται, να πιθηκίζουμε εισαγόμενες ανοησίες για το πόσα είναι τα... «φύλα»! Στα χρόνια του Μεσαίωνα τσακώνονταν, για το «φύλο των αγγέλων». Σήμερα τσακωνόμαστε για το πόσα είναι τα "φύλα" των... ανθρώπων! Είναι λάθος για τη Δύση αυτός ο καταχρηστικός δικαιωματισμός, που οδηγεί σε μια διχαστική και ακατανόητη «νέα γλώσσα», πολιτικής ορθότητας.»
Και συνέχισε στον ίδιο τόνο αναφέροντας «κι όλα αυτά επιχειρείται να επιβληθούν άνωθεν. Και κάθε αντίρρηση να στιγματίζεται, σχεδόν να απαγορεύεται. Αυτό, όμως, καταργεί την ελευθερία της έκφρασης, καταργεί την ελευθερία της Συνείδησης, επιβάλλει την «Αστυνομία της Σκέψης»! Αυτά είναι ακρότητες που διαλύουν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Κι όσα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας υιοθετούν τέτοια «ατζέντα», κινδυνεύουν να συρρικνωθούν ή και να εξαφανιστούν. Πράγμα που ήδη συμβαίνει σε πολλές χώρες. Και στη θέση τους αναδεικνύονται αντί-συστημικά κόμματα. Που -προσέξτε- δεν τοποθετούν ως προτεραιότητά τους την Ευρώπη! Κάθε άλλο…».
Με αντιΣΥΡΙΖΑ ατζέντα και 2015 η ομιλία Μητσοτάκη
Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρωθυπουργός προτίμησε να παραμείνει στο γνωστό προεκλογικό του πλάνο με αναφορές ξανά το 2015, τους «Μένουμε Ευρώπη» και το σχέδιο «Δήμητρα»
«Οι ‘Ελληνες ύψωσαν ανάστημα το 2015 για να μείνουμε Ευρώπη. Παλιά φαντάσματα επιδιώκουν νέες περιπέτειες με ‘Δήμητρες’ μικρότερης αξίας και από τα μυαλά των εμπνευστών τους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μιλήσει για πολιτικό τυχοδιωκτισμό και να ειρωνευτεί την περίοδο της διαπραγμάτευσης Τσίπρα.
«Πριν από σχεδόν 2 χρόνια στον ίδιο χώρο γιορτάζαμε τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινότητα, την πιο σημαντική μας επιλογή στη μεταπολιτευτική μας ιστορία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα για να προσθέσει «στις 28 Μαΐου του 1980 η πατρίδα κατόρθωσε να γίνει δεκτή στις ευρωπαϊκές κοινότητες. Ο διορατικός Κωνσταντίνος Καραμανλής προτάσσει την εθνική πτυχή του εγχειρήματος. Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός λίγο έλειψε να γκρεμίσει σε μερικές εβδομάδες όσα χτίζαμε επί δεκαετίες το 2015. Το σύνθημα «δεν ξεχνώ» είναι και εδώ».
Επισήμανε τα οφέλη από την ένταξη μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια λέγοντας «να σημειώσω τη σταθερή προσήλωση της ΝΔ στην Ευρώπη πέρα από τα κομματικά όρια», για να υποστηρίζει ότι «η πολιτική της παράταξης ήταν, είναι και θα είναι πολιτική αρχών».
«Πήγα και εγώ στις Βρυξέλλες. Διαπραγματευτικά 5 ώρες και έφερα 31 δισ.. Πρωταθλητές και στην καθιέρωση πλαφόν στο φυσικό αέριο. Κάποιοι δίστασαν, επιμείναμε, διεκδικήσαμε και η πρόταση μας έγινε ευρωπαϊκή απόφαση», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ τοποθετήθηκε και για το μεταναστευτικό δηλώνοντας «φυλάξαμε τα σύνορα μας και εξηγήσαμε στην Ευρώπη ότι είναι ευρωπαϊκά. Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να πληρώσει και αυτή για τον φράχτη που θα κατασκευάσουμε στον Έβρο».
Δεν παρέλειψε, τέλος, να διαμαρτυρηθεί, κατόπιν εορτής, για την πολιτική της Γερμανίας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί στο ίδιο κλίμα με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
«Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να αδικούνται κάποιες μικρότερες χώρες και κάποιες μεγαλύτερες χώρες να διεκδικούν εξαίρεση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να στηρίζουν τις δικές τους επιχειρήσεις» τόνισε και συμπλήρωσε στο ίδιο αυτάρεσκο ύφος: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που η χώρα μας πλήρωσε πολύ ακριβά. Και κανείς δεν μπορεί να κουνήσει πια το δάχτυλο στην Ελλάδα, λέγοντας ότι είναι ο κακός μαθητής» είπε χαρακτηριστικά.
efsyn.gr